Προχωράει η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας
Στις πέντε εταιρίες που πέρασαν στη δεύτερη δεσμευτική φάση του έργου έχει σταλεί ενημερωτικό υλικό με τις βασικές πληροφορίες του project ενώ κλήθηκαν και υπέγραψαν και συμφωνία εμπιστευτικότητας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Βήμα – βήμα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Belene της Βουλγαρίας. Όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα οι πέντε υποψήφιες εταιρείες που είχαν επιλεγεί και πέρασαν στη δεύτερη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας. Στις εταιρίες στάλθηκε ενημερωτικό μνημόνιο με τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το project, έτσι ώστε να μπορούν να προετοιμάσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί είναι η Κινεζική Εθνική Πυρηνική Εταιρεία (CNNC), η Atomenergoprom AD, η οποία ανήκει στην Rosatom, η κορεατική Hydro-Nuclear Corporation, η γαλλική Framatom SAS και η αμερικανική General Electric. Η κορεατική εταιρεία ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών ήταν αρχικά η 31η Ιανουαρίου. Η επόμενη προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι η 31η Μαΐου 2020.
Σαράντα χρόνια ράβε-ξήλωνε
Το σχέδιο για το δεύτερο βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, είναι περίπου 40 ετών. Παρά το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν αποφασιστικά βήματα για την υλοποίησή του, η Βουλγαρία επένδυσε σχεδόν δυο δισ. ευρώ! Κάποια στιγμή μάλιστα η βουλγαρική κυβέρνηση ανέθεσε στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport, την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων 1000 μεγαβάτ, αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η Atomstroyexport σχεδίασε τους αντιδραστήρες και τους παρέδωσε στη Βουλγαρία παρά το γεγονός πως στο μεσοδιάστημα η βουλή είχε επιβάλλει βέτο για το έργο. Το αποτέλεσμα ήταν η Βουλγαρία να διαθέτει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες που δεν μπορούσε όμως να τους κάνει τίποτε αφού δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις.
Μετά από μακρές και οδυνηρές διαπραγματεύσεις και διεθνή διαιτησία, οι βουλγαρικές αρχές αναγκάστηκαν να πληρώσουν στην Atomstroyexport τον εξοπλισμό που είχαν λάβει και ο οποίος, επί του παρόντος, αποθηκεύτηκε. Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν, στο φερόμενο ως παγωμένο έργο, έφτασαν στα εντυπωσιακά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελικά, το κοινοβουλευτικό βέτο άρθηκε το 2018 και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου χωρίς να επενδύσει περισσότερα δημόσια χρήματα. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν μεγάλες εταιρείες με εμπειρία σε πυρηνικά project να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές, αλλά χωρίς κρατικές επιδοτήσεις ή μπόνους.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr