Γιαμαρέλλος στο Εθνος: «Αποκρυπτογραφήσαμε πώς ο ιός καταστρέφει το ανοσοποιητικό»
Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος εξηγεί στο Εθνος της Κυριακής τη νέα μέθοδο μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να «δείξει» στους γιατρούς ποιοι ασθενείς του κορονοϊού θα εμφανίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν διασωλήνωση υποστηρίζει ότι ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου, στο Αττικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προκειμένου να σωθούν στο μέλλον ζωές αλλά και να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η αξία της εξέτασης διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δειγμάτων αίματος που έγινε σε περισσότερους από 100 Ελληνες ασθενείς. Ο δείκτης αυτός ήταν σε θέση να προγνώσει πολύ νωρίς ποιοι από αυτούς θα χρειαστούν διασωλήνωση. Η πρόγνωση αυτής της δυσμενούς εξέλιξης γίνεται έως και δέκα ημέρες πριν από την εκδήλωση των σοβαρών διαταραχών και έχει ακρίβεια πρόβλεψης που αγγίζει το 85%. «Με τη συγκεκριμένη εξέταση αίματος μετράμε μια ουσία που είναι αυξημένη πολύ νωρίς στους ασθενείς, οι οποίοι αργότερα εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αναπνευστική ανεπάρκεια» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.
Σε τρεις άξονες
Η ανακάλυψη του καθηγητή θεωρείται σημαντική, διότι σε συνδυασμό με την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας θα μπορέσει να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η πρόβλεψη των σοβαρών συμπτωμάτων ακόμα και δέκα ημέρες πριν από την εκδήλωσή τους θα παρέχει στους γιατρούς τη δυνατότητα να προλάβουν καταστάσεις και να αποτρέψουν τη διασωλήνωση ασθενών. Η έρευνα του καθηγητή για τον κορονοϊό βασίστηκε σε τρεις άξονες: «Αρχικά βρήκαμε τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο ιός οδηγεί τους ασθενείς σε αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωλήνωση. Αποκρυπτογραφήσαμε, δηλαδή, πώς ο ιός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε βαριά πνευμονία, με τον άρρωστο να νιώθει δύσπνοια και να χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή. Με βάση αυτόν τον μηχανισμό περάσαμε στο επόμενο βήμα μας, που ήταν η έναρξη μιας μεγάλης κλινικής μελέτης με την ονομασία ESCAPE, η οποία έχει στόχο να δοθεί θεραπεία σε ασθενείς του COVID-19 που είναι διασωληνωμένοι.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 20 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τώρα βρισκόμαστε στη μελέτη SAVE που γίνεται σε 15 Παθολογικές Κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Στη μελέτη SAVE οι ασθενείς που εμφανίζουν στο αίμα τους αυξημένη την ουσία που προαναφέραμε, θα λαμβάνουν θεραπεία για να μην εκδηλώσουν τα σοβαρά συμπτώματα και χρειαστεί η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ» εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος έχει παραγάγει έργο που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας. H πρόβλεψη της κατάστασης της υγείας των ασθενών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει μαζικά, με αποτέλεσμα μέχρι τότε οι υγειονομικές Αρχές να προσπαθούν να διαχειριστούν την πανδημία μέσω της πρόληψης αλλά και κατάλληλων φαρμάκων που ανακόπτουν την επίδραση του ιού στον οργανισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη θεραπεία που προτείνεται από την ερευνητική ομάδα, η οποία προβλέπει την προσθήκη ενός ανοσοτροποποιητικού βιολογικού παράγοντα στην αντιιική θεραπεία που ήδη χορηγείται στους ασθενείς. Η χορήγησή του γίνεται με ένεση μία φορά την ημέρα για συνολικά 10 ημέρες.
Η μελέτη εστιάζει στους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν εισαχθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά βρίσκονται στις Παθολογικές Κλινικές έχοντας διακομιστεί στο νοσοκομείο με δύσπνοια ή πνευμονία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν ο ασθενής που θα πάρει την αγωγή δεν παρουσιάσει εντός 10 ημερών επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, τότε έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Στην περίπτωση κατά την οποία τα πρώτα αποτελέσματα που θα λάβει στα χέρια της η ερευνητική ομάδα το επόμενο διάστημα είναι θετικά, δηλαδή το φάρμακο έχει θετική επίδραση στους ασθενείς, τότε ενδεχομένως να έχει βρεθεί ο τρόπος προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να αποφεύγει τη διασωλήνωση. Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την εξέλιξη της μελέτης.
70 δημοσιεύσεις
Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, της οποίας είναι συντονιστής ο κ. Γιαμαρέλλος μαζί με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, αποτελεί την ερευνητική συνεργασία 55 Παθολογικών Κλινικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2006 και έχει αποδώσει 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 35 διδακτορικές διατριβές. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 15 κλινικές μελέτες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος, και έχουν εκδοθεί πέντε ενημερωτικά δελτία για τη Σήψη, που διανεμήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr