Κοροναϊός: Σε 20 μήνες αναμένεται το εμβόλιο - Σταδιακά εξαπλώνεται η νόσος
Το Ινστιτούτο Παστέρ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τον κοροναϊό, επιδιώκοντας την ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση της νόσου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο κοροναϊός πλέον έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, απειλώντας την παγκόσμια κοινότητα. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το εμβόλιο που θα ανατρέψει τις οδυνηρές συνέπειες που επιφυλάσσει για την ανθρώπινη υγεία η νόσος δεν είναι ευοίωνες. Όπως λέγεται, αυτό αναμένεται σε περίπου 20 μήνες, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη σύγχυση για το αν η χρήση της μάσκας αποτελεί επαρκές μέτρο προστασίας.
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Παστέρ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τον κοροναϊό, επιδιώκοντας την ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση της θανατηφόρας αρρώστιας. Το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο σε διάστημα 20 μηνών, διευκρίνισε ο Κριστόφ ντ’Ανφέρ, στέλεχος του Ινστιτούτου.
«Μη φοράτε μάσκα»
«Μη φοράτε μάσκα αν είστε καλά» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Σιγκαπούρης, μέσω της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της χώρας, επιχειρώντας να αμβλύνει τον πανικό των πολιτών που αναζητούν διακαώς να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες για να προστατευθούν ενάντια στον ταχέως εξαπλούμενο ιό.
Από την άλλη, στη γειτονική Μαλαισία, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να φορούν πάντα μάσκα και να έχουν μαζί τους μπουκαλάκια με απολυμαντικό υγρό, ενώ παρόμοιες εκκλήσεις έχουν απευθύνει οι αρχές της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.
Ως αποτέλεσμα, τα αντικρουούμενα μηνύματα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας από την επικίνδυνη νόσο, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, με κάποιους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η λανθασμένη τοποθέτηση της μάσκας μπορεί ακόμη και να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.
Η Αυστραλία και η Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι οι υγιείς πολίτες δεν χρειάζονται μάσκες, αλλά η Αυστραλία έχει διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες. Συγχρόνως, οι μάσκες φοριούνται στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στην αγορά τους και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους.
Η δε Διοίκηση των Σιδηροδρόμων της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι, αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα αρνείται να επιβιβάζει επιβάτες στα τρένα, αν δεν φορούν χειρουργική μάσκα.
Τι λέει ο ΠΟΥ - Πιπερόριζα, βασιλικό και κρεμμύδια χρησιμοποιούν στην Ινδία
Οι επίσημες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών δεν αναφέρονται στη χρήση της μάσκας ως προστατευτικού μέσου κατά του ιού, αλλά οι ιστοσελίδες τους δεν αναφέρουν και κάτι εναντίον τους.
Ακόμη πιο ασυνήθιστες συμβουλές έχει δώσει η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία έχει προτείνει για την προστασία από τον ιό ένα μείγμα που περιέχει πιπερόριζα και βασιλικό, ενώ ένας υπουργός στη Μιανμάρ (Βιρμανία) επικρίθηκε επειδή ανέβασε στο Facebook τη συμβουλή του προς τους πολίτες: να τρώνε περισσότερα κρεμμύδια.
Πώς εξαπλώθηκε ο κοροναϊός
Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ, με πάνω από 200 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε παγκόσμιο συναγερμό.
Η επιδημία κατάφερε μέσα σε ένα μήνα να σπείρει τον πανικό ενώ σχεδόν σε όλον τον πλανήτη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα. Από την πρώτη του εμφάνιση στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας μέχρι την ενίσχυση των διεθνών προληπτικών μέτρων, τα κύρια στάδια της εξέλιξης της επιδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο κινεζικό ιό ακολουθούν παρακάτω.
Ο πρώτος συναγερμός χτυπά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, WHO) στις 31 Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Γουχάν, 11 εκατομμυρίων κατοίκων, της επαρχίας Χουμπέι. Πολλοί από τους ασθενείς ήταν εργαζόμενοι στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, που έκλεισε από τις αρχές την 1η Ιανουαρίου. Στις 7 Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός νέου ιού, τύπου κορώνας (coronavirus).
Στις 11 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για τον πρώτο (καταγεγραμμένο) θάνατο. Παράλληλα, δύο ημέρες μετά, το πρώτο κρούσμα της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας εντοπίζεται εκτός της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων αλλού στην Ασία. Εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου σε πολλά διεθνή αεροδρόμια. Στις 20 Ιανουαρίου, Κινέζος ειδικός επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Περί το ήμισυ των επαρχιών της Κίνας έχει πληγεί από τον ιό, ανάμεσά τους και οι μεγαλουπόλεις του Πεκίνου, της Σανγκάης και του Σεντζέν. Στις 21 Ιανουαρίου, εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 23 Ιανουαρίου, τρένα και αεροπλάνα διακόπτουν τα δρομολόγιά τους από την Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Οι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος ματαιώνονται στο Πεκίνο. Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται την ύπαρξη κρίσης στην Κίνα. Τρία κρούσματα εντοπίζονται στην Γαλλία. Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη.
Εκτός Κίνας ο ιός
Στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο πρώτες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας εντοπίζονται στην Ιαπωνία και τη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, ξεκινά η ανάπτυξη πιθανών εμβολίων.
Στις 29 Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της επιδημίας του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Τα πρώτα κρούσματα στην Μέση Ανατολή εντοπίζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί «ολόκληρο τον κόσμο να δράσει» κατά του ιού. Η UNICEF στέλνει έξι τόνους βοήθειας στην Κίνα, στην οποία περιλαμβάνονται μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρχίζουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (βρετανική) και Lufthansa (γερμανική) διακόπτουν τις πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ), ενώ άλλες εταιρείες περιορίζουν τα δρομολόγιά τους.
Πολλά εργοστάσια του ιαπωνικού ομίλου Toyota στην Κίνα διακόπτουν την λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική αλυσίδα Starbucks κλείνει τουλάχιστον το ήμισυ των καταστημάτων της στην Κίνα.
Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στις 30 Ιανουαρίου, το Παρίσι ανακοινώνει το 6ο κρούσμα στην Γαλλία, στην πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού επί του γαλλικού εδάφους. Η Ρωσία ανακοινώνει την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα μήκους 4.250 χιλιομέτρων. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία «Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης σε Παγκόσμιο Επίπεδο», κρίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.
Στις 31 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοινώνει τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας: 43 θάνατοι σε 24 ώρες. Συνολικά, 213 είναι μέχρι σήμερα οι (καταγεγραμμένοι) θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ τα (καταγεγραμμένα) κρούσματα ανέρχονται σε 10.000.
Ένα πρώτο γαλλικό αεροσκάφος επαναπατρίζει 200 Γάλλους από το Ουχάν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιμετωπίζει τα δύο πρώτα του κρούσματα, πραγματοποιεί επίσης επιχείρηση επαναπατρισμού. Η Ιταλία, στην οποία έχουν εντοπισθεί την προηγουμένη τα δύο πρώτα κρούσματα, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr