Σαν σήμερα 28 Ιουνίου, υπογράφεται τυπικά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις Βερσαλλίες
28 Ιουνίου 1919, στην κατάμεστη Αίθουσα των Κατόπτρων στις Βερσαλλίες κλείνει και τυπικά ο κύκλος του αίματος και της οδύνης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σαν σήμερα, 28 Ιουνίου του 1919 και πολλοί ήταν ανεβασμένοι πάνω σε έπιπλα, καρέκλες, ακόμα και τραπέζια για να έχουν θέα στην ασφυκτικά γεμάτη Αίθουσα των Κατόπτρων.
Διαβάστε επίσης: Ο Μεγάλος Πόλεμος σε ένα infographic
Μέσα στο πιο λαμπρό και επιβλητικό δωμάτιο του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’, υπογραφόταν η Συνθήκη των Βερσαλλιών, που έκλεινε και τυπικά τον αιματοβαμμένο κύκλο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, που έλαβαν χώρα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, η Συνθήκη υπεγράφη ως συνέχεια της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918 στο δάσους της Κομπιέν.
Στις 19 Ιουνίου του 1919, είχαν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος διάδοχος τους Αυστροουγγρικού θρόνου, έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του φανατικού εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, πυροδοτώντας την αρχή του Μεγάλου Πολέμου. Και η τοποθεσία και η ημερομηνία είχαν επιλεγεί προσεκτικά: Η τελετή γινόταν στην Αίθουσα των Κατόπτρων διότι εκεί στον ίδιο χώρο, το 1871, οι Γάλλοι είχαν υποχρεωθεί να αναγνωρίσουν τη γέννηση της ενωμένης Γερμανίας και η ημερομηνία ήταν η εμβληματική της δολοφονίας του Αρχιδούκα και της συζύγου του. Εβδομήντα αντιπρόσωποι από 26 έθνη διαπραγματεύθηκαν τους όρους της Συνθήκης. Η Γερμανία, η Αυστρία, και η Ουγγαρία αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις ως η ηττημένη πλευρά, ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω της υπογραφής μιας ξεχωριστής συνθήκης Ειρήνης με την Γερμανία και της πρώιμης αποχώρησής της από τον Πόλεμο.
Η Συνθήκη των Βερσαλλιών περιλάμβανε και το άρθρο 231 «Περί Πολεμικής Ενοχής», που όριζε πως «Η Γερμανία αποδέχεται την ευθύνη της και των συμμάχων της για κάθε απώλεια και ζημία που υπέστησαν οι Συμμαχικές Κυβερνήσεις και οι πολίτες τους, ως συνέπεια του πολέμου που υπέστησαν από τις επιθετικές ενέργειες της Γερμανίας και των συμμάχων της». Οι ευθύνες μετατοπίστηκαν από το ένα κράτος στο άλλο και ακόμα και σήμερα, έναν αιώνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης δεν έχει επιτευχθεί σύμπνοια στην Ευρώπη. Και η ειρωνεία: Την άνοιξη του 1914, ένα μήνα πριν ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, ουδείς φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Μάλιστα ένας βρετανός αξιωματούχος είχε σχολιάσει πως, από τότε που υπηρετούσε στο υπουργείο των Εξωτερικών ποτέ δεν είχε ξαναδεί να επικρατεί «τέτοια ηρεμία». Ο αξιωματούχος είχε ορθή κρίση… Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος που άρχισε με μια ασυλλόγιστη δολοφονία, τέλειωσε αφήνοντας πίσω του (επίσημα) 18,6 εκατομμύρια νεκρούς!
Επίσης μια μέρα σαν σήμερα, στις 28 Ιουνίου 1969 ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall Inn» της Νέας Υόρκης. Τα γεγονότα και η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος κι έτσι η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr