Μια απίθανη ιστορία: πώς ένα μικρόσωμο σκυλάκι Γιορκσάιρ έσωσε 250 αμερικανούς στρατιώτες και 40 αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ήταν μια απίθανη ιστορία: ένα σκυλάκι Γιορκσάιρ έσωσε 250 αμερικανούς στρατιώτες και 40 αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, στο μέτωπο του Ειρηνικού.
Τα άλογα πιο παλιά και τα σκυλιά μεταγενέστερα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε μεγάλες μάχες της Ιστορίας. Τα σκυλιά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα, λειτούργησαν σαν ανιχνευτές, μετέφεραν μηνύματα ή ανακάλυπταν τραυματίες στο πεδίο της μάχης.
Κι όταν γράφουμε για σκυλιά στον πόλεμο, σίγουρα το μυαλό πηγαίνει σε Γερμανικούς Ποιμενικούς (λυκόσκυλα που λέμε στην Ελλάδα) Ντόπερμαν, και άλλες μεγαλόσωμες φυλές και όχι σε ένα μικρόσωμο θηλυκό Γιορκσάιρ, βάρους μόλις 1,8 κιλών. Αυτή είναι η απίθανη ιστορία της «Σμόκι».
Η «Σμόκι» απέδειξε ότι το μέγεθος δεν μετράει πάντα και ότι ακόμη και το πιο μικρό από τα πλάσματα της φύσης μπορεί να έχει γιγάντια γενναιότητα. Η «Σμόκι» βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1944, από αμερικανόυς στρατιώτες, να περιπλανιέται μόνη σε μια ζούγκλα στη Νέα Γουινέα· λίγες μέρες μετά αγοράστηκε από τον δεκανέα Μπιλ Γουίνι για δύο δολάρια Αυστραλίας.Ο Γουίνι «δέθηκε» με τη «Σμόκι»: κοιμόνταν μαζί στη σκηνή του και μοιράζονταν το φαγητό. Καθώς δεν ήταν επίσημα εκπαιδευμένος «σκύλος πολέμου» - καταχωρημένος στις λίστες του Στρατού, η «Σμόκι» δεν μπορούσε να έχει κτηνιατρική περίθαλψη, ούτε και μια ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη για το υγρό κλίμα της ζούγκλας. Παρόλα αυτά, η μικρή συμπαθητική σκυλίτσα δεν αρρώστησε ποτέ, ούτε έχασε γραμμάριο. Η «Σμόκι» έγινε σύντομα αναντικατάστατο μέλος της 5ης Πολεμικής Αεροπορικής Μοίρας με συμμετοχή έως και σε 12 αποστολές διάσωσης ή αναγνώρισης· κατά τη διάρκεια των πτήσεων έτρεχε συνήθως μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους PBY Catalina, και κρυβόταν κάτω από τα πόδια των πυροβολητών.
Και πτώση με αλεξίπτωτο!
Η «Σμόκι» πήρε μέρος σε 12 αποστολές και επέζησε από σχεδόν 150 ιαπωνικές βομβαρδιστικές επιδρομές και από έναν τυφώνα που ισοπέδωσε τις ακτές της Οκινάουα. Το μικρό σκυλάκι γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των στρατιωτών· μάθαινε πολλά κόλπα και μάλιστα κάποτε έπεσε και με αλεξίπτωτο από ύψος 9,5 μέτρων, από ένα δέντρο. Οι κουρασμένοι και καταπονημένοι από τις μάχες στρατιώτες, αναζητούσαν παρενθέσεις χαμόγελου και αισιοδοξίας και η «Σμόκι» τους τις παρείχε.
Το 1944 το μικρόσωμο Γιορκσάιρ ονομάστηκε Πρωταθλήτρια Μασκότ στο Νοτιοδυτικό Ειρηνικό από το περιοδικό «Yank Down Under», κι αυτό λόγω της προθυμίας του να εκπαιδεύεται σε διάφορα κόλπα και να συμμετέχει σε αποστολές αναζήτησης τραυματιών.
Ο Μπιλ Γουίνι, μάλιστα, είχε διηγηθεί ότι του έσωσε τη ζωή κάποτε, ενώ βρίσκονταν σε ένα μεταγωγικό πλοίο, όταν τον προειδοποίησε για οβίδες που κατέφθαναν. Ο Γουίνι άκουσε τα γαυγίσματα της «Σμόκι», κατάλαβε ότι κάτι διαισθάνθηκε το σκυλί και προφυλάχθηκε, κάτι που δεν έκαναν άλλοι οκτώ άντρες που στέκονταν δίπλα του και έχασαν τη ζωή τους!
Το κατόρθωμα της Σμόκι
Η πιο σημαντική προσφορά της «Σμόκι», όμως, ήταν το πέρασμα ενός τηλεγραφικού καλωδίου μέσα από έναν σωλήνα μήκους 21 μέτρων και διαμέτρου 20 πόντους, κατά τη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού. Η «Σμόκι» ήταν αρκετά μικρόσωμη για να χωρέσει μέσα στον σωλήνα και η αποστολή της αποδείχθηκε κρίσιμη για τη νίκη στη Luzon το 1944, στις Φιλιππίνες.
Ο ίδιος ο Γουίνι περιέγραψε λεπτομερώς την αποστολή της «Σμοκι» σε τηλεοπτική συνέντευξη στο NBC μετά τον πόλεμο: «Έδεσα ένα κορδόνι (δεμένο στο καλώδιο) στο γιακά του σκυλιού και έτρεξα στην άλλη άκρη του σωλήνα. Η Σμόκι έκανε μερικά βήματα μέσα και μετά έτρεξε πίσω. «Έλα, κοριτσάκι μου», είπα κοφτά, και μπήκε πάλι. Λίγα λεπτά μετά και περίπου επτά μέτρα μακριά, είδα δύο μικρά κεχριμπαρένια μάτια να λάμπουν και άκουσα ένα αχνό κλαψούρισμα· μετά πέντε μέτρα άρχισε να τρέχει. Ήμασταν τόσο χαρούμενοι για την επιτυχία της Σμόκι που την χαϊδεύαμε και την επαινούσαμε για πέντε ολόκληρα λεπτά».
Η πράξη του σκυλιού είχε απαλλάξει 250 στρατιώτες του Μηχανικού από το να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους· η δουλειά που είχε κάνει η «Σμόκι» μέσα σε λίγα λεπτά θα χρειαζόταν τρεις μέρες σκάψιμο κάτω από βομβαρδισμούς και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Η γρήγορη επίλυση του προβλήματος με το τηλεγραφικό καλώδιο είχε ως αποτέλεσμα 40 μαχητικά και αναγνωριστικά αεροπλάνα των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινηθούν και να γλυτώσουν από εχθρική επιδρομή.
Μετά τον πόλεμο, η «Σμόκι» πήρε τον βαθμό του Δεκανέα και επισκεπτόταν συχνά με τον Γουίνι νοσοκομεία βετεράνων, ενώ έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ και την τηλεόραση, παρουσιάζοντας της ικανότητες της, όπως το περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί με δεμένα μάτια! Το 1957, έπειτα από μια γεμάτη ζωή 14 χρόνων, η «Σμόκι», το θρυλικό Yorkshire Terrier πέθανε. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, το 2005, τιμήθηκε η μνήμη της με ένα μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν της και που απεικονίζει το σκυλάκι να κάθεται μέσα σε ένα κράνος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr