Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου ένας σκύλος γίνεται αφορμή πολέμου της Ελλάδας με τη Βουλγαρία
18 Οκτωβρίου 1925 και η Ελλάδα με τη Βουλγαρία αρχίζουν πολεμικές επιχειρήσεις. Αφορμή; Ένας σκύλος!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ελληνοβουλγαρικά σύνορα 18 Οκτωβρίου του 1925. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι ένα βήμα πριν από το παρανάλωμα κι αυτό το βήμα έμελλε να γίνει από ένα σκυλί!
Ο σκύλος Έλληνα στρατιώτη, που υπηρετούσε στο φυλάκιο του Δεμίρ Καπού (στους πρόποδες του Μπέλες) και ολόκληρο το φυλάκιο είχε υπό την προστασία του, πέρασε στο έδαφος της Βουλγαρίας. Ως γνωστόν οι σκύλοι και όλα τα ζώα δεν γνωρίζουν από σύνορα και τέτοια απαγορευτικά. Αυτά είναι παιχνίδια των ανθρώπων…
Ο στρατιώτης, που αντιλήφθηκε την απουσία του, τον αναζήτησε και ψάχνοντας πέρασε τη συνοριακή γραμμή. Από την άλλη μεριά, ένας Βούλγαρος στρατιώτης τον πυροβόλησε και ο Έλληνας έπεσε νεκρός! Αυτό ήταν. Αμέσως άρχισε ανταλλαγή πυρών, η οποία κόστισε την ζωή σε δυο ακόμη Έλληνες στρατιώτες αλλά και στον αξιωματικό - διοικητή του φυλακίου. Η υπόθεση ταχύτατα έφτασε στα αφτιά της ηγεσίας του ελληνικού στρατεύματος και ο τότε δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, παρά τις συμβουλές και τις πιέσεις για το αντίθετο, διέταξε εισβολή στο βουλγαρικό έδαφος, αφού επεξεργαζόμενος το επεισόδιο το μετέφρασε ως την αρχή ενός οργανωμένου σχεδίου εισβολής. Ο Πάγκαλος έδωσε εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού να εισβάλει στο βουλγαρικό έδαφος και να καταλάβει το Πετρίτσι, κέντρο δράσεως των κομιτατζήδων.
Σε μια εβδομάδα όλα είχαν τελειώσει...
Η σύρραξη κράτησε μια εβδομάδα και κόστισε την ζωή συνολικά σε 50 άντρες. Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών της οποίας το πόρισμα έριξε την ευθύνη αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση 45.000 λιρών - υπό την απειλή της Αγγλίας πως αν δεν δεχόταν την απόφαση, θα χρησιμοποιούσε τον στόλο εναντίον της. Η Βουλγαρία από την άλλη αποζημίωσε την οικογένεια του Έλληνα λοχαγού, Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που σκοτώθηκε από τους Βούλγαρους συνοριακούς φρουρούς. Μια άλλη πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή λέει ότι οι συνοριοφύλακες – Έλληνες και Βούλγαροι – ήρθαν στα χέρια παίζοντας πρέφα. Τα αίματα άναψαν και μίλησαν τα όπλα… Η Ιστορία όμως το παράβλεψε το γεγονός και το «Επεισόδιο του Πετριτσίου» το χρέωσε στον σκύλο, που δεν μάθαμε ποτέ αν γύρισε στο φυλάκιο…
Επίσης σαν σήμερα: Το 1860 τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της. Προχωρούν σε λεηλασίες και σφαγές. Τα γεγονότα αναγκάζουν τον αυτοκράτορα να υπογράψει τη Σύμβαση του Πεκίνου.
Το 1912 ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέντ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το 1979 η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Το 1981 το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με τα κόμματα της Αριστεράς να μετρούν κέρδη.
Τέλος σήμερα είναι οι: Διεθνής Ημέρα Γραβάτας, Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr