Θρηνούσαν οι Νεάντερνταλ τους νεκρούς τους; Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει
Εάν οι Νεάντερνταλ, πράγματι, έθαβαν τους νεκρούς τους, τότε, ίσως, μερικοί από αυτούς τηρούσαν κάποια τελετουργικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κάποιοι Νεάντερταλ μπορεί να έθαβαν τους νεκρούς τους. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, μετά την ανακάλυψη ενός σκελετού που ανήκε σε άνθρωπο του Νεάντερνταλ, σε μια σπηλιά στο Ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία θα μπορούσε να είναι τόπος ταφής.
Οι Νεάντερνταλ, οι πιο στενοί συγγενείς μας, έζησαν στην Ευρασία κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 250.000 - 40.000 χρόνια πριν. Τα ηλικίας 70.000 χρόνων οστά που ανευρέθησαν ήταν ένα διαμελισμένο κρανίο και κόκαλα του πάνω μέρους του σώματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Live Science».
Εάν οι Νεάντερνταλ, πράγματι, έθαβαν τους νεκρούς τους, τότε, ίσως, μερικοί από αυτούς ακολουθούσαν κάποια τελετουργικά – μια ιδέα που τυγχάνει συζήτησης στους κόλπους των ανθρωπολόγων.
Το επονομαζόμενο «ντιμπέιτ ταφής» σε ό,τι αφορά τους Νεάντερνταλ συνεχίζεται, λοιπόν, επειδή η πρακτική της ταφής προϋποθέτει τη δυνατότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται συμβολισμούς – μια ιδιότητα που μοιάζει να είναι εξ ολοκλήρου ανθρώπινη.
«Η ταφή αποτελεί ένδειξη φροντίδας και συμπόνοιας προς τα άλλα μέλη της κοινότητας» δηλώνει η Εμα Πόμεροϊ, ειδική ανθρωπολόγος με έδρα στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ της Αγγλίας, προσθέτοντας: «Η ταφή μάς λέει κάτι για τον τρόπο σκέψης των Νεάντερνταλ: εάν είχαν τα ίδια συναισθήματα με εμάς όταν έχαναν κάποιο κοντινό τους πρόσωπο».
H ανασκαφή
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα απομεινάρια του Νεάντερνταλ στη σπηλιά Σανιντάρ, ένα σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις παρυφές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η τοποθεσία έγινε γνωστή στα 1950, όταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος Ραλφ Σολέσκι, έπειτα από αρχαιολογική σκαπάνη, βρήκε τα απομεινάρια 10 Νεάντερνταλ: αντρών, γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με τη Wikipedia.
Οι άνθρωποι του Νεάντερνταλ
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος ανθρωποειδούς (είδος του Homo Sapiens το οποίο πιθανολογείται ότι γενετικά επιβίωσε στον Σύγχρονο Άνθρωπο), το οποίο εμφανίστηκε 200.000-250.000 χρόνια πριν και εξέλειψε ολοκληρωτικά πριν 41.000-39.000 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.
Η κοιλάδα Νεάντερταλ (Γερμανικά: Neandertal) βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, 12 χιλιόμετρα ανατολικά του Ντίσελντορφ. Η κοιλάδα αυτή του ποταμού Ντίσελ, που αποτελεί παραπόταμο του Ρήνου, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του θεολόγου Γιοάχιμ Νεάντερ (Joachim Neander) που έζησε τον 17ο αιώνα στην περιοχή. Στο επώνυμο Neander προστέθηκε η κατάληξη thal που σημαίνει «κοιλάδα» στα γερμανικά και η οποία μεταβλήθηκε σε tal το 1901.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά στο 50% ο Φάμελλος, δεύτερος ο Πολάκης – Αποτελέσματα στο 75% της ενσωμάτωσης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr