Φαρμακεία: Σε αναμμένα κάρβουνα οι φαρμακοποιοί μετά την απόφαση του ΣτΕ
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που νομιμοποιεί πια πλήρως την ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς έχει βάλει «φωτιά» στον κλάδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι φαρμακοποιοί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που νομιμοποιεί πια πλήρως την ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς. Η εδραίωση της απόφασης ότι θα μπορούν πλέον να ιδρύουν φαρμακεία και ιδιώτες αρκεί ένα ποσοστό της τάξης του 33% να ανήκει σε φαρμακοποιό, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς φαίνεται ότι ανοίγει και πάλι διάπλατα μία κερκόπορτα, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δημιουργηθούν ουσιαστικά εμπορικά καταστήματα φαρμάκων χωρίς κανέναν επιστημονικό υπόβαθρο. Και αυτό γιατί τα φαρμακεία δεν εκτελούν μόνο συνταγές αλλά στην πράξη παρέχουν επιστημονικές συμβουλές στους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι Έλληνες ασθενείς εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους λόγω της επιστημονικής κατάρτισης του. Οι φαρμακοποιοί μέσα από τα θεσμικά τους όργανα όπως τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε συνδικαλιστικό, αφού προηγουμένως μελετήσουν διεξοδικά την επίσημη και καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ με την οποία απερρίφθη η προσφυγή του κλάδου κατά την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς εξηγεί στο ethnos.gr ότι το ΣτΕ «δυστυχώς επικύρωσε την υπουργική απόφαση που ίσχυε ήδη και έδινε τη δυνατότητα σε ιδιώτες με ποσοστό 67% να έχουν στην ιδιοκτησία τους φαρμακείο». Ο κλάδος είναι φυσικά αντίθετος στη ρύθμιση αυτή καθώς όπως σημειώνει ο κ.Βαλτάς: «Εμείς πιστεύουμε ότι ένα φαρμακείο πρέπει να ανήκει αποκλειστικά σε φαρμακοποιό γι αυτό άλλωστε και είχαμε προσβάλει και το σχετικό προεδρικό διάταγμα που ίσχυε μόνο για νεοϊδρυθείσες άδειες λειτουργίας».
Να σημειωθεί ότι αρχικά η μνημονιακή υποχρέωση που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2016, προέβλεπε ότι οι ιδιώτες θα μπορούσαν και με ποσοστό 80% να ιδρύουν φαρμακεία έναντι 20% ποσοστού φαρμακοποιών. Ωστόσο ο κλάδος προσέφυγε και τότε στη Δικαιοσύνη για να περιορισθεί το ποσοστό των ιδιωτών στο 67%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την ημέρα που δόθηκε πράσινο φως και σε ιδιώτες να ανοίγουν φαρμακεία, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις αυτές που έχουν γίνει σχετικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο αρχικός φόβος του κλάδου ήταν μην τυχόν και δημιουργηθούν και στην Ελλάδα αλυσίδες φαρμακείων όπως είναι τα Boots στην Αγγλία που αποτελούν καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις φαρμάκου, κάτι που θα έβλαπτε σοβαρά τόσο τη δημόσια υγεία όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί όσο και το επάγγελμά τους.
Ο Γιάννης Δαγρές, Μέλος Διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Ταμίας στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής επισημαίνει στο ethnos.gr ότι η νέα απορριπτική απόφαση του ΣτΕ προκαλεί ανησυχία στον κλάδο, καθώς είναι πιθανό να έχει αρνητική εξέλιξη στο μέλλον τόσο για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία, όσο και για τους φαρμακοποιούς. «Ως κλάδος προσφεύγουμε διαχρονικά και με συνέπεια εναντίον οποιασδήποτε νομοθετικής πρόβλεψης ιδιώτη ως συνιδιοκτήτη Φαρμακείου, όπως πράξαμε και σε αυτή την περίπτωση, καθώς κρίνουμε ότι μία τέτοια νομοθετική επιλογή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα και σε κανέναν (πλην κάποιων ιδιωτών), ενώ συνάμα μπορεί να αποβεί δυνητικά επικίνδυνη και επιζήμια για τη Δημόσια Υγεία» αναφέρει ο κ.Δαγρές
Πότε ένας ιδιώτης μπορεί να ανοίξει φαρμακείο; Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ: «Φαρμακεία μπορούσαν και θα συνεχίσουν να μπορούν κάποιες κατηγορίες ιδιωτών να συγχρηματοδοτούν λαμβάνοντας πλειοψηφικό κομμάτι της ιδιοκτησίας τους μεν, αλλά μόνο εφόσον το 33% του Φαρμακείου ανήκει σε φαρμακοποιό, και μόνο εφόσον βρεθεί κενή θέση για να ιδρυθεί Φαρμακείο σε κάποια περιοχή, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια χορήγησης αδειών Φαρμακείων».
Η ανησυχία, πάντως, στους κόλπους των φαρμακοποιών εντείνεται με την τελευταία αρνητική απόφαση του ΣτΕ, καθώς πάντα υπάρχουν φόβοι η χώρα μας να ακολουθήσει τα βήματα της Αγγλίας που διαθέτει εδώ και χρόνια αλυσίδες «φαρμακοπωλείων». «Η συγκεκριμένη απόρριψη της προσφυγής μας εναντίον του π.δ. 64-2018, μετά από μία σειρά άλλων παλαιότερων Αποφάσεων που είχαμε κερδίσει στο θέμα για άλλες παρόμοιες νομοθετικές πράξεις, αποτελεί μία αρνητική και πιθανόν ανησυχητική εξέλιξη τόσο για εμάς, όσο και για τους πολίτες. Αναμένουμε λοιπόν το πλήρες κείμενο και το σκεπτικό της απόρριψης ώστε να εξετάσουμε για ποιους λόγους συνέβη κάτι τέτοιο, αν δηλαδή αυτοί οι λόγοι είναι τυπικοί ή ουσιαστικοί, ή αν απλώς το ΣτΕ έκρινε ότι οι δικλείδες περιφρούρησης της ανεξαρτησίας του φαρμακοποιού και της περιφρούρησης της υπευθυνότητάς του και του κυριαρχικού ρόλου του στη λειτουργία και διαχείριση Φαρμακείου είναι επαρκώς διασφαλισμένα και έτσι δεν υπάρχει λόγος απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης (π.δ. 64-2018)» τονίζει ο κ.Δαγρές.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr