Huawei: Η κατασκοπεία, ο αποκλεισμός από τα 5G και... ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ρεν Τζενγκφέι ίδρυσε την εταιρία το 1987 και πλέον κατέχει το 1.14% των μετοχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η Huawei, ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της Δύσης λόγω των στενών δεσμών που φέρεται να έχει με την κινεζική κυβέρνηση και των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι η προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τον κινεζικό γίγαντα σε επιχειρήσεις της Δύσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για κατασκοπεία.
Η «βόμβα» για τη σύλληψη υπαλλήλου της Huawei για κατασκοπεία φέρνει την Πολωνία ακόμη πιο κοντά στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ζητήσει από τους συμμάχους τους να γυρίσουν την πλάτη στους κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς. Η χώρα ωστόσο προσπαθεί παράλληλα να αμβλύνει τις εντάσεις, που πυροδοτεί η υπόθεση, στις σχέσεις της με την Κίνα.
Κυβέρνηση, δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους για τη σύλληψη και τις κατηγορίες ενώ έχουν ουσιαστικά επιβάλλει ένα άτυπο εμπάργκο στα μίντια, αποκλείοντας την πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της WSJ. Υφιστάμενοι και πρώην αξιωματούχοι σπεύδουν να τονίσουν πως η Πολωνία, αν και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την Κίνα, η οποία είναι πολύτιμος οικονομικός εταίρος.
Για την Πολωνία, που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση κλίνοντας προς τις ΗΠΑ, η σύλληψη και ο αντίκτυπός της στις σχέσεις με το Πεκίνο, σημαίνει διολίσθηση σε αχαρτογράφητα διπλωματικά ύδατα.
«Με τη Ρωσία γνωρίζουμε πάντα πού βρισκόματα. Αλλά με την Κίνα έχουμε λιγότερη εμπειρία» αναφέρει χαρακτηριστικά στην WSJ ο Άνταμ Μπιεαλν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος με σημαντική επιρροή στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. «Περιμένουμε κάποιου είδους αντίποινα, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα κάνουν» καταλήγει.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις για να περάσει το Κογκρέσο νομοθεσία που θα απαγορέψει την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων σε ξένες εταιρείες που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες, στοχοποιώντας προφανώς τη Huawei όπως έγινε πέρυσι με τη ZTE.
Το κοπλιμέντο στον Τραμπ
Οι συλλήψεις και η συνεχόμενη πίεση που ασκείται στη Huawei «ανάγκασαν» τον Ρεν Τζενγκφέι, τον πολυδισεκατομμυριούχο ιδρυτή της να μιλήσει δημόσια για το ζήτημα σε ξένα μέσα ενημέρωσης μετά από 4 χρόνια!
Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επέλεξε μια μετριοπαθή στάση προσπαθώντας να εξομαλύνειτις σχέσεις της Huawei με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί η έκδοση της κόρης του (και CFO της εταιρείας) στη χώρα με την κατηγορία της απάτης σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της Huawei με το Ιράν.
Ο κ.Τζενγκφέι για ακόμα μία φορά αρνήθηκε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες ότι η Huawei χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση για να κατασκοπεύει τους πολίτες άλλων χωρών και μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Αγαπώ τη χώρα μου, υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά δεν θα έκανα τίποτα με σκοπό να βλάψω τον κόσμο. Δεν βλέπω καμία στενή σύνδεση μεταξύ των προσωπικών πολιτικών μου πεποιθήσεων με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Huawei», δήλωσε ο Ρεν Τζενγκφέι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού τόνισε ότι θα περιμένει να δει αν θα εμπλακεί στην υπόθεση της κόρης του, Meng Wanzhou, και υποβάθμισε το ρόλο της Huawei στον περίφημο οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναφέροντας ότι είναι «ένας κόκκος σησαμιού» μπροστά στα δύο κράτη.
Τέλος, ο κ.Τζενγκφέι μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Ο Tραμπ είναι εξαιρετικός πρόεδρος. Τολμά να μειώσει σημαντικά τη φορολογία, κάτι που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αντιμετωπίζει καλά τις υπόλοιπες εταιρείες και χώρες έτσι ώστε να επενδύσουν στις ΗΠΑ και να εισπράξει η κυβέρνηση του περισσότερους φόρους.»
Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις και η έρευνα για κλοπή εμπορικών μυστικών
Έρευνα στην κινέζικη Huawei Technologies Ltd έχουν ξεκινήσει οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ εξετάζοντας το ενδεχόμενο υποκλοπής εμπορικών απόρρητων στοιχείων από αμερικανικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, έπειτα από μήνυση κατά της Huawei, δικαστήριο του Σιάτλ κατέληξε ότι η κινεζική εταιρεία καταχράστηκε από ένα εργαστήριο της T-Μοbile τη ρομποτική τεχνολογία Tappy που χρησιμοποιείται στις δοκιμές smartphones.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η έρευνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες.
Οι εκπρόσωποι της Huawei και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνούνται προς το παρόν να σχολιάσουν το θέμα.
Η ομοσπονδιακή έρευνα αυξάνει την πίεση στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphones. Έρχεται εν μέσω της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να προστατευτούν τα αμερικανικά συμφέροντα τα οποία –όπως υποστηρίζει- πλήττονται από την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μεταφορά τεχνολογίας από πλευράς κινεζικών εταιρειών.
Η Γερμανία θέλει να αποκλείσει τη Huawei από τους διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5G
Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και μελετά άλλους τρόπους ώστε να αποκλειστεί η κινεζική Huawei από τους προσεχείς διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία, γράφει η Handelsblatt.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, συζητείται το να οριστούν πρότυπα ασφάλειας στα οποία η Huawei δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, πράγμα που ουσιαστικά θα την αποκλείσει από τη διαδικασία. Δεν αποκλείονται επίσης τροποποιήσεις της γερμανικής νομοθεσίας ως λύση της εσχάτης προσφυγής, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι διαβουλεύσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας έχει αλλάξει άρδην σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν διαβεβαίωνε τα μέλη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να αποκλειστούν προμηθευτές από τους επικείμενους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Όμως πιο πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση τόνισε σε μέλη του κοινοβουλίου ότι θεωρεί την ασφάλεια των δικτύων 5G «κεφαλαιώδη» και ότι αυτό θα καθορίσει τις αποφάσεις της το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα ότι η Huawei είναι όργανο της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός της ενδέχεται να κρύβει «πίσω πόρτες» που επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας να επιδίδονται ευκολότερα σε κατασκοπεία.
Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα επανεξετάσει τη στρατηγική της ως προς τους προμηθευτές της. Αλλά και η γαλλική Orange ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει εξοπλισμό από κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς που σχεδιάζει.
Οι αναγγελίες αυτές των δύο κυρίαρχων εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού τομέα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές -- αμφότερες ανήκουν εν μέρει στο Κράτος -- ακολούθησαν τον αποκλεισμό της Χουάγουεϊ από διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G σε χώρες που χαρακτηρίζονται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως στην Αυστραλία.
Η Huawei εξανίσταται, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια του εξοπλισμού της είναι ανυπόστατες. Η ένταση όμως δεν παύει να ανεβαίνει, ειδικά μετά τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της κολοσσιαίας κινεζικής εταιρείας και οικονομικής της διευθύντριας, της Μενγκ Ουάνγκζου, από τις αρχές του Καναδά κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, που ζητεί την έκδοσή της.
Ο Ρεν Τζενγκφέι, ο ιδρυτής της Huawei, διαβεβαίωσε τη Χάντελσμπλατ πως η εταιρεία του δεν έχει λάβει ποτέ κυβερνητικό αίτημα να παραδώσει δεδομένα, παραβιάζοντας κανόνες ασφαλείας. «Αγαπώ τη χώρα μου, υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά δεν θα έκανα ποτέ κάτι που θα μπορούσε να βλάψει οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr