Απίστευτο: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα ήταν η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στην Ιστορία – Τι είπε στον σύζυγό της λίγο πριν πεθάνει κι εκείνος εξαφανίστηκε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ήταν η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών, πολύ πριν εφευρεθούν οι υπολογιστές. Ήταν η κόρη του φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Βύρωνα. Ήταν η διάσημη - στην εποχή της - Άντα Λάβλεϊς. Ακόμα παραμένει μυστήριο το τι είπε στον σύζυγό της λίγο πριν πεθάνει της κι εκείνος έφυγε για να μην τον δει ξανά κανείς!
«Ο εγκέφαλός μου είναι κάτι περισσότερο από ενός κοινού θνητού· θα το δείξει ο χρόνος», ήταν τα λόγια της Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace) και μάλλον είχε δίκιο. Ο εγκέφαλός της ήταν ξεχωριστός!
Το 1842, η κόρη του Λόρδου Βύρωνα, λαμπρή μαθηματικός, έγραψε και δημοσίευσε το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστές! Βασισμένη σε ένα υποθετικό μέλλον, η Λάβλεϊς διέκρινε τη δυνατότητα των μηχανών ότι μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο!Όταν ήταν παιδί η Λάβλεϊς ήταν γνωστή ως Άντα Μπάιρον, η μοναδική νόμιμη απόγονος του ακόλαστου ποιητή. Ο Λόρδος Βύρωνας εγκατέλειψε την Αγγλία και την κόρη του και πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις 8 χρόνων. Στην πραγματικότητα και οι δύο γονείς της την είχαν παραμελήσει και ήταν τυχερή που είχε μία πολύ αφοσιωμένη γιαγιά.
Ήδη από την εφηβεία της, η Άντα έχαιρε θαυμασμού για το λαμπρό μυαλό της. Η έμφαση της εκπαίδευσης στα μαθηματικά, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην εμμονή της μητέρας της, Αναμπέλα Μπάιρον, να εξαλείψει αυτό που θεωρούσε κομμάτι από την παραφροσύνη του Μπάιρον.
Όταν γεννήθηκε η Άντα, ήταν η εποχή που οργίαζαν οι φήμες για την αιμομικτική σχέση του Λόρδου Μπάιρον με την ετεροθαλή αδερφή του· αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που υποχρέωσαν τον ποιητή να εγκαταλείψει την Αγγλία.
Η Άντα Λάβλεϊς ήταν μια γυναίκα διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους: τα μαθηματικά και την τέχνη. Κατάφερε να συνδυάσει αυτές τις δύο πλευρές της προσωπικότητάς της και να θέσει κάποιες από τις βάσεις για τον σύγχρονο κόσμο όπως τον ξέρουμε. Την είπαν Μάγισσα των Αριθμών για το σπουδαίο μαθηματικό μυαλό της!
Αν και τη δυσκόλεψε η εύθραυστη υγεία της, από την παιδική της ηλικία κιόλας, η Άντα διέπρεψε στις σπουδές της. Διδάχτηκε από τον κοινωνικό μεταρρυθμιστή Γουίλιαμ Φρεντ, τον γιατρό Γουίλιαμ Κινγκ και έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στη δασκάλα της Μαίρη Σόμερβιλ, τη σκωτσέζα αστρονόμος και μαθηματικό, η οποία ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που προσκλήθηκαν να ενταχθούν στη Royal Astronomers Society.
Στα 12 χρόνια της, η Άντα, βάλθηκε στο να μάθει πώς να πετάει. Μελετώντας μεθοδικά και με πάθος την ανατομία των πτηνών, έγραψε ένα βιβλίο όπου κατέθεσε τα ευρήματά της με τίτλο «Flyology»!
Γέλασε τελευταία από τον τάφο της...
Η εργασία της Λάβλεϊς παρουσίαζε το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή, προβλέποντας και περιγράφοντας τον σύγχρονο υπολογιστή όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Πριν από αυτήν, όλοι θεωρούσαν ότι ένας «υπολογιστής» θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον απλώς για την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών. Η Λάβλεϊς προέβλεψε ότι ένας υπολογιστής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άπειρο αριθμό εφαρμογών!
Οι ιδέες της θεωρήθηκαν γελοίες στην εποχή τους και κάποιοι κρυφογελούσαν, αλλά σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, με τους υπολογιστές να εκτελούν σχεδόν κάθε εργασία που μπορεί να φανταστεί κάποιος, η Άντα Λάβλεϊς γελάει τελευταία μέσα από τον τάφο της.
Σε ηλικία 19 ετών, η Λάβλεϊς παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ, τον 8ο Βαρόνο του Κινγκ, και έγινε Λαίδη Κινγκ. Αργότερα ο σύζυγός της έγινε κόμης του Λάβλεϊς, δίνοντας στην Άντα το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή.
Το 1833, η Λάβλεϊς παρουσιάστηκε στον Τσαρλς Μπάμπατζ, έναν μαθηματικό και εφευρέτη που σύντομα έγινε μέντορας του νεαρού κοριτσιού. Ο Μπάμπατζ την μύησε στις διάφορες μαθηματικές εφευρέσεις του. ‘Ένα από τα μηχανήματά του, μπορούσε να εκτελέσει αυτόματα υπολογισμούς. Από αυτές τις εφευρέσεις του, ο Μπάμπατζ έχει κερδίσει τον τίτλο του Πατέρα των Υπολογιστών.
Τζόγος και επιστήμη...
Η επιστήμη δεν ήταν η μόνη λεγόμενη «ανδρική» ενασχόληση που καταπιάστηκε η Λάβλεϊς· επιδόθηκε στα τυχερά παιχνίδια με πάθος και εμμονή και τελικά έχασε τον έλεγχο. Λέγεται ότι έπαιξε πάνω από 3.000 λίρες στα άλογα τη δεκαετία του 1840. Η αγάπη της Λάβλεϊς για τα μαθηματικά και τον τζόγο έγιναν ένα καταστροφικό μείγμα στο νου της με ολόθριες συνέπειες: Σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο για σύστημα στοιχηματισμού, όμως απέτυχε θεαματικά.
Η υγεία της πάντα την ταλαιπωρούσε και καθώς γινόταν όλο και πιο αδύναμη, η Λάβλεϊς, είχε ολοένα και μεγαλύτερη εμμονή με τη μηχανική του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ονειρευόταν να δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο (και) για τη δομή του εγκεφάλου, κάτι που η γνώση της στους υπολογιστές την έκανε ιδιαίτερα ικανή να κάνει· δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο της.
Στη δεκαετία του 1850, η Άντα αρρώστησε με καρκίνο της μήτρας. Αν και λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξή της σήμερα, η Άντα Λάβλεϊς τότε, στην εποχή της, ήταν μια από τις πιο δημοφιλής γυναίκες της Βρετανίας. Είχε διάσημους φίλους και κάποιοι από αυτούς την επισκέφτηκαν ακόμη και στο νεκροκρέβατό της. Λίγους μόλις μήνες πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, δέχτηκε την επίσκεψη του διάσημου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, τον οποίο παρακάλεσε να της διαβάσει – σαν αποχαιρετισμό - μια περιγραφή θανάτου από βιβλίο του.
Τι να είπε στον άντρα της;
Στην Λάβλεϊς δεν επετράπη (από τη δεσποτική μητέρα της) να δει κανέναν από τους στενότερους φίλους της τις τελευταίες της μέρες. Στις 30 Αυγούστου 1852, η Λάβλεϊς κάλεσε τον σύζυγό της Γουίλιαμς στο κρεβάτι της. Του εξομολογήθηκε κάτι εκείνη τη μέρα. Ένα βαθύ και σκοτεινό μυστικό που δεν είχε αποκαλύψει ποτέ πριν. Δεν έχουμε ιδέα τι ήταν ακόμα και σήμερα, αλλά πρέπει να ήταν φρικτό. Ο Γουίλιαμ, ο κόμης του Λάβλεϊς, έφυγε συντετριμμένος και δεν επέστρεψε ποτέ.
Στις 27 Νοεμβρίου του 1852, η Άντα πέθανε σε ηλικία μόλις 36 χρονών – στην ίδια ηλικία που είχε πεθάνει και ο διάσημος πατέρας της στο Μεσολόγγι! Η Άντα Λάβλεϊς ζήτησε να ταφεί δίπλα στον Λόρδο Βύρωνα, τον πατέρα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ.
Και πραγματικά αναπαύεται δίπλα του στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο Huckall του Nottinghamshire, όπου μια απλή επιγραφή αποτίει φόρο τιμής στην εκπληκτική επιστήμονα, μαθηματικό και πρωτοπόρο.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr