Ταμείο Αποκατάστασης 2 τρισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την κρίση του κορονοϊού
Δεν αναμένεται κοινό ανακοινωθέν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με ταμείο Αποκατάστασης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ να προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. «Οι νέες προτάσεις θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και δαπανών. Το Ταμείο θα είναι ενισχυμένο και προσανατολισμένος στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα», αναφέρει το δισέλιδο σημείωμα.
Η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησε στις τέσσερις ώρα Ελλάδος. Το βασικό θέμα συζήτησης αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, από πού θα χρηματοδοτηθεί, τι ύψος θα έχει, για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί και πόσο θα διαρκέσει. Επίσης, οι ηγέτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις προτάσεις του Eurogroup (δάνεια ΕΜΣ, ΕΤεΠ και εργαλείο SURE), αλλά και έναν χάρτη εξόδου από την κρίση.
Όπως έχει καταστεί σαφές από τα έως τώρα δεδομένα, ο Βορράς θέλει λύση μόνο με δάνεια και εγγυήσεις από έναν μεγάλο και γενναιόδωρο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Νότος θέλει επιχορηγήσεις και μερική έστω αμοιβαιοποίηση του χρέους. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες αναμένεται να ξεκινήσουν τη συζήτηση με όλες τις προτάσεις στο τραπέζι, την Ισπανική, την Γαλλική, την Ολλανδική και στη συνέχεια να «πετάξουν το μπαλάκι» στην Κομισιόν για να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Έπειτα, θα ακολουθήσει νέα Σύνοδος Κορυφής.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται «απάντηση στην κρίση» το συντομότερο δυνατό, ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη διαπροσωπικής επαφής των ηγετών προκειμένου να συμφωνήσουν σε τόσο δύσκολα θέματα. Πράγμα που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο κι αυτό μόνο στην περίπτωση που όλα πάνε καλά με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Δεν θα υπάρξει καν κοινό ανακοινωθέν
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, δεν θα προσπαθήσει καν να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση/ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αντ 'αυτού, σκοπεύει να εκδώσει δική του δήλωση, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση, πόσω μάλλον την ομοφωνία, των 27.
Αυτό είχε συμβεί ακόμη μία φορά, όταν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει να μπλοκάρει την ανεπίσημη κοινή δήλωση των ηγετών λόγω της διαφωνίας για το κορονοομόλογο. Στην παρούσα φάση, με την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό, αφού η Ιταλία μπαίνει στον τρίτο μήνα της κρίσης του κορονοϊού, ο Κόντε χρειάζεται νίκη εάν θέλει να συγκρατήσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και να αποτρέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες είπε σε συναδέλφους μέλη της Ε.Ε. ότι ο εξαναγκασμός των χωρών να αναλάβουν περισσότερο χρέος για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του κορονοϊού θα εμβαθύνει μόνο την οικονομική ζημία. Η ίδια υπερασπίστηκε το σχέδιο της Ισπανίας, το οποίο αναφέρεται σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από «διαρκές» χρέος της Ε.Ε. για την παροχή ενισχύσεων - αντί για δάνεια – για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν.
«Η λέξη διαρκές, αέναο (perpetual) χρέος δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή. Μπορεί ίσως η λέξη μακροχρόνια», σχολίασε με νόημα Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα θέσει στη Σύνοδο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, οπότε αναμένεται να υπάρξει σχετική αναφορά και στη δήλωση Μισέλ.
Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα υποδεχθούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα
Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις δεσμεύτηκαν να δεχτούν μερικές χιλιάδες ασυνόδευτους ανηλίκους από ελληνικά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Σε μια επιστολή προς τους φον Ντερ Λάιεν, Μισέλ και Σασόλι, 10 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Άμστερνταμ, της Νυρεμβέργης και της Βαρκελώνης, δηλώνουν ότι «είναι έτοιμες να τους δεχθούν», προσθέτοντας ότι «καθεμία από τις πόλεις μας δεσμεύεται να φιλοξενήσει ένα δίκαιο αριθμό».
Είναι κάτι που οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να κάνουν, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, που και οι δύο υποδέχθηκαν κάποια από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr