Σαν σήμερα 6 Ιουνίου: Aπόβαση στη Νορμανδία - Οι σύμμαχοι χαλάνε τον ύπνο του Αδόλφου Χίτλερ
6 Ιουνίου 1944. Τα ξημερώματα στις ακτές της Νορμανδίας αποβιβάζονται ισχυρές δυνάμεις των συμμάχων. Η αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στις 6 Ιουνίου 1944 έγινε η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία· η μεγαλύτερη αμφίβια στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία, η οποία επέφερε καθοριστικό χτύπημα στη ναζιστική Γερμανία. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός προγεφυρώματος από την Καν έως το Χερβούργο, ώστε οι Σύμμαχοι να περάσουν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Επικεφαλής του παράτολμου εγχειρήματος ήταν ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Χιλιάδες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, με τους επιζώντες να διηγούνται ότι η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα και ο αέρας έκαιγε από τις εκρήξεις.
Ο Καναδός πολεμικός ανταποκριτής Lionel Shapiro στο μυθιστόρημά του «Η 6η Ιουνίου», που εκδόθηκε το 1956 γράφει: «Αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται γύρω μου, καθώς μιλώ. Κόκκινα και άσπρα αλεξίπτωτα χρωματίζουν τον ουρανό. Είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τον εχθρό. Μπορώ να ακούσω τους διαπεραστικούς ήχους μιας μάχης αρμάτων που μαίνεται τρία ή τέσσερα μίλια μπροστά μου, στους αμμόλοφους».
Διαβάστε επίσης: Απόβαση στη Νορμανδία: Ο Χίτλερ κοιμόταν, ο Ρόμελ σε άδεια κι ο Σαρτρ τα έπινε σε πάρτι...
Το προηγούμενο βράδυ το BBC είχε μεταδώσει στα γαλλικά, στίχους από ένα ποίημα του Πολ Βαλερί: «Τραγούδι του Φθινοπώρου». Οι ακροατές στην κατεχόμενη Γαλλία ανατριχιάζουν και συγκινούνται. Αυτό ήταν το μήνυμα στους Γάλλους της αντίστασης ότι έρχονται οι σύμμαχοι, μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά στη Νορμανδία, ο Χίτλερ κοιμάται ήσυχος, ενώ ο αρχιστράτηγος των Γερμανικών δυνάμεων Ερβιν Ρόμελ λίγα 24ωρα πριν έχει μελετήσει τις καιρικές προγνώσεις, βλέπει φουρτούνα στη Μάγχη και αντάρα πάνω από τις γαλλικές ακτές και ενημερώνει τους επιτελείς του: «Πετάγομαι στη Γερμανία για τα γενέθλια της συζύγου μου. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Έχει κακοκαιρία»…
Και πραγματικά η «κακοκαιρία» μόλις άρχιζε για τους Γερμανούς, που από την κακοκαιρία - χωρίς εισαγωγικά - είχαν χάσει μια στρατιά ολόκληρη στις ρωσικές στέπες.
Να σημειώσουμε ότι η πιο αληθοφανής απεικόνιση στον κινηματογράφο της Απόβασης στη Νορμανδία, έγινε από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»!
Επίσης σαν σήμερα: Το 1822, Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο. Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822, ήταν από τα σημαντικότερα πολεμικά κατορθώματα της επανάστασης του 1821, κατά το οποίο ελληνικό πυρπολικό ανατίναξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου ο οποίος είχε καταστρέψει τη Χίο. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε και ο ναύαρχος του τουρκικού στόλου, Καρά Αλής. Το γεγονός προκάλεσε τους πανηγυρισμούς ολόκληρου του Ελληνισμού και, όπως γράφει ο Τούρκος ιστορικός, Τζεβντέτ πασάς, «άφησε κατάπληκτα τα πληρώματα ολόκληρου του τουρκικού στόλου». Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Τόμας Γκόρντον, η πυρπόληση της ναυαρχίδας «ήταν ένα από τα πιο καταπληκτικά κατορθώματα που αναφέρει η ιστορία» και ο Κανάρης «ο πιο έξοχος εκπρόσωπος του ηρωισμού, που η Ελλάδα όλων των εποχών μπορεί να υπερηφανεύεται».
Το 1923 στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.
Το 1933 επιχειρείται δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο, επιστρέφοντας στο σπίτι τους από την Κηφισιά, όπου το ζεύγος της Πηνελόπης και του Στέφανου Δέλτα τους είχε παραθέσει δείπνο.
Τέλος σήμερα είναι η Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας: Η Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με αφορμή τη γέννηση του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Πούσκιν στις 6 Ιουνίου 1799.
Επίσης έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων: Καθιερώθηκε να «γιορτάζεται» στις 6 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr