Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου ο Νόμπελ εφευρίσκει τη δυναμίτιδα – Το λάθος που δημιούργησε τα βραβεία
Ήταν 14 Οκτωβρίου του 1863, όταν ο σουηδός χημικός, Άλφρεντ Νόμπελ, πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα γίνει πάμπλουτος και – από ένα δημοσιογραφικό λάθος – θα δημιουργήσει τα διάσημα βραβεία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πίσω από τα Βραβεία Νόμπελ βρίσκεται ο Άλφρεντ Νόμπελ, που μια μέρα σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου, πατεντάρισε την εφεύρεση της δυναμίτιδα. Πώς προέκυψαν τα Βραβεία; Από ένα λάθος... Ο μήνας Οκτώβριος είναι η «εποχή» των Βραβείων Νόμπελ. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει τις επιλογές των προσώπων για τα διάσημα (6) βραβεία.
Και μια μέρα σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου του 1863 ο Άλφρεντ Νόμπελ, ο σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και έλαβε την επίσημη αναγνώριση – την πατέντα – από το κράτος.
Ο Άλφρεντ Νόμπελ ήταν γιός του Ιμάνουελ Νόμπελ, του εφευρέτη της υποβρύχια νάρκης! Κι ο γιος στα χνάρια του πατέρα του, επιδόθηκε σε μια σειρά εφευρέσεων που τον έκαναν διάσημο και πάμπλουτο, που όλες τους όμως, εν δυνάμει, είχαν σκοπό την εξόντωση του ανθρώπου: Εφηύρε την νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα. Η «τιθάσευση» της επικίνδυνα ασταθούς νιτρογλυκερίνης σε ένα νέο ασφαλέστερο μίγμα, που ονομάστηκε από τον ίδιο «δυναμίτης» από την ελληνική λέξη «δύναμη», ήταν η μητέρα όλων των εφευρέσεών του. Ο δυναμίτης έφερε επανάσταση στην εξορυκτική βιομηχανία, τις κατασκευές και τα πάσης φύσης έργα, με αποτέλεσμα ο Νόμπελ να πλουτίσει.
Και διαβάστε τώρα, πώς δημιουργήθηκαν τα διάσημα βραβεία που έχουν το όνομά του εφευρέτη της δυναμίτιδας.
Ο δαίμων της δημοσιογραφίας...
Όλα άρχισαν από ένα δημοσιογραφικό λάθος: Όταν το 1888 πέθανε ο αδελφός του Άλφρεντ, Λούντβιχ, δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα νεκρολογία που αφορούσε τον Άλφρεντ. Ο δαίμων του τυπογραφείου; Ό,τι και να έγινε ο Άλφρεντ Νόμπελ, με θλίψη, διάβασε τη γνώμη που είχε ο πολύς κόσμος γι’ αυτόν: «Ο έμπορος του θανάτου είναι νεκρός» και «Αυτός που πλούτισε εφευρίσκοντας τρόπους να σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι πιο γρήγορα από ποτέ».
Συγκλονισμένος από αυτά που διάβασε, ο Νόμπελ αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι που θα έκανε τους ανθρώπους να τον θυμούνται θετικά και όχι για τις θανατηφόρες εφευρέσεις του. Έτσι ένα χρόνο πριν πεθάνει συνέταξε τη διαθήκη του και κληροδότησε το μεγαλύτερο μέρος (94%) της τεράστιας περιουσίας του για τη θεσμοθέτηση των βραβείων. Το κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα σχεδόν στα 350 εκατ. ευρώ. Τα βραβεία απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901. Όσοι γνώριζαν τον Νόμπελ τον περιέγραφαν ως μοναχικό άνθρωπος, απαισιόδοξο, συναισθηματικό που λάτρευε την ποίηση και τη λογοτεχνία.
Ο Άλφρεντ Νομπέλ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στη βίλα του στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, το 1896. Η παγκόσμια επιχειρηματική του αυτοκρατορία απαρτιζόταν πλέον από περισσότερα από 90 εργοστάσια κατασκευής εκρηκτικών και πυρομαχικών.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr