Ε.Ε.: Οι πέντε «φυλές» της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τα οικονομικά μέτρα
Τα προπαρασκευαστικά έγγραφα πριν από την αυριανή τηλεδιάσκεψη Συνόδου Κορυφής αφήνουν ανοιχτές πολλές άλλες ερωτήσεις σχετικά με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εν μέσω σκληρής αντίστασης από τις χώρες του Βορρά, ακόμη και η Ιταλία φαίνεται τώρα να παραιτείται από τα αιτήματά της για έκδοση κορονοομολόγου. Ωστόσο, τα προπαρασκευαστικά έγγραφα πριν από την αυριανή τηλεδιάσκεψη Συνόδου Κορυφής αφήνουν ανοιχτές πολλές άλλες ερωτήσεις σχετικά με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν.
Χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος, το εύρος, τους πόρους, τη φόρμα, το χρονικό πλαίσιο και τους όρους που συνδέονται με τα χρήματα, είναι μικρή η πιθανότητα οι ηγέτες να παρουσιάσουν ξεκάθαρες απαντήσεις όταν θα μιλήσουν αύριο.
«Είναι πεποίθησή μου ότι πρέπει να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας», έγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή - πρόσκλησή του που στάλθηκε στους ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη το βράδυ.
Σύμφωνα με το POLITICO, πέντε είναι τα στρατόπεδα στη μάχη του κορονο-ομολόγου:
- Οι οπαδοί της «Αλληλεγγύης»: Αυτή η ομάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να παρουσιάσει αυτό που πιστεύουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται εδώ και καιρό. «Το αποκαλούν «αλληλεγγύη», δηλαδή μεταφορές χρημάτων μεταξύ κεφαλαίων, ή, εάν είμαστε ειλικρινείς, φορολογούμενους», αναφέρει το Politico.
- Οι Ιταλοί: Η Ρώμη υπήρξε όλο και πιο μόνη υπέρ μιας προσέγγισης που περιορίζει τις αποδεκτές μορφές τέτοιων μεταφορών σε μία και μόνη: τα ευρωομόλογα. Φαίνεται ότι έλαβαν το μήνυμα την Τρίτη, αποδεχόμενοι ευγενικά την πιθανότητα κάποιας άλλης επιλογής, σε ιταλικές προτάσεις που μοιράστηκαν με άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.
- Οι Φίλοι της Συνοχής: Οι πρωτεύουσες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν είναι όλοι κατά των χρημάτων από κοινά ταμεία. Αλλά τι θα γίνει αν αυτή η κρίση ανακατευθύνει κεφάλαια από αυτά τα κράτη μέλη και προς το νότο; Υπάρχει μια γραμμή που θα πρέπει να αποτρέψει αυτό να συμβεί στον "χάρτη πορείας για την ανάκτηση" που μοιράζεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου.
- Οι «Τσιγκούνηδες»: Με την Ολλανδία σε πρωταγωνιστικό ρόλο, συνεχίζουν να λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των βαρών. Επιπλέον, θέλουν να δουν αποδείξεις για τα έξοδα που θα γίνουν.
- Οι Γερμανοί: Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ… μετακινήθηκε προς τη Ρώμη τη Δευτέρα, ή έτσι πιστεύουν στη Ρώμη. Το ερώτημα είναι αν η κίνηση της Μέρκελ αποσκοπούσε στον σχηματισμό μίας συμμαχίας με τη Γαλλία και εάν το Παρίσι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αυτόν τον γαλλογερμανικό άξονα που βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε αλλαγής είναι να γίνει στην ΕΕ.
Παρά την ενδιαφέρουσα προσέγγιση του POLITICO, στην πραγματικότητα τα στρατόπεδα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι δύο: ο Βορράς και ο Νότος. Κι αν κάτι θα μείνει από αυτήν την σύγκρουση θα είναι το βαθύ χάσμα που θα χάσκει στην ΕΕ για καιρό.
Τουλάχιστον υπάρχει ένα όνομα για το μέσο επιλογής, σύμφωνα με την επιστολή του Μισέλ: ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. «Προς τούτο, προτείνω να αναθέσουμε στην Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», έγραψε χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr