ΕΟΠΥΥ: Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές σε Διοίκηση και παροχές
Με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο, προωθούνται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ των 5,5 δισ. ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο «κάδρο» του υπουργείου Υγείας μπαίνει ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας ο ΕΟΠΥΥ. Μετά την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο Εθνος της Κυριακής, ετοιμάζει νομοσχέδιο με σαρωτικές αλλαγές στον Οργανισμό. Το νομοσχέδιο αναμένεται με βάση τις πληροφορίες, να προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής τον Φεβρουάριο.
Οι αλλαγές θα είναι ρηξικέλευθες σε επίπεδο Διοίκησης και θα αφορούν τόσο στη θέση του Προέδρου όσο και του Αντιπροέδρου.
Όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου ασκεί πιέσεις στον υπουργό Υγείας εδώ και καιρό προκειμένου να βρει τρόπους -κυρίως νομικής φύσεως -προκειμένου αλλάξει τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η οποία παραμένει η ίδια από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό τις τελευταίες ημέρες, ενώ όπως τονίζουν πηγές του Εθνος της Κυριακής ήδη ελέγχεται από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες πριν δοθεί το πράσινο φως.
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που θα επιλεγούν για τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι με νομικό τρόπο απομακρύνεται από τη θέση του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και τη θέση του αναλαμβάνει η νυν αντιπρόεδρος Θεανώ Καρποδίνη. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται πιθανό να ορισθεί και δεύτερος Αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ.
Το δεύτερο σενάριο που περιγράφουν κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι αφαιρούνται οι περισσότερες αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο του Οργανισμού και μεταφέρονται στην νυν Αντιπρόεδρο η οποία θα έχει και τον απόλυτη ευθύνη των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ που αποτελεί άλλωστε και το βασικό θέμα για τον φορέα. Να σημειωθεί ότι η θέση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ είναι πενταετούς διάρκειας.
Ωστόσο το νομοσχέδιο φαίνεται ότι εμπεριέχει και αλλαγές σε επίπεδο Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που προκαλεί έντονη αναστάτωση στους εργαζόμενους και τα στελέχη του Οργανισμού για τον οποίο να σημειωθεί ότι …ερίζουν πολλοί, δεδομένου ότι διαχειρίζεται 5,5 δισ. ευρώ.
Πηγές του Εθνος της Κυριακής υπογραμμίζουν ότι επικρατεί προβληματισμός στους κόλπους του Οργανισμού για το αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να κάνει αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στις Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε να τοποθετήσει τα …δικά της παιδιά ή ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου.
Αλλαγές όμως αναμένεται να έχουμε μέσω του νομοσχεδίου και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, όπως επιμένουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Υγείας – λένε χαρακτηριστικά- προτίθεται να αλλάξει τη σύνθεση του ΔΣ ορίζοντας ως μέλη πρόσωπα από τον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο εκπροσώπους φορέων που υπάρχουν σήμερα.
Αλλαγές σε παροχές
Από την άλλη φαίνεται ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει και ο δρόμος για αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ που αφορά τόσο στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του όσο και στους παρόχους (γιατρούς, εργαστήρια., κλινικές κ.λπ).
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν διορθώσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες κλπ ώστε να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος που δημιουργούν σήμερα σοβαρές δυσλειτουργίες στον ΕΟΠΥΥ. Άγνωστο βέβαια παραμένει εάν οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι υπέρ των ασφαλισμένων. Άλλωστε έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Υγείας είναι να περιορισθούν οι σπατάλες που σχετίζονται κυρίως με φάρμακα και εξετάσεις και να επανέλθουν παροχές στους ασφαλισμένους που είχαν ψαλιδισθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει τον αυστηρότερο έλεγχο στη συνταγογράφηση φαρμάκων, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης χορήγησης σκευασμάτων ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζονται.
Αυτό πάντως που φαίνεται πως έχει παρατηρηθεί από υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας υπολείπεται στόχου, αφού ακριβώς εξαιτίας της παραμονής της ίδιας διοίκησης οι δαπάνες έχουν ξεφύγει ενώ δεν εφαρμόζονται και μέτρα ελέγχου. Είναι ενδεικτικό ότι η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις έχει ξεφύγει για άλλη μία φορά, όπως στο φάρμακο (το clawback τρέχει ήδη με 810 εκατ. ευρώ) και σε άλλους βασικούς τομείς.
Γεγονός που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει μία στασιμότητα και είναι πιθανό να προκύψουν και πάλι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους παρόχους, κάτι που οδηγεί σε φαύλο κύκλο τον Οργανισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη δεν λειτουργεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με τους παρόχους αφού τα περισσότερα μέλη έχουν παραιτηθεί καθώς είχαν ορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως όπως τονίζουν πληροφορίες, επισπεύδεται η διαδικασία για τις αλλαγές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, καθώς η ειδική ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να έχει συντάξει το πόρισμά της.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr