Τρεις γιατροί που αντιμετώπισαν τον «εφιάλτη»: «Ετσι νικήσαμε τον κορονοϊό»
Έδωσαν μία μάχη παλικαρίσια και την κέρδισαν μέσα στο κλίμα της παγκόσμιας ανησυχίας. Τρία πρόσωπα των ελληνικών νοσοκομείων, τρεις μάχες με τον κορονοϊό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Τρία πρόσωπα που παλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, τα οποία παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», πέρασαν από τις συμπληγάδες του κορονοϊού και ξέφυγαν από τον εφιάλτη της νόσου covid-19. Τα μαθήματα ζωής που μεταφέρουν τώρα μετά την περιπέτεια της υγείας τους, πρέπει να εισακουστούν από όλους τους πολίτες ώστε να τηρούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον φονικό ιό.
Ο πρώτος γιατρός
Ο Δημήτρης Κιντής είναι ακτινολόγος στο Νοσοκομείο του Πύργου. Είναι ο πρώτος γιατρός που νόσησε από τον κορωνοϊό και νοσηλεύτηκε για 15 ημέρες σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο του νοσοκομείου. Οι συνάδελφοι του αγωνιούσαν από την πρώτη στιγμή για την πορεία της υγείας του, δεδομένου ότι για χρόνια πάλευαν μαζί στο ΕΣΥ παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του και περιμένει να διεξαχθεί το ειδικό εργαστηριακό τεστ για να διαπιστωθεί εάν είναι αρνητικός στον ιό, έστω κι αν έχει πάρει εξιτήριο. Άλλωστε οι ειδικοί μετρούν τα αντισώματα στους ασθενείς που νόσησαν από covid-19. Παρά του ότι η ζωή του κινδύνεψε, δεν το βάζει κάτω και δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής», ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δουλειά του στο Νοσοκομείο.
Ο Δημήτρης Κιντής μάχιμος γιατρός του ΕΣΥ περιγράφει για πρώτη φορά την περιπέτεια που έζησε: «Ξεκίνησα με έναν πυρετό 37,5 για 1,5 μέρα. Μετά ήμουν απύρετος. Και μετά ήρθε το 38αρι. Πήγα στο Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκα για 15 ημέρες αμφοτερόπλευρη πνευμονία. Ως γιατρός και μάλιστα ακτινολόγος γνώριζα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Παρότι δεν είχα δει τις εικόνες κατάλαβα ότι η κατάσταση μου ήταν πολύ βαριά και μάλιστα είναι από τις περιπτώσεις που αργεί πολύ να επανέλθεις εάν αποθεραπευτείς»
Ο Δημήτρης Κιντής μιλά για τους φόβους που είχε όταν βρισκόταν μόνος μέσα σε ένα δωμάτιο: «Φυσικά και κάνεις σκέψεις. Φοβάσαι. Είχα όμως και το άγχος μην κόλλησα κανέναν στη δουλειά, αλλά και για τη μητέρα μου που είναι 93 ετών» λέει σήμερα απαλλαγμένος από τη μεγάλη ανησυχία για τη ζωή του. Αυτό πάντως που έχει να θυμάται από την περιπέτειά του είναι πως δεν τον εγκατέλειψαν οι δικοί του άνθρωποι. Οι φίλοι του τηλεφωνούσαν, ενημερώνονταν όπως φυσικά και η οικογένειά του.
Ο κ.Κιντής που είναι γνωστός στην περιοχή της Ηλείας για τις μάχες που έχει δώσει για τη στήριξη του νοσοκομείου, ακόμη και σήμερα νοιώθει το «πέρασμα» του κορωνοϊού από τον οργανισμό του, αφού όπως λέει: «Δεν συνήλθα ακόμη. Νοιώθω κόπωση. Περιμένω όμως πότε θα κάνω το τεστ στην Πάτρα για να βγω αρνητικός και να επιστρέψω στη δουλειά. Είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Εγώ τηρώ την καραντίνα με ευλάβεια. Ούτε στα 8 μέτρα δεν έρχομαι σε επαφή με άνθρωπο μέχρι να κάνω το τεστ στην Πάτρα. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε. Τους άλλους πρώτα, πόσο μάλλον εγώ που είμαι και γιατρός».
Θα επιστρέψει στη μάχιμη ιατρική ειδικά αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές για τη χώρα, παρότι ο ίδιος βγαίνει σε λίγους μήνες σε σύνταξη. «Σε λίγο θα έπαιρνα σύνταξη αλλά έχω ακόμη 120 ημέρες κανονικής άδειας τις οποίες φυσικά δεν θα πάρω για να γυρίσω στο νοσοκομείο για όσους μήνες μου έχουν μείνει στο ΕΣΥ. Έχω μάθει να δουλεύω. Πως θα μπορούσα να λείψω σε μια τέτοια εποχή…». Πιθανώς και γι αυτό οι συνάδελφοι του να περιγράφουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ξεπέρασε παλικαρίσια την προσωπική του μάχη με τον κορωνοϊό.
Η φαρμακοποιός του Γεννηματάς
Η Όλγα Οικονόμου είναι Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς, αλλά και πολύ γνωστό στέλεχος στην αγορά υγείας, αφού έχει υπάρξει επί σειρά ετών και Διοικήτρια μεγάλων Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Είναι η πρώτη φορά που μιλά δημόσια για την περιπέτειά της, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν ότι νόσησε. Προσβλήθηκε στο Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του επιστημονικού συμβουλίου όπου τα στελέχη του Γεννηματάς, αποφάσιζαν ποια χειρουργεία έπρεπε να πραγματοποιηθούν ως επείγοντα και ποια όχι.
«Υπήρχε κρούσμα αλλά δεν το ξέραμε. Έτσι προσβλήθηκα, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτώ. Ήταν όμως κάτι δύσκολο. Είχα το φόβο πως θα εξελιχθεί, γιατί δεν ήξερα ακριβώς τη νόσο». Σήμερα η Όλγα Οικονόμου θυμάται για το «Εθνος της Κυριακής» την περιπέτειά της με τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι συμπληρώνονται οι 14 ημέρες της απομόνωσής της στο σπίτι.
«Καταρχάς υπήρχε πιο πολύ ένταση στη δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Επομένως λογικό ήταν το προσωπικό να έρθει σε επαφή και να νοσήσει, παρότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα. Το θετικό για μένα είναι πως στο γραφείο μου ήταν όλοι αρνητικοί. Συνεπώς τα μέτρα που πήραμε, να γίνονται δηλαδή δύο βάρδιες, να γίνει αποστείρωση, αλλά και να χρησιμοποιούμε όλοι μάσκες, ανεδείχθησαν αποτελεσματικά. Έτσι δεν νόσησε κανένας από το τμήμα μου. Ήταν η μεγάλη μου αγωνία αυτή να μην προσβληθούν οι συνάδελφοί μου. Ευτυχώς ήταν όλοι αρνητικοί» αφηγείται η κ.Οικονόμου με τη σκέψη της στους συναδέλφους της.
Η ίδια πάντως δηλώνει πως ένοιωθε ασφαλής παρά το φόβο που είχε για τον άγνωστο αόρατο εχθρό, καθώς βρισκόταν σε συνεχή ιατρική παρακολούθηση από όλη την ομάδα των γιατρών του νοσοκομείου. Γι αυτό και κάνει ειδική μνεία στη συμπαράσταση τους. «Όλο το νοσοκομείο και όλοι οι λοιμωξιολόγοι δεν με άφησαν ούτε λεπτό. Ο κ.Μιχαηλιδης, ο κ.Αδάμης, όλοι. Ακόμη και ο κ.Γαργαλιάνος που έχει φύγει από το νοσοκομείο μας δεν με άφησε λεπτό. Ήταν συνέχεια δίπλα μου και μου έδιναν δύναμη. Η Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, η κ.Παγώνη , όλοι. Γι αυτό ένοιωθα ασφαλής. Γιατί το δύσκολο είναι πως ήταν μια άγνωστη νόσος και έχε πάρα πολλές απορίες. Άλλωστε το άγνωστο σε φοβίζει. Και όταν είσαι από το χώρο της υγείας γνωρίζεις περισσότερα πράγματα, άρα ανησυχείς και περισσότερο».
Η Διευθύντρια του φαρμακείου του Νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς σκέφτεται σήμερα τι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλοι οι πολίτες, τώρα που ζουν την πρωτόγνωρη καραντίνα. «Στεναχωριέμαι όταν ακούω κάποιον να λέει ότι πλήττει μέσα στο σπίτι. Πρέπει να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει αν θα ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται μέσα στο σπίτι γιατί έχει αρρωστήσει. Έπρεπε να μένουμε λοιπόν μόνοι στο σπίτι μας, χωρίς καμία πίεση. Είναι κάτι το αυτονόητο». Η Όλγα Οικονόμου έχει όμως στο μυαλό της και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, καθώς είναι και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ):
«Αυτές τις στιγμές κατανοούμε περισσότερο ποιος είναι ο αγώνας που δίνουν οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και γι αυτό θα πρέπει ειδικά τώρα να τους υποστηρίζουμε όσο γίνεται περισσότερο ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους». Η κ.Οικονόμου συνιστά σε όλους που θα νοιώσουν συμπτώματα, να μην το κρύψουν και να μην φοβηθούν, αλλά να σπεύσουν να ζητήσουν βοήθεια. Η ίδια άλλωστε σήμερα αγωνιά να βγει αρνητικό το τεστ του ειδικού εργαστηριακού ελέγχου, ώστε να γυρίσει στο νοσοκομείο και να ελαφρυνθούν οι συνάδελφοί της στο μεγάλο φόρτο εργασίας που σηκώνουν.
Ο καθηγητής του Λαϊκού
Ο καθηγητής Παθολογίας και Ρευματολογίας αλλά και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (ΕΚΠΑ), Πέτρος Σφηκάκης ήταν από τα πρώτα γνωστά πρόσωπα του τομέα της υγείας που νόσησαν από τον κορονοϊό. Σήμερα απαλλαγμένος πια από την ανησυχία της ασθένειας, αφού έχει ήδη γυρίσει στο Λαϊκό Νοσοκομείο και εργάζεται κανονικά, θέλει να περάσει τα δικά του μηνύματα στους Έλληνες που ζουν καθημερινά πλέον στην πρωτόγνωρη αυτή καραντίνα. Άλλωστε ως πανεπιστημιακός και ο ίδιος έμεινε έκπληκτος από την επιδημιολογική συμπεριφορά αυτού του άγνωστου ιού.
‘Όπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Πέτρος Σφηκάκης: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανείς ενήλικας δεν πρέπει να είναι ατρόμητος, όσων χρονών και να είναι, οφείλει να φοβηθεί. Όμως πάνω από το 95 % των πολιτών θα το περάσουν στο σπίτι τους, χωρίς επιπλοκές. Αν δεν έχεις συνοσηρότητες, δηλαδή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλωστε και είσαι κάτω των 60 ετών, έχεις πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσεις βαριά».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής εκτιμά ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα όπως λέει «έχουμε πάει καλά χάρη στην αριστεία των μελών της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας που λειτούργησαν χωρίς αλαζονεία». Όπως εξηγεί: «Δεν μπορεί να πεις ότι στα άλλα κράτη που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα, οι επιστημονικές επιτροπές δεν ήταν άριστες. Εμείς όμως δεν είχαμε αλαζονεία. Έχουμε δηλαδή τον συνδυασμό: Αριστεία χωρίς αλαζονεία. Οι επιστήμονές μας με τις συμβουλές τους στο πολιτικό σκέλος της διαχείρισης, λειτούργησαν με ανθρωπιά. Είμαι πολύ περήφανος που τα μισά μέλη της Επιτροπής είναι συνάδελφοι μου στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και τους ευγνωμονώ».
Ο καθηγητής του Λαϊκού Νοσοκομείου ήταν ανάμεσα στους 80 πρώτους ασθενείς που κατεγράφησαν στη χώρα μας και ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους γιατρούς του Λαϊκού Νοσοκομείου. Όπως αφηγείται: «Είμασταν υποψιασμένοι, με αποτέλεσμα να μην κολλήσουμε κανέναν ασθενή, κανέναν νοσηλευτή και κανέναν της οικογένειάς μας. Είχα βέβαια ανησυχία για όλους μην κολλήσουν και εκείνοι». Ο κ.Σφηκάκης προσβλήθηκε από τον ιό σε μία περίοδο που ακόμη δεν είχαν γίνει πολλά στοιχεία γνωστά για τη «συμπεριφορά» του κορονοϊού. Σήμερα που πλέον ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι είναι αρνητικός και εργάζεται κανονικά στο Νοσοκομείο, επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Είχα ανησυχία. Εξάλλου δεν ξέραμε πριν από 25 ημέρες ούτε τα ακριβή ποσοστά όσων θα έπρεπε να νοσηλευθούν αν είχαν προσβληθεί από κορονοϊό. Λέγαμε τότε το 15%».
Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής δε διστάζει να περιγράψει και το στίγμα που ένοιωσε μέχρι να διαπιστωθεί ότι ήταν αρνητικός στο τεστ των αντισωμάτων. «Υπήρχε πράγματι στίγμα μέχρι να ακούσουν όλοι ότι ήμουν αρνητικός. Η αλήθεια είναι πως νιώθεις μία ανακούφιση όταν «ξεστιγματίζεσαι» με το αρνητικό τεστ». Ο γνωστός καθηγητής μοιράζεται με όλους Έλληνες που ζουν την αγωνία της πανδημίας, μία δική του σκέψη, καταλήγοντας στη συνομιλία μας: «Αποφάσισα ότι δεν θα ξανακαπνίσω ποτέ» λέει με νόημα.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr