Εισβολή στις ΗΠΑ: 5 επιθέσεις που οι Αμερικανοί έχουν ξεχάσει… Έξι, οι μόνοι που σκοτώθηκαν επί αμερικανικού εδάφους από περιέργεια!
Κι εδώ και χρόνια πολλά, ενώ μαίνονται οι πόλεμοι σε όλες τις ηπείρους- της Ωκεανίας και της Βόρειας Αμερικής εξαιρουμένων- αναρωτιέται κάποιος: «μα καλά, ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δεχτεί επίθεση στο έδαφός τους;»...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο απυρόβλητο οι ΗΠΑ; Κι όμως έχουν καταγραφεί 5 επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, που ακόμα και οι Αμερικανοί έχουν ξεχάσει, αν και δεν έχουν περάσει παρά 80 χρόνια.
Πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη και μια υποψία αμερικανικού παράγοντα υποδαύλισης της όλης υπόθεσης διακατέχει τους γνωρίζοντες, αλλά και τους επί παντός του επιστητού συζητούντες…
Πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και «…οι Αμερικανοί κάπου θα έχουν βάλει το χέρι τους...», λένε οι επαΐοντες… Το Ιράν χτυπάει το Ισραήλ; Αναζητήσατε τις ΗΠΑ…
Κι εδώ και χρόνια πολλά ενώ μαίνονται οι πόλεμοι σε εδάφη σε όλες τις ηπείρους- της Ωκεανίας και της Βόρειας Αμερικής εξαιρουμένων- αναρωτιέται κάποιος: «μα καλά, ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δεχτεί επίθεση στο έδαφός τους;».
Αν θεωρήσουμε την «11η Σεπτεμβρίου» «τρομοκρατική ενέργεια» και όχι επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, τότε: ναι, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ουδείς αλλόφυλος πάτησε το πόδι του στου «Βάσιγκτον τη γη» ή άδειασε τις βόμβες του αεροπλάνου του σε αμερικανικό έδαφος.
Και να δεις που οι Αμερικανοί, ούτε αυτό το γνωρίζουν, ότι δηλαδή στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο δέχτηκαν εισβολείς· πιστεύουν πως τα κύρια θέατρα συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Πολύ λίγοι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι πολεμικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν (και) σε αμερικανικά εδάφη- εξαιρουμένου του Περλ Χάρμπορ.
Οι Ιάπωνες έκαναν λίγες μεμονωμένες επιθέσεις στις ακτές της Καλιφόρνια και του Όρεγκον, ενώ οι Γερμανοί ανέπτυξαν κατασκόπους και σαμποτέρ για να υπονομεύσουν την αμερικανική πολεμική προσπάθεια. Καμιά από εκείνες τις επιχειρήσεις δεν είχε την παραμικρή επίδραση στην έκβαση του πολέμου. Ας ξεφυλλίσουμε άγνωστα κεφάλαια από την Ιστορία…
1. Το δίκτυο των Κατασκόπων
Ονομάστηκε «The Duquesne Spy Ring» και ήταν η πιο ευρεία γερμανική επιχείρηση κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όμως αποκαλύφθηκε και εξαρθρώθηκε πριν καν η Αμερική μπει στον πόλεμο. Στο κατασκοπευτικό κύκλωμα «Duquesne» δρούσαν 30 άνδρες και τρεις γυναίκες υπό την καθοδήγηση του Frederick -Fritz- Joubert Duquesne, ενός Νοτιοαφρικανού τυχοδιώκτη και στρατιωτικού που ήταν επίσης κατάσκοπος των Γερμανών κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δράση ων κατασκόπων αρχίζει από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν μέλη του μυστικού πυρήνα του Duquesne υπηρετούσαν σε βασικές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι πράκτορες εργάστηκαν ως ταχυμεταφορείς, ναυτικοί σε αμερικανικά εμπορικά πλοία και υπάλληλοι σε αεροπορικές εταιρείες, ενώ άλλοι συνέλεγαν πληροφορίες παριστάνοντας τους εργολάβους.
Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το κατασκοπευτικό κύκλωμα «Duquesne» απέκτησε σημαντικές πληροφορίες για τα αμερικανικά ναυτιλιακά δεδομένα και έκλεψε ακόμη και στρατιωτικά μυστικά σχετικά με τις βόμβες που χρησιμοποιούσαν τα αμερικανικά αεροσκάφη. Παρά τις πρώτες του επιτυχίες, το κύκλωμα κατασκόπων αποκαλύφθηκε το 1941 όταν ένας νεαρός κατάσκοπος, ο William G. Sebold έγινε διπλός πράκτορας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από την μετάδοση ψευδών ραδιοφωνικών μηνυμάτων προς παραπλάνηση των Ναζί, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών παρείχε στον Sebold ένα Γραφείο στη Νέα Υόρκη εξοπλισμένο με κρυφές συσκευές ηχογράφησης και έναν καθρέφτη διπλής όψης. Μόλις ο Sebold συγκέντρωσε αρκετά στοιχεία, το FBI συνέλαβε τον Duquesne και 32 από τους πράκτορες του. Λίγες μέρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τον Δεκέμβριο του 1941, όλα τα μέλη της ομάδας δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε συνολικά πάνω από 300 χρόνια φυλάκισης. Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το δίκτυο, ο Sebold, ασχολήθηκε, μετά τον πόλεμο, με εκτροφή πουλερικών και πέθανε βυθισμένος στην κατάθλιψη στα 70 του… Ο Duquesne πέθανε στο City Hospital, στη Νέα Υόρκη το 1956, σε ηλικία 78 ετών.
2. Ο βομβαρδισμός του Έλγουντ
Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, μια μικρή ομάδα ιαπωνικών υποβρυχίων ταξίδεψε ανατολικά για να περιπολεί την ακτογραμμή της Καλιφόρνια. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1942, ιαπωνικό υποβρύχιο I-17 διείσδυσε σε ένα κανάλι κοντά στο Ellwood Oil Field, μια μεγάλη πετρελαιοπηγή και μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαιοειδών έξω από τη Σάντα Μπάρμπαρα. Το υποβρύχιο αναδύθηκε και έριξε 16 οβίδες στην παραλία του Ellwood πριν καταδυθεί και ξεφύγει στον ανοιχτό ωκεανό.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές στο κοίτασμα πετρελαίου, ενώ ένα αντλιοστάσιο και ένα πετρελαιοφόρο πλοίο καταστράφηκαν, αλλά οι συνέπειές ήταν σοβαρές σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο βομβαρδισμός στο Έλγουντ ήταν ο πρώτος βομβαρδισμός στην ηπειρωτική Αμερική κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πυροδότησε πανικό ανάμεσα στον πληθυσμό για επικείμενη εισβολή. Μια μέρα μετά τον βομβαρδισμό, αναφορές για εχθρικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ οδήγησαν στη αποκαλούμενη «Μάχη του Λος Άντζελες», κατά την οποία το αμερικανικό πυροβολικό έβαλλε στα τυφλά πάνω από το Λος Άντζελες επί αρκετές ώρες λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης ότι οι Ιάπωνες κατέφθαναν...
3. Το Φρούριο δεν απάντησε...
Η μόνη επίθεση σε χερσαία αμερικανική στρατιωτική τοποθεσία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου έγινε στις 21 Ιουνίου του 1942, στην ακτογραμμή του Όρεγκον. Ιαπωνικό υποβρύχιο κατευθύνθηκε προς τις εκβολές του ποταμού Κολούμπια και αναδύθηκε κοντά στο Fort Stevens, μια απαρχαιωμένη βάση του στρατού, που χρονολογείτο από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το υποβρύχιο χρησιμοποίησε το πυροβόλο καταστρώματος των 140 χιλιοστών για να εκτοξεύσει 17 οβίδες προς το φρούριο. Θεωρώντας ότι οι λάμψεις από τους πυροβολισμούς των όπλων των Αμερικανών θα αποκάλυπταν τη θέση τους, ο διοικητής της Βάσης διέταξε τους άνδρες του να μην απαντήσουν στα πυρά. Το σχέδιο λειτούργησε θετικά και ο βομβαρδισμός ήταν σχεδόν ανεπιτυχής· ένα κοντινό γήπεδο μπέιζμπολ έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά...
Εκείνο το υποβρύχιο, όμως, θα έγραφε αργότερα Ιστορία όταν έφερε υδροπλάνο για να βομβαρδίσει έδαφος των ΗΠΑ. Στο γεγονός, που καταγράφηκε ως «Lookout Air Raids», το υποβρύχιο I-25 επέστρεψε στην ακτή του Όρεγκον τον Σεπτέμβριο του 1942 και από το κατάστρωμα του «πέταξε» ένα υδροπλάνο Yokosuka E14Y προς δασώδη περιοχή κοντά στο Μπρούκινγκς του Όρεγκον. Το το υδροπλάνο έριξε δύο εμπρηστικές βόμβες με στόχο να προκαλέσει δασική πυρκαγιά. Οι άνεμοι δεν βοήθησαν και η γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστικών περιπόλων απέτραψαν τα χειρότερα. Το ίδιο συνέβη και σε έναν δεύτερο βομβαρδισμός πάνω από το Μπρούκινγκς αργότερα τον ίδιο μήνα. Ο πιλότος του ιαπωνικού υδροπλάνου, Nobuo Fujita, θα επισκεπτόταν χρόνια μετά το Μπρούκινγκς, θα ζητούσε «συγγνώμη» και θα ανακηρυσσόταν επίτιμος δημότης της πόλης μετά το θάνατό του το 1997.
4. Το φιάσκο της Επιχείρησης Pastorius
Ήταν η Επιχείρηση Pastorius, η αποστολή γερμανών σαμποτέρ να προκαλέσουν χτυπήματα δολιοφθοράς στις ΗΠΑ. Το όλο σχέδιο κατέληξε σε φιάσκο. η ναζιστική Γερμανία είχε στείλει ομάδα σαμποτέρ για να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά... Οι άνδρες εκείνοι, διέσχισαν τον Ατλαντικό με υποβρύχιο, ήταν (σχετικά) καλά εκπαιδευμένοι, άριστα εξοπλισμένοι, είχαν πάνω τους χιλιάδες δολάρια για κάθε ενδεχόμενο, αλλά τους έλειπε η πίστη γι’ αυτό που θα έκαναν. Καθένας από τους πράκτορες εκείνους, που είχαν επιλεγεί να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση, ήταν Γερμανοί, που είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, είχαν αποκτήσει και την αμερικανική υπηκοότητα. Όλοι τους θεωρούνταν πλέον πιστοί στο ναζιστικό κόμμα. Όταν οι κατάσκοποι-κομάντος αποβιβάστηκαν στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιούνιο του 1942, κοντά στο Ίστ Χάμπτον, στη Νέα Υόρκη, είχαν μαζί τους ξύλινα κουτιά με εκρηκτικά, αμερικανικά ρούχα και πάνω από 175.000 δολάρια σε μετρητά.
Οι στόχοι τους ήταν να καταστρέψουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στους καταρράκτες του Νιαγάρα, τα εργοστάσια της εταιρείας Aluminium Company of America στο Ιλινόις, στόχους στη Νέα Υόρκη και το Τενεσί, καθώς επίσης και να προκαλέσουν δολιοφθορές σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κατά μήκος του ποταμού Οχάιο ώστε να διαταραχθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Επίσης είχαν οδηγίες να σκορπίσουν κύμα τρόμου τοποθετώντας εκρηκτικά σε γέφυρες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις νερού και δημόσιους χώρους· είχαν πάνω τους πλαστά πιστοποιητικά γέννησης, κάρτες κοινωνικής ασφάλισης και άδειες οδήγησης. Οι αποφασισμένοι για όλα, λοιπόν, Γερμανοί δολιοφθορείς, ενώ περπατούσαν υπό πυκνή ομίχλη στο Λονγκ Άιλαντ, αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα: ένας νεαρός Λιμενικός, που περιπολούσε στην περιοχή, τους είδε και έσπευσε προς το μέρος τους, ρίχνοντας δέσμη φωτός από έναν φακό στα μάτια.
Ένας από τους δολιοφθορείς ξεπρόβαλε τότε μέσα από την ομίχλη μιλώντας στα γερμανικά. Ο αρχηγός του τον διέταξε να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα ο Αμερικάνος να υποψιαστεί κάτι (αν δεν υποψιαζόταν και τότε...). Ο επικεφαλής έκανε τότε κάτι πολύ περίεργο: άρπαξε τον φακό του νεαρού και τον έστρεψε προς το πρόσωπό του. Φώναξε στον Λιμενικό ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει και του πρόσφερε χρήματα για να απομακρυνθεί. Ο έντρομος άνδρας πήρε τα χρήματα, κάπου 250 δολάρια, και έφυγε τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορούσε, όμως έσπευσε και ανέφερε το περιστατικό στην Υπηρεσία του. Όταν, λίγη ώρα μετά, η ομίχλη καθάρισε, οι άνδρες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, που είχαν ενημερωθεί, είδαν ένα υποβρύχιο να απομακρύνεται στον ορίζοντα και περιπολώντας στην αμμουδιά, εντόπισαν τις φρεσκοσκαμμένες τρύπες. Δεν χρειάστηκε να σκάψουν πολύ για να ανακαλύψουν τα κουτιά με τα πυρομαχικά και τις επιμελώς τυλιγμένες γερμανικές στολές. Η Επιχείρηση είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει...
Κάποια στιγμή, απογοητευμένος ο ένας από τους δύο επικεφαλής της αποστολής, ο Τζον Ντας επικοινώνησε με το FBI! Ο Ντας ανακρίθηκε και μετά δύο εβδομάδες το FBI συνέλαβε και τους υπόλοιπους σαμποτέρ. Έξι από τους άνδρες εκτελέστηκαν ως κατάσκοποι, ενώ ο Ντας και ένας συνεργός τους φυλακίστηκαν για έξι χρόνια πριν απελαθούν από τις ΗΠΑ.
5. Τους σκότωσε η περιέργεια...
Μια από τις πιο ασυνήθιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίστηκε με τη μορφή βομβαρδισμών από μπαλόνια, τα αποκαλούμενα «Fugos», που κατευθύνθηκαν στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών από τους Ιάπωνες. Το 1944, ο ιαπωνικός στρατός κατασκεύασε και εκτόξευσε πάνω από 9.000 μπαλόνια, το καθένα φορτωμένο με σχεδόν 50 βόμβες κατά προσωπικού και εμπρηστικά εκρηκτικά. Αυτά τα (μη επανδρωμένα) μπαλόνια ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν πάνω από 5.000 μίλια μακριά από τα νησιά της Ιαπωνίας.
Οι βόμβες τους θα πυροδοτούνταν μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου ταξιδιού, με την ελπίδα των «σοφών» της Ιαπωνίας ότι θα έπεφταν πάνω σε μια πόλη ή σε δασώδη περιοχή όπου θα προκαλούσαν πυρκαγιά. Σχεδόν 350 από τα μπαλόνια-βόμβες διέσχισαν τον Ειρηνικό και αρκετές καταρρίφθηκαν από τον αμερικανικό στρατό. Από το 1944 έως το 1945, μπαλόνια-βόμβες εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 15 πολιτείες· κάποια έφτασαν μέχρι το Μίσιγκαν και την Αϊόβα. Τα μόνα θύματα που καταγράφηκαν από τέτοια όπλα ήταν στο Όρεγκον, όταν μια έγκυος γυναίκα και τα πέντε παιδιά της σκοτώθηκαν από έκρηξη, περιεργαζόμενοι ένα από τα πεσμένα μπαλόνια. Ο θάνατός τους θεωρείται οι μόνες απώλειες πολέμου που σημειώθηκαν σε αμερικανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Αυτά από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, που σάρωσε τον Κόσμο, και κάποιοι, αφελείς ούτε καν γνωρίζουν τις εισβολές επί αμεριακνικού εδάφους, όμως θεωρούν ότι ταινίες σαν την Κόκκινη Αυγή Νο1 και Νο2, όπου στην πρώτη οι Σοβιετικοί και στη δεύτερη οι Βορειοκορεάτες εισβάλλουν στις ΗΠΑ, μπορεί και να έχουν αληθινό σενάριο που τους το έκρυβαν…
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr