Η τελευταία κηδεία στο Τατόι: Η Φρειδερίκη αναπαύθηκε εν πολέμω - Τεθωρακισμένα, βολές του Τύπου και το ΠΑΣΟΚ στα χαρακώματα με την κυβέρνηση Ράλλη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η τελετή της Εξοδίου Ακολουθίας και η ταφή της Φρειδερίκης, της μητέρας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ήταν η τελευταία στο Τατόι. Η Φρειδερίκη αναπαύθηκε… εν πολέμω - Τεθωρακισμένα, βολές του Τύπου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ στα χαρακώματα με την κυβέρνηση της Ν.Δ.!
Το 1981 ήταν η χρονιά των σεισμών, κυριολεκτικά και των «σεισμών» μέσα σε εισαγωγικά. Το 1981 είχε ανέβει ο λαός στην εξουσία πλάι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ… Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε για πιο ψηλά και ο λαός κατέβηκε κουτρουβαλώντας λίγα χρόνια μετά.
Αττική από τον μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων· τότε ήταν που συνέβη η τραγωδία στη θύρα 7 του σταδίου Καραϊσκάκη και πάλι εκείνη την... αποφράδα χρονιά του 1981, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη αποχαιρετούσε τα μάταια εγκόσμια και τραβούσε για τα σύννεφα της αιωνιότητας, σαβανωμένη με το σκληρό ντύμα του μίσους των υπηκόων της…
Εκείνη τη χρονιά είχε ταρακουνηθεί ηΗ Φρειδερίκη, ήταν η τελευταία που θα αναπαυόταν στη σιωπηλή κοινωνία των «γαλαζοαίματων« του Τατοΐου, όταν ακόμα ήταν πράσινη και κατάφυτη κι όχι όπως τώρα κρανίου τόπος.
Και τότε, το 1981, είχε γίνει πολύ συζήτηση για τα της Εξοδίου Ακολουθίας, τα της ταφής και τις υψηλές αφίξεις των παρασίτων της Γης που, εξωραΐζοντας τους οι αυλόδουλοι (και ο κόσμος) τους αποκαλεί μονάρχες, βασιλείς, δούκες και λοιπά ευτράπελα επίθετα…
Από επέμβαση καταρράκτη!
Η Φρειδερίκη, είχε αποδημήσει εις Κύριον στα ανάκτορα Θαρθουέλα της Μαδρίτης από επέμβαση καταρράκτη, που όπως λέγεται, της προκάλεσε έμφραγμα του μυοκαρδίου· ήταν μόλις 64 χρονών.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που ήδη οσμιζόταν την ευωδία της εξουσίας το είχε ξεκαθαρίσει: «Η Φρειδερίκη, ούτε νεκρή στην Ελλάδα»! Και ο «πόλεμος» άρχισε...
Τελευταία επιθυμία της Φρειδερίκης ήταν να ταφεί στον λόφο του Τατοΐου, δίπλα στον σύζυγό της βασιλιά Παύλο. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε απαιτήσει (παρακαλέσει θα ήταν το πιο σωστό, όμως αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Γεώργιος Ράλλης ήταν φίλα προσκείμενος στο Στέμμα, το «απαιτήσει» ταιριάζει καλύτερα στην περίσταση) από την τότε κυβέρνηση, να μεταφερθεί η σορός της μητέρας του στην Ελλάδα και την επόμενη ημέρα να τελεστεί η Νεκρώσιμος Ακολουθία στη Μητρόπολη των Αθηνών και ο ενταφιασμός της στον λόφο στο Τατόι, όπου αναπαύονται κάτω από βαρείς λιτούς μαρμαρένιους κύβους, όλοι οι εστεμμένοι της Ελλάδας και μέλη των οικογενειών τους .
Η πρόταση του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν να ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και η ταφή να γίνει στο κοιμητήριο του Τατοΐου. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα μέλη της οικογένειας των Γλύξμπουργκ είχαν ελληνική υπηκοότητα, το Τατόι ήταν ακόμα στην ιδιοκτησία τους και δεν χρειαζόταν ειδική άδεια για την ταφή. Όμως τα πάθη της εποχής δεν επέτρεπαν… νόμιμες αυθαιρεσίες.
Τα κανόνια του Τύπου ηχούν
Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεσπάθωσε: «Είναι καιρός να εννοήσει ο κ. Ράλλης ότι η απόφαση της κυβέρνησής του να επιτρέψει την ταφή της Φρειδερίκης στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού»!
Και στο μεταξύ οι εφημερίδες της εποχής, άλλο που δεν ήθελαν, εκμεταλλευόμενες το καυτό θέμα εξέδιδαν πύρινα πρωτοσέλιδα. Η «Ελευθεροτυπία» σημαιοφόρος της αντιμοναρχικής παρέλασης: «Φέρνουν τη Φρείκη», ήταν ο τίτλος του φύλλου της με υπότιτλο: «Ανήσυχη η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να συντομεύσει το χρόνο της κηδείας. Επιμένει να διανυκτερεύσει ο τέως».
Και η φιλοβασιλική «Βραδυνή» απαντούσε: «Αγανάκτησι για την Καπηλεία» Συνεχίζεται η ανίερη επίθεσι κατά της νεκρής Φρειδερίκης. Να σημειώσουμε εδώ ότι στις εσωτερικές σελίδες, το ρεπορτάζ της «Βραδυνής» είχε φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υπουργού Συντονισμού στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, που περίμενε τη σειρά του για να ασπασθεί το χέρι της βασίλισσας…
Και οι βολές δια του Τύπου δεν είχαν σταματημό: «Μια Βασίλισσα που αγαπήθηκε και επικρίθηκε με πάθος», η «Βραδυνή»; «Το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης» η «Ελευθεροτυπία»!
Την παραμονή της κηδείας το Γραφείο του τέως βασιλιά έξεδωσε δήλωσή του, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την πολιτικοποίηση της κηδείας, «ενώ ο ίδιος ερχόταν στην Ελλάδα, για να εκτελέσει ένα οδυνηρό προσωπικό καθήκον» και ότι οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στην απλή τελετή κηδείας της μητέρας του, «προσδίδουν σ΄ αυτόν πικρία στην οδύνη».
Ο Κωνσταντίνος, που δεν είχε ξανάρθει στην Ελλάδα από το δημοψήφισμα του 1974, μόλις κατέβηκε απ’ το αεροπλάνο, γονάτισε και φίλησε το ελληνικό χώμα ή μάλλον το τσιμέντο του Ελληνικού.
Η περιοχή του Τατοΐου είχε αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ θωρακισμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας περιπολούσαν στους γύρω δασικούς δρόμους.
Η τελετή της κηδείας και ταφή της Φρειδερίκης έγιναν αυθημερόν στο Τατόι, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Παραβρέθηκαν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, αρκετοί οπαδοί της μοναρχίας (περίπου 3000 τους υπολόγιζαν οι βασιλόφρονες) ενώ από πλευράς κυβερνήσεως είχε παραστεί ο μετέπειτα ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος, που αποδοκιμάστηκε από τους φιλομοναρχικούς, στο πλαίσιο του συγκινησιακά φορτισμένου γεγονότος...
Και η Φρειδερίκη, αναπαύτηκε εν... πολέμω στο Τατόι, όπου αύριο θα την συναντήσει ο γιος της. Πλούσιος ή πένης βασιλεύς ή στρατιώτης…
Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ κατηγορείται για απάτη 1 εκατ. ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε η δράση
Η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν - «Τι υπέροχη αίσθηση»
«Κηρύσσει πόλεμο στα πάντα»: Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr