Σαν σήμερα 1η Ιουνίου: Ο Γιώργος Κοσκωτάς οδηγείται από τις ΗΠΑ στις φυλακές του Κορυδαλλου
1η Ιουνίου 1991: Ο Γιώργος Κοσκωτάς εκδίδεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ιούνιος του 1991: Ο Γιώργος Κοσκωτάς, αφού έφερε τα πάνω κάτω στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αφού σάρωσε ό,τι υπήρχε στον τότε Τύπο της χώρας, αφού έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού, αφού από το απλό διαμέρισμα της οδού Δαμαγήτου στη Γούβα, και μετακόμισε στην Εκάλη, διέφυγε από την Ελλάδα νύχτα και οι αστυνομίες ολόκληρου του κόσμου τον αναζητούσαν. Από τη Βραζιλία, ο Κοσκωτάς ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου και συνελήφθη.
Διαβάστε επίσης: Γ. Παπανδρέου: Σκευωρία το «βρώμικο ‘89» - Εγώ αποκάλυψα την υπόθεση Κοσκωτά
Μια μέρα σαν σήμερα, ο άλλοτε πανίσχυρος ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού αφού έχει εκδοθεί από τις ΗΠΑ. Θυμάται κάποιος ποιος ήταν ο Γιώργος Κοσκωτάς; Σίγουρα πολλοί! Και για όσους δεν θυμούνται ή έχουν (ηθελημένα) ξεχάσει, να θυμίσουμε:
Ο Γιώργος Κοσκωτάς γεννήθηκε το 1954, (σήμερα δηλαδή είναι 67 χρονών) στον Ασπρόπυργο. Η οικογένεια Κοσκωτά μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη και εκεί ο Γιώργος Κοσκωτάς εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του Βασίλη, οι οποίες σχετίζονταν με την επισκευή και τον ελαιοχρωματισμό παλαιών κτιρίων και καθαρισμό τζαμιών. Ο νεαρός Γιώργος παρακολουθούσε μαθήματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια Fordham και Lehman College· αργότερα θα δηλώνει «διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών»… Και ό,τι δηλώσεις κατοχυρώνεται μέχρι να σε πάρουν χαμπάρι.
Ο Κοσκωτάς γύρισε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1979 και ήρθε σε επαφή με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που του πρότεινε να εργαστεί ως πλασιέ για το περιοδικό «Νομικό Βήμα». Ο Κοσκωτάς αρνήθηκε. Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε ως προϊστάμενος του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου και Συναλλάγματος της Διεύθυνσης Λογιστικού. Το ψευδές βιογραφικό, του άνοιξε τη «μεγάλη πόρτα»! Τρία χρόνια μετά ανέλαβε διευθυντής της Διεύθυνσης Λογιστικού, και το 1984 αγόρασε την Τράπεζα από τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, με κεφάλαια άγνωστης (τότε) προέλευσης, αναλαμβάνοντας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κρήτης. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η Τράπεζα αγοράστηκε με κεφάλαια της ίδιας της Τράπεζας! (Στην τράπεζα Κρήτης υπήρχαν κυρίως καταθέσεις της Αρχιεπισκοπής. Περισσότερα από ένα δισ. ανήκαν στην Εκκλησία. Ο Κοσκωτάς έδωσε ένα δισ. στον Καρρά!).
Όταν ο Κοσκωτάς έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κρήτης το 1984, αυτή είχε δίκτυο 35 υποκαταστημάτων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1988, είχε περίπου 90, και είχε επεκταθεί σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Η Τράπεζα Κρήτης επίσης αγόρασε και το ιστορικό ξενοδοχείο «King George» (λένε οι φίλοι του ότι τον γοήτευσε το όνομα: Βασιλιάς Γέωργιος...) στην Πλατεία Συντάγματος. Δημιουργεί την εκδοτική επιχείρηση «Γραμμή ΑΕ» σε συνεργασία με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη και εκδίδει τα περιοδικά «ΕΝΑ», «ΚΑΙ», «TV3», «MIA», «ΔΥΟ», «Τέταρτο» και την καθημερινή εφημερίδα «24 Ώρες» στα πρότυπα της «USA Today» και έβγαλε στον αέρα τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Τον Μάρτιο του 1987, ο Κοσκωτάς αγόρασε από την Ελένη Βλάχου την «Καθημερινή»! Στον όμιλο Κοσκωτά («Γραμμή Α.Ε») ανήκαν ακόμη οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Εβδόμη». Επίσης είχε αγοράσει εργοστάσια βάμβακος και αλουμινίου. Να πούμε ότι τον Νοέμβριο του ‘87, ο Κοσκωτάς αγόρασε από τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Διαβάστε επίσης: Aρειος Πάγος: Ο Ολυμπιακός πληρώνει 11.000.000 ευρώ για το σκάνδαλο Κοσκωτά
Οι παραδοσιακοί εκδότες των άλλων εφημερίδων, παρακολουθώντας την ραγδαία αναρρίχηση του Κοσκωτά ψάχνουν το παρελθόν του και ερευνούν το παρόν. Την 1η Αυγούστου 1987 όλες σχεδόν οι ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες (πλην εκείνων του Κοσκωτά) δημοσιεύουν ανοιχτή επιστολή 5 εκδοτών προς τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, καταγγέλλοντας το «φαινομένου Κοσκωτά». Οι 5 εκδότες ήταν οι Γεώργιος Μπόμπολας («Το Έθνος»), Χρήστος Λαμπράκης («Τα Νέα», «Το Βήμα»), Χρήστος Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»), Γιώργος Κουρής («Αυριανή») και Άρης Βουδούρης («Ελεύθερος Τύπος». Στις 8 Οκτωβρίου 1987, ο Κοσκωτάς βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, καλεσμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν στον Λευκό Οίκο. Ενώ έμπαινε στον Λευκό Οίκο συνελήφθη από πράκτορες της Υπηρεσίας Φορολογικής Δίωξης (IRS) για τα 64 αδικήματα τα οποία είχε διαπράξει ενώ ζούσε στις ΗΠΑ μέχρι το 1979. Η είδηση της σύλληψης του Κοσκωτά διέρρευσε στην Ελλάδα, και οι εκδότες των υπόλοιπων εφημερίδων άρχισαν πλέον να ζητούν κυβερνητική, αλλά και εισαγγελική παρέμβαση για τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων του.
Στις 11 Ιουλίου του 1988 ο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Δημήτριος Τσεβάς, βασισμένος σε σειρά πρωτοσέλιδων της «Ελευθεροτυπίας» διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις αποδιδόμενες από τα δημοσιεύματα αξιόποινες πράξεις στον Κοσκωτά. Τα ευρήματα ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει συνολική υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών! Ο Κοσκωτάς πούλησε εσπευσμένα την Τράπεζα Κρήτης στους εργολάβους Χρήστο Αρφάνη και Νίκο Χιώνη, την «Γραμμή Α.Ε.» στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη. Ο τελευταίος τον φυγάδευσε από την Ελλάδα με το ιδιωτικό του lear jet, στις 5 Νοεμβρίου του 1988, αρχικά για την Βραζιλία και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ. Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συνελήφθη στην Μασαχουσέτη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει 2,5 χρόνια αργότερα. Εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1991 και επέστρεψε μια μέρα σαν σήμερα. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Ο Γιώργος Κοσκωτάς, δεν επέστρεψε ποτέ τα χρήματα που υπεξαίρεσε καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων από υπεξαιρέσεις. Και η ζωή (του) συνεχίζεται… Αυτά!
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
Ακόμα σαν σήμερα: Το 1973: Ο δικτάτορας - συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, αφού πέρασε από τα υπουργεία Προεδρίας, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Εξωτερικών, έγινε Αντιβασιλέας, Πρωθυπουργός και τέλος, μια μέρα σαν τη σημερινή, αποφασίζει να φορέσει το «κοστούμι» του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καταργεί το πολίτευμα της Συνταγματικής Μοναρχίας και εγκαθιδρύει Προεδρική Δημοκρατία. Επίσημα, ο μέχρι πριν από λίγα χρόνια συνταγματάρχης, εκλέγεται με ποσοστό 78,4% πρόεδρος της νεοσύστατης Ελληνικής Δημοκρατίας τον Ιούλιο του '73!
Επίσης μια μέρα σαν σήμερα το 1926 γεννιέται η Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, που αργότερα ολόκληρος ο κόσμος θα θαυμάζει ως Μέριλιν Μονρόε.
Τέλος σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, που Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου και η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr