Ορκωμοσία Μπάιντεν: Μια «πυρηνική βόμβα» στα χέρια του νέου Προέδρου
Aύριο στην ορκωμοσία o Nτόναλντ Τραμπ δεν δίνει μόνο την εξουσία στον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, του δίνει έναν κόσμο μακράν πιο επικίνδυνο από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πρόσφατη επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει αυτό που επί τέσσερα χρόνια ψιθυρίζεται αλλά χρειάστηκε χρόνο για να διατυπωθεί ξεκάθαρα: ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει πίσω του μια Αμερική βαθιά διχασμένη και μεταμορφωμένη σε σκηνικό πολιτικής βίας. Αύριο στην ορκωμοσία δεν δίνει μόνο την εξουσία στον διάδοχό του, του δίνει έναν κόσμο μακράν πιο επικίνδυνο από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.
Eνας «πυρηνικός κόσμος»
Το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, που επισφράγισε ο Μπαράκ Ομπάμα κι άλλες πέντε χώρες. Με αντάλλαγμα μικρότερες οικονομικές κυρώσεις, η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει κατά 98% το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αλλά χωρίς τις ΗΠΑ στο τραπέζι, το Ιράν σήμερα έχει 12 φορές περισσότερο ουράνιο από όσο της επιτρέπεται. Οι παραβιάσεις αυτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να διευθετήσει το ζήτημα και να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ιράν άμεσα.
Ψευδείς ειδήσεις και κυβερνοεπιθέσεις
Ένας πόλεμος μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, μία εξ αυτών είναι ο «κυβερνοπόλεμος», οι επιθέσεις δηλαδή από χάκερς παγκοσμίως, που στοχεύουν στην παραποίηση στοιχείων, στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και στην κλοπή απόρρητων εγγράφων. Ήδη η αρχή έγινε το 2016 όταν, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, Ρώσοι χάκερ είχαν ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές. Χιλιάδες εταιρείες τον περασμένο μήνα κατήγγειλαν ότι «κατέβασαν» λογισμικό που υποτίθεται ότι ήταν αναβάθμιση των συστημάτων τους και τελικά ήταν κακόβουλο. Οι «δράστες» αυτής της επίθεσης κατάφεραν να εισβάλλουν έτσι σε δεκάδες κυβερνητικά δίκτυα.
Ο κόσμος χάνει τον ηγέτη του
Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο κάνουν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν τους εχθρούς των ΗΠΑ να τους «κουνήσουν το δάχτυλο». Ήδη η Κίνα, μια χώρα που έχει δώσει ιματηρές μάχες, απειλεί συστηματικά την κυριαρχία της Ταϊβάν, επεμβαίνει στο Χονγκ κονγκ με τον νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας και έχει στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» Ουιγούρων, αναρωτιέται μέσω των κρατικών ΜΜΕ: «πώς θα μπορούν τώρα οι Κινέζοι να λατρεύουν τις ΗΠΑ;». Το «κακό πρόσωπο» της χώρας στον έξω κόσμο ο Μπάιντεν φαίνεται ότι το έχει καταλάβει καλά. Ήδη σε παλαιότερη ομιλία του τόνισε την ανάγκη για να «κερδίσουν οι ΗΠΑ και πάλι την εμπιστοσύνη ενός κόσμου που μαθαίνει τώρα πώς να δουλεύει γύρω μας ή χωρίς εμάς».
Με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι την ώρα της ορκωμοσίας θα πετάει για τελευταία φορά με το Air Force One για το Mar a Lago, ο λόγος του Μπάιντεν θα είναι ενωτικός. Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο λόγος αλλάζει διαρκώς και εξαιτίας των εξελίξεων και λόγω της συνήθειας του νέου Προέδρου να σβήνει και να γράφει μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι η πρόθεση του Μπάιντεν να μην είναι η ορκωμοσία άλλη μια ξερή εκδήλωση» αλλά «μια γιορτή για την οποία θα είναι περήφανος κάθε Αμερικανός».
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr