Ισραήλ: Δείτε εικόνες από τον ασύλητο τάφο Ελληνίδας εταίρας και τον σπάνιο καθρέφτη που έφεραν στο «φως» οι αρχαιολόγοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Φως στην ιστορία της ελληνιστικής περιόδου, όταν η Μακεδονική Αυτοκρατορία μεσουρανούσε, ρίχνει η ανακάλυψη ενός ασύλητου τάφου στο Ισραήλ, ο οποίος πιστεύεται ότι ανήκε σε Ελληνίδα εταίρα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο νότια της Ιερουσαλήμ και σε αυτόν περιέχονταν τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας, καθώς και ένας σπάνιος καθρέφτης σε κουτί που μοιάζει «σαν να κατασκευάστηκε χθες».
Όχι μόνο σεξ, συντροφιά και πνευματική διέγερση
Σύμφωνα με τους ειδικούς η γυναίκα στον τάφο ήταν εταίρα, συνοδός της ελίτ από την αρχαία Ελλάδα, η οποία προσέφερε στους εκλεκτούς πελάτες όχι μόνο σεξ, αλλά και συντροφιά και πνευματική διέγερση. Οι εταίρες συντρόφευαν τους άντρες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ και οι ίδιες ήταν καλλιεργημένες γυναίκες.
Τα πρώτα ευρήματα από τον τάφο υποδεικνύουν ότι, η νεαρή γυναίκα, ενδεχομένως, ασκούσε το επάγγελμά της, συνοδεύοντας τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου την περίοδο που ο μεγάλος στρατηλάτης κατακτούσε μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Ακόμα πιο πιθανό σενάριο, βέβαια, είναι ο τάφος να ανήκει στην περίοδο αμέσως μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ., κατά την οποία ξέσπασαν οι πόλεμοι των διαδόχων για τη διεκδίκηση της απέραντης αυτοκρατορίας του από τους στρατηγούς του.
Όπως επισημαίνει το CNN, ο τάφος, η ανακάλυψη του οποίου περιγράφεται λεπτομερώς σε νέα μελέτη, είναι ο πρώτος τάφος εταίρας που βρέθηκε ποτέ. Ο αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και συν-συγγραφέας της μελέτης, Guy Stiebel, υπογράμμισε ότι πρόκειται και για την πρώτη απόδειξη αποτέφρωσης από την ελληνιστική περίοδο στο Ισραήλ.
«Είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για τον τάφο μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή πολιτικού αξιωματούχου, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή, πιο πιθανό, κατά τη διάρκεια των πολέμων των Διαδόχων», καταλήγει η μελέτη, με τον Stiebel να επισημαίνει ότι, αρχικά, ο μυστηριώδης χαρακτήρας του τάφου δημιούργησε στους αρχαιολόγους ερωτήματα. «Το πιο ενδιαφέρον ήταν: τι δουλειά έχει ο τάφος μιας Ελληνίδας στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ, μακριά από οποιαδήποτε τοποθεσία ή οικισμό της εποχής; Ο τάφος μάς κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια, επίσης υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι οι αρχαιολογικές πληροφορίες σχετικά με την Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο είναι πολύ λίγες», είπε σύμφωνα με τη Daily Mail.
Ο σπάνιος καθρέφτης αποκάλυψε την ιδιότητα της γυναίκας
Στο σημείο βρέθηκε και ένας σπάνιος, κιβωτιόσχημος καθρέφτης ο οποίος υπήρξε καθοριστικό στοιχείο για να βγάλουν οι αρχαιολόγοι τα συμπεράσματά τους. Η Liat Oz, η οποία διηύθυνε την ανασκαφή για λογαριασμό της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) και ήταν επίσης συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, τόνισε πόσο μοναδικό ήταν το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε. «Είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Και συνολικά, μόνο 63 καθρέφτες αυτού του τύπου είναι γνωστοί σε όλο τον ελληνιστικό κόσμο», είπε.
The discovery, said the Israel Antiquities Authority (IAA) opens an “extraordinary window into the funerary customs that were imported to the Land of Israel along with the Hellenistic occupation.#Israel | #Archaeology | #History https://t.co/P2yaPPSeR3
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) September 28, 2023
Οι καθρέφτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέονταν συνήθως με τις Ελληνίδες και συχνά διακοσμούνταν με εξιδανικευμένες γυναίκες ή θεές της ελληνικής μυθολογίας. Όπως σημειώνουν, μία γυναίκα, αν ήταν εταίρα, μπορούσε να παίρνει έναν καθρέφτη ως προίκα πριν από τον γάμο της, από κάποιον πελάτη – γεγονός που οδήγησε τους μελετητές στο συμπέρασμα ότι, απέναντί τους, είχαν τον τάφο μίας εταίρας.
Ορισμένες από τις εταίρες έγιναν σύζυγοι των πελατών τους παρότι, όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς, δεν υπήρξαν αμιγώς σεξουαλικές φιγούρες. Τα λείψανα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.. Εκείνη την εποχή, η τοποθεσία του τάφου, βρισκόταν μακριά από οποιονδήποτε οικισμό. Σύμφωνα με τον Stiebel, οι μελλοντικές εξετάσεις ενδεχομένως θα αποκαλύψουν ποιον στρατό ακριβώς συνόδευε η γυναίκα. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες που κυμαίνονται από την εποχή του Αλεξάνδρου, μέχρι τους πολέμους των Διαδόχων και τους πρώτους Συριακούς Πολέμους», είπε και συμπλήρωσε πως, «για όλα υπάρχουν διάφορες ενδείξεις τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα ιστορικά αρχεία. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ακριβώς. Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον, οι αρχαιομεταλλουργικές δοκιμές θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο αυτής της συναρπαστικής ταφής και του καθρέφτη».
Σύμφωνα με τον Eli Escusido, διευθυντή της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Ισραήλ, «Πρόκειται για ένα παράδειγμα του συνδυασμού αρχαιολογίας και έρευνας στα καλύτερά του. Η μελέτη ενός φαινομενικά απλού αντικειμένου μας οδηγεί σε μια νέα κατανόηση που μας ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν ξεχασμένο και εξαφανισμένο αρχαίο κόσμο. Στις μέρες μας, οι ερευνητές χρησιμοποιούν περισσότερες τεχνολογίες για να εξάγουν περισσότερες πληροφορίες, και ίσως μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την κυρία και τον πολιτισμό της».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr