Εμβόλιο Pfizer: Πόσο θα κοστίζει - 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021
O στόχος της Pfizer και της BioNtech είναι να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η BioNTech, συνεργάτης της Pfizer και πρώτη στην κούρσα για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό, σχεδιάζει να τιμολογήσει το σχήμα δύο δόσεων κάτω από τις «τυπικές τιμές αγοράς» και να διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών, όπως μεταδίδει το Reuters. Σε πρώτη φάση πάντως και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία είχε δώσει μια πρώτη εικόνα, δίνοντας ενδεικτικά μια τιμή της τάξης των 39 δολαρίων το εμβόλιο.
Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση της Financial Times, ο επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ryan Richardson, δήλωσε ότι η τιμή του εμβολίου, η οποία έχει αναπτυχθεί από κοινού με την Pfizer και η οποία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από την κανονιστική αρχή, θα αντικατοπτρίζει τα οικονομικά ρίσκα που έχουν αναλάβει οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.
«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις, οπότε σχεδιάζουμε να τιμολογήσουμε το εμβόλιό μας πολύ κάτω από τα τυπικά επιτόκια της αγοράς που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με στόχο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση σε όλον τον κόσμο », είπε ο Richardson.
«Περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τιμές. Το εν λόγω εμβόλιο τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε αποτελεσματικό κατά 90%, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δοκιμής, ένα βασικό ορόσημο στον πόλεμο ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πλήττει την παγκόσμια οικονομία.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ
Τον Ιούλιο, η Pfizer είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου σε τιμή 39 $ για ανοσοποίηση δύο δόσεων, ή 19,5 $ ανά δόση, με την επιλογή να πουλήσει άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ο Richardson είπε επίσης ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ενώ θα υπάρχει «σημαντική προσφορά» κατά το πρώτο εξάμηνο, η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2021. Ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech τόνισε ότι, παρόλο που ο γερμανικός όμιλος είχε λάβει υποστήριξη από τον δημόσιο τομέα, οι κίνδυνοι που ανέλαβαν οι επενδυτές του θα αξίωναν κάποια οικονομικά οφέλη από ένα μελλοντικό εμβόλιο.
Ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), δήλωσε στην εκδήλωση των FT ότι το έργο της Pfizer και της BioNTech ήταν το μόνο από τα 10 κορυφαία υποψήφια εμβόλια που δεν έχουν λάβει "σημαντική χρηματοδότηση από τον δημόσιο τομέα".
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε στη BioNTech χρηματοδότηση χρέους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων COVID-19. Το γερμανικό υπουργείο έρευνας τον Σεπτέμβριο χορήγησε στη BioNTech 375 εκατομμύρια ευρώ, με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης ορισμένων ορόσημων, επίσης για την αύξηση της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίων.
Συμφωνία Κομισιόν για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου
«Αύριο εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer. Αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων», υπογραμμίζει.
«Μόλις αυτό το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη», διαβεβαιώνει. Αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Και περισσότερα θα έρθουν. Επειδή πρέπει να έχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων με βάση διαφορετικές τεχνολογίες. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο σύμφωνα με την Biontech
Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία Biontech που συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό:
- Χρειάζονται δύο δόσεις από το εμβόλιο
- Η δεύτερη δόση χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη
- Μία εβδομάδα ύστερα από την δεύτερη δόση οι περισσότεροι εμφανίζουν αντισώματα
- Μέσα στο 2020 θα έχουμε 50 εκατ. δόσεις εμβολίου
- Μέσα στο 2021 θα υπάρξουν ακόμα 1,3 δισ. δόσεις εμβολίου
- Η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη από την Biontech παρόλο που δεν έχει υπάρξει άδεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Αλβέρτος Μπουρλά (CEO Pfizer): Θα ήθελα να κάνω πρώτος το εμβόλιο
Την επιθυμία του να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο παρασκευάζουν Pfizer και Biontech δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, προκειμένου να καθησυχάσει το κοινό που έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο κ. Μπουρλά ξεκαθάρισε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί λόγω ηθικών ζητημάτων.
«Εάν έχουμε έναν περιορισμένο αριθμό δόσεων, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνιστάται ένα άτομο της ηλικίας μου και του επαγγέλματός μου να είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν. Επομένως θέλω να το σεβαστώ αυτό», τόνισε ο Δρ. Μπουρλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, σχετικά με το εμβόλιο που καταπολεμά τον κορονοϊό.
Ο ελληνικής καταγωγής CEO της εταιρείας Pfizer, βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας διότι, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία που ο ίδιος διοικεί ανέπτυξε, από κοινού με τη γερμανική εταιρεία BioNTech ένα εμβόλιο, το οποίο φαίνεται να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr