Καθηγητής ΑΠΘ στο ethnos.gr: Οι επόμενες 14 ημέρες θα κρίνουν αν θα γίνουμε Ιταλία
«Δεν μπορεί να ανακοπεί η επιδημία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τη διασπορά των κρουσμάτων για να αντέξει το σύστημα» είπε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι επόμενες 14 μέρες θα κρίνουν αν στην Ελλάδα θα έχουμε ακατάσχετη έξαρση όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία ή αν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ethnos.gr κρίσιμος παράγοντας μεταξύ άλλων είναι ο αριθμός αύξησης των ορφανών κρουσμάτων , αυτών δηλαδή που δεν έχουν να κάνουν με ταξίδια ή επαφές τις επόμενες δύο εβδομάδες που είναι και μέγιστος χρόνος επώασης του ιού. «Η εγχώρια μετάδοση δεν μπορεί να ελεγχθεί με μέτρα τύπου περιορισμού, ιχνηλάτησης κ.α.. Όποια μέτρα ήταν να πάρει η πολιτεία τα πήρε και αν χρειαστεί θα τα ενισχύσει. Τίποτα όμως δεν φτάνει αν πολίτης δεν καταλάβει την προσωπική ευθύνη που έχει τόσο απέναντι στον ίδιο όσο και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Όποιο status και αν έχει. Το ζήτημα της ατομικής ευθύνης είναι μείζον» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης.
Σχολιάζοντας την κίνηση πολλών πολιτών να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τα χωριά τους προκειμένου να προφυλαχθούν από τον ιό είπε ότι αν αυτό έγινε την κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Προφανώς και είναι καλύτερα να είναι κάποιος στο χωριό του όπου είναι πιο αραιοκατοικημένα. Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που ο πολίτης είναι φορέας του κορονοϊού χωρίς να το ξέρει. Στην περίπτωση αυτή μεταφέρει τον ίο σε μια κόμη περιοχή».
Όπως είπε ο κ. Νικολαίδης να ανακοπεί η επιδημία δεν είναι δυνατόν τόσο σύντομα. «Πρέπει να καθυστερήσει η διασπορά στη χώρα μας. Τα κρούσμα σε μικρό αριθμό σε μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέπουν στο σύστημα υγείας να τα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποφύγει πιθανές επιπλοκές». Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή προς το παρόν βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο αν συγκρίνουμε τον χρόνο εξάπλωσης του ιού σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία. Όπως τόνισε τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση ήταν επίκαιρα και προς τη σωστή κατεύθυνση. «Απέδωσαν και γι αυτό δεν είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση και με τις άλλες χώρες».
4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί στη χώρα μέχρι την Δευτέρα 16.3
Τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς, οι 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας - πρόκειται για άνδρες, στο σύνολό τους, με μέσο όρο ηλικίας 67 ετών και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 4.000 δείγματα, ενώ δέκα ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr