Νέος κοροναϊός: Πιο επικίνδυνος από τον SARS - Τι να προσέξει η Ελλάδα
Για τον κοροναϊό που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αλλά και την έξαρση της γρίπης, μίλησε στο Οpen TV o καθηγητής μικροβιολογίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για την επιδημία του κοροναϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αλλά και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, μίλησε στο Οpen TV o καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, αυτός ο καινούριος κοροναϊός ανήκει στην ίδια ομάδα με τον SARS και με τον ΜΕRS, τους δύο κοροναϊούς που είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. «Φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τα πρώτα δεδομένα και τον τρόπο εξάπλωσης και σε αυτό έχει βοηθήσει η παγκοσμιοποίηση στην οποία ζούμε και οι μετακινήσεις που είναι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Από την άλλη όμως, φαίνεται να είναι και λιγότερο παθογόνος», ανέφερε ο κ. Τσακρής. Συγκεκριμένα τα ποσοστά θνητότητας φαίνεται να είναι με βάση τα έως τώρα δεδομένα κάτω από 10%.
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ακόμη και αν είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τη χώρα μας, εφόσον δεν υπάρχουν πτήσεις από τις περιοχές που ξέσπασε η επιδημία, πρέπει να πάρουμε μέτρα όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή τη φάση αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ενημέρωση ώστε αν εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα - υψηλό πυρετό, δύσπνοια, καταβολή, βήχα- να ενημερώσει αμέσως τις υγειονομικές υπηρεσίες για να μπορέσει έγκαιρα να γίνει η διάγνωση. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι πρέπει και τα νοσοκομεία να είναι ενημερωμένα. «Κυρίως τα μέτρα αφορούν εκείνους που έρχονται ή πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες», ανέφερε.
Όσον αφορά στη γρίπη, ανέφερε ότι το χαρακτηριστικό της φέτος είναι ότι ξεκίνησε αργότερα λόγω των καιρικών συνθηκών. Επικρατούν δύο τύποι γρίπης - ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1- και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες το πώς θα εξελιχθεί η γρίπη. Αν κάποιος έχει νοσήσει δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να νοσήσει ξανά, ενώ τόνισε ότι αν κάποιος νοσεί στην οικογένεια καλό είναι η απομόνωση, ίσως ακόμη πιο σημαντικό και από τον εμβολιασμό.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι πάνω από 50%, τόνισε, για αυτό και έχουμε περιπτώσεις ατόμων - ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας- που κατέληξαν ακόμη κι αν είχαν κάνει το εμβόλιο. Η γρίπη θα συνεχιστεί έως και τον Μάρτιο, αλλά σε συνδυασμό με τα προληπτικά μέτρα, ο εμβολιασμός έχει τη σημασία του», ανέφερε ο κ. Τσακρής.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr