Κορονοϊός: Ποια είναι τα hot spot της Ευρώπης - Πού καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων
Οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού είναι εξαιρετικά δύσκολες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με έδρα τη Στοκχόλμη διαπιστώνει στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας μια σαφή τάση: Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται πανευρωπαϊκά, αλλά ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές. Οι περιοχές «υψηλού ρίσκου» βρίσκονται, σύμφωνα με το ECDC, στα βόρεια της Ισπανίας, γύρω από τη Λισαβόνα, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το άρθρο της Deutsche Welle, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ χαμηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν στην κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Από την πλευρά του το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ θεωρεί επικίνδυνη και την ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, επειδή τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους, που έχει θέσει, φθάνοντας πλέον τα 80.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολες, μιας και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι καταγραφής τους.
Από χώρα σε χώρα διαφέρει, για παράδειγμα, ο αριθμός των τεστ για κορoνοϊό. Σε μικρές χώρες, όπως το δουκάτο του Λουξεμβούργου με 600.000 κατοίκους, έχουν γίνει σχεδόν ισάριθμα τεστ. Για αρκετές μέρες το δουκάτο, μεταξύ Βελγίου και Γερμανίας, βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης καταγεγραμμένων κρουσμάτων με 150 ανά 100.000. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι νέες μολύνσεις υποχωρούν. Στο Λουξεμβούργο υποβάλλονται σε τεστ 10.000 άτομα ανά 100.000 κατοίκους κάθε εβδομάδα. Στη Γερμανία το αντίστοιχοι αριθμοί είναι 600 και στη Κροατία μόλις 300 άτομα .
Τέλος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η εξάπλωση της πανδημίας σε χώρες, στις οποίες τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, είναι πολύ πιο αργή από χώρες όπου τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Και πράγματι, μια ματιά σε χώρες εκτός Ευρώπης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα κρούσματα ήταν και παραμένουν σταθερά σε ανοδική τροχιά, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία όπου καταγράφονται καθημερινά 56.000 και 45.000 κρούσματα, αντίστοιχα.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr