Στρατόπεδα συγκέντρωσης συνέχισαν να υπάρχουν και μετά το 1945: η σκοτεινή ιστορία της Colonia Dignidad - Μια ακόμα ντροπή της ανθρωπότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί έκλεισαν το 1945, με τη γερμανική παράδοση, αλλά τα διεστραμμένα μυαλά συνέχισαν να υπάρχουν. Γνωρίζετε την σκοτεινή ιστορία της Colonia Dignidad; Ένας ακόμα ανεξίτηλος λεκές στην ανθρώπινη ιστορία!
Η Colonia Dignidad (που σημαίνει Αποικία Αξιοπρέπειας) ήταν μια απομονωμένη περιοχή-αποικία που ιδρύθηκε στη Χιλή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από φυγάδες Γερμανούς. Η Colonia Dignidad σημάδεψε την ανθρώπινη ύπαρξη- όπως και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί- για τον εγκλεισμό, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στη δεκαετία του 1970 και όχι μόνο…
Η ηγεσία του Γερμανού μετανάστη-ιεροκήρυκα Πάουλ Σέφερ (Paul Schafer) στην Colonia Dignidad άφησε πίσω της απεχθείς πράξεις, όπως παιδοφιλία και κακοποίηση ανηλίκων!
Και τα επόμενα χρόνια ο- κατά φαντασίαν- στρατιώτης και Χριστιανός περιπλανήθηκε στη Γερμανία κηρύττοντας τον... λόγο του Θεού. Μέχρι το 1952, ο Σέφερ είχε ιδρύσει ένα ορφανοτροφείο και μια Παιδική Στέγη, αριθμούσε, δε, δεκάδες οπαδούς που τον άκουγαν μαγεμένοι. Οι πρώτοι ακόλουθοι του Σέφερ ήταν χήρες, που είχαν χάσει τους συζύγους τους στον πόλεμο και πρόσφυγες από την κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς Ανατολική Πρωσία. Και τότε ο Σέφερ κατηγορήθηκε ότι ασέλγησε σε δύο νεαρά αγόρια. Οι Γερμανοί εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του κι ο Σέφερ διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνάντησε τον πρεσβευτή της Χιλής και πείστηκε να επισκεφτεί τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Ιστορία Κόλασης και αθλιότητας
Και ο Σέφερ φθάνει στη Χιλή· αγόρασε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων και άρχισε να δημιουργεί την Εκκλησία του. Σε λίγα χρόνια η Colonia Dignidad ήταν έτοιμη, δομημένη με αντικομουνιστικές ιδέες και διαποτισμένη με τα χριστιανικά ιδεώδη. Στο συγκρότημα της Colonia Dignidad στη Χιλή, ο Πάουλ Σέφερ συμπεριφερόταν στους οπαδούς του με «σιδερένια γροθιά». Η εξαντλητική εργασία, η βία και η κακοποίηση κυριαρχούσαν στην καθημερινή ζωή. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ, πολιτικοί κρατούμενοι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στις στοές της χριστιανικής κοινότητας.
Στην ακμή του, 300 Γερμανοί και Χιλιανοί κατοικούσαν στο συγκρότημα των 137 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιβαλλόταν από συρμάτινο φράχτη και εποπτευόταν από ένα παρατηρητήριο με προβολείς. Πανομοιότυπο δηλαδή των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Colonia Dignidad, επί δεκαετίες, έκαναν τον οικισμό διαβόητο σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αποχωρίζονταν τους γονείς και ζούσαν σε ένα περίεργο κοινόβιο, οι πιστοί χρησιμοποιούνταν σαν δούλοι, υπήρχαν οπλισμένοι φύλακες στον περίβολο και γιγαντόσωμα σκυλιά που απέτρεπαν την παραμικρή σκέψη για διαφυγή!
Περίπου 300 αντίπαλοι του καθεστώτος Πινοσέτ ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν στις υπόγειες σήραγγές της Κοινότητας, τόσο από μέλη της μυστικής αστυνομίας της Χιλής όσο και από συνεργάτες του Σέφερ. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι, πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν εκεί. Ένας από αυτούς που θεωρείται ότι έχασε τη ζωή του στην Colonia Dignidad ήταν και ο Αμερικανός, σοβιετικής καταγωγής μαθηματικός Boris Weisfeiler, ο οποίος είχε πάει για πεζοπορία στη Χιλή το 1984 και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Βιασμοί και βασανιστήρια
Ακούγονταν διάφορες φήμες που έκαναν τη φαντασία να οργιάζει και τον τρόμο να προκαλεί ναυτία. Έλεγαν ότι τα ανυπάκουα παιδιά τιμωρούνταν με ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, ακόμα έλεγαν ότι τα βράδια, που έπεφτε η σιωπή, ακούγονταν σπαρακτικές κραυγές ανθρώπων που βασανίζονταν. Ήταν η εποχή που ο Πινοσέτ είχε αναρριχηθεί στην εξουσία, ο Αλιέντε έιχε δολοφονηθεί και κάθε δημοκρατική ιδέα είχε στραγγαλιστεί.
Το 1974, ο Πινοσέτ επισκέφτηκε τον Σέφερ στην Colonia Dignidad και τον συνεχάρη για τις υπηρεσίες που του προσέφερε! Μάλιστα του παρείχε την άδεια να κάνει έρευνες στην περιοχή για χρυσό και ασήμι. Το κολαστήριο της Colonia Dignidad συνέχισε να λειτουργεί με περισσότερη ένταση πλέον. Το 1976 τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τον Πινοσέτ και τα βασανιστήρια στην Αποικία. Οι Γερμανοί θορυβήθηκαν και έστειλαν εκπροσώπους τους για να ελέγξουν τους ομοεθνείς τους στην Colonia Dignidad. Μόλις 12 χρόνια μετά, ο Γερμανός γενικός εισαγγελέας δρομολόγησε διαδικασίες ελέγχου εναντίον μελών της Αποικίας.
Το 1990, μετά την παραίτηση του Πινοσέτ, όλα άλλαξαν. Έναν χρόνο μετά ο Σέφερ ιδιωτικοποίησε τις διάφορες επιχειρήσεις του κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής για να διαδηλώσουν ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου του, που είχε ιδρύσει στην Colonia Dignidad. Όμως, οι φήμες ότι παιδιά κακοποιούνταν από τον Σέφερ είχαν απλωθεί σε ολόκληρη τη Χιλή. Μόνο όταν 26 παιδιά, που είχαν περάσει από την κλινική και το σχολείο της Κοινότητας, ανέφεραν την κακοποίησή τους, ένας δικαστής στο Σαντιάγο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Σέφερ, και αυτό 6 χρόνια μετά τη επάνοδο της δημοκρατίας στη Χιλή!
Καταζητούμενος επί χρόνια
Ο Σέφερ «εξαφανίστηκε» από το δίκτυο των στοών της Colonia Dignidad, διαφεύγοντας τη σύλληψη. Και οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις πλήθαιναν. Ο Σέφερ ήταν επίσης υπό έρευνα στη Χιλή για την εξαφάνιση του Ρώσου μαθηματικού Boris Weisfeiler και τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Colonia Dignidad. Στα τέλη του 2004, δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε, ερήμην, τον Σέφερ, που πλέον ήταν καταζητούμενος και στη Γερμανία και στη Γαλλία για κακοποιήσεις παιδιών. Τον Μάρτιο του 2005, ο Σέφερ εντοπίστηκε, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την «εξαφάνισή» του, κρυμμένος σε ένα αρχοντικό, 40 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή· εκδόθηκε στη Χιλή για να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη.
Στις 24 Μαΐου του 2006, ο Σέφερ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση 25 παιδιών και κλήθηκε να πληρώσει 770 εκατομμύρια πέσος (περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια) σε 11 ανηλίκους των οποίων οι εκπρόσωποι είχαν καταθέσει αξιώσεις εναντίον του. Στις 24 Απριλίου του 2010, ο Πάουλ Σέφερ πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, στο πρώην σωφρονιστικό νοσοκομείο του Santiago de Chile από καρδιακή ανεπάρκεια.
Τον Μάρτιο του 2017, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας αναγνώρισε επίσημα την ευθύνη και την αποτυχία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής σχετικά με την Colonia Dignidad· τα μέλη όλων των κομμάτων ενέκριναν ψήφισμα που έδωσε στην κυβέρνηση ένα χρόνο για να δημιουργήσει ένα μνημείο και να προσφέρει βοήθεια στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών των παιδιών που είχαν κακοποιηθεί.
Η Colonia Dignidad άλλαξε το όνομά της σε Villa Baviera το 1991 και σήμερα είναι τουριστικό θέρετρο με εστιατόριο και ξενοδοχείο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους πρώην μέλη της Κοινότητας, ζουν ακόμα εκεί με πολλούς να λένε ότι είναι το μόνο σπίτι που γνώρισαν ποτέ...
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr