Δικαστής µε τεχνητή νοηµοσύνη αποφασίζει για τον κατηγορούμενο
Το λογισµικό που συλλέγει νοµικά δεδοµένα και αποφασίζει για την τύχη του κατηγορουµένου. Πάνω από 30 υποθέσεις έχουν κλείσει µέχρι στιγµής µε βάση προτάσεις του λογισµικού, το οποίο βγάζει την ετυµηγορία του µέσα σε µόλις δέκα δευτερόλεπτα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ενδιαφέρον διεθνών οργανισµών, όπως του ΟΗΕ και της Παγκόσµιας Τράπεζας, έχει τραβήξει το λογισµικό-εισαγγελέας-δικαστής που έχει κατασκευάσει µια νεοφυής επιχείρηση στην Αργεντινή και έχει «λύσει» τα χέρια των Αρχών του Μπουένος Αϊρες
Η εφαρµογή τεχνητής νοηµοσύνης, Prometea, του Ιγκνάσιο Ράφα όχι µόνο συλλέγει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να «στηθεί» µια νοµική υπόθεση από την Εισαγγελία, αλλά προτείνει και πιθανή ετυµηγορία, µε βάση προηγούµενες παρόµοιες υποθέσεις.
Το λογισµικό, το οποίο µπορεί να «αποφασίσει» για την τύχη του κατηγορουµένου µέσα σε µόλις δέκα δευτερόλεπτα, βασίζει τη λειτουργία του σε 300.000 σκαναρισµένα δικαστικά αρχεία, µεταξύ των οποίων και 2.000 δικαστικές αποφάσεις.
Προς το παρόν, δικαστές στην Αργεντινή έχουν κλείσει 33 υποθέσεις σύµφωνα µε τις αντίστοιχες σε αριθµό προτάσεις του λογισµικού τεχνητής νοηµοσύνης (AI), ενώ η εφαρµογή ασχολείται µε ακόµα 84 υποθέσεις στις οποίες αναµένεται η ετυµηγορία των δικαστών. Προφανώς το Prometea δεν ασχολείται µε υποθέσεις που δεν είναι αστικές ή που δεν είναι ρουτίνας, κάτι που σηµαίνει ότι ο χρόνος που θα µπορούν να αφιερώνουν οι εισαγγελείς για να ασχοληθούν µε πιο σοβαρές υποθέσεις θα είναι σηµαντικά µεγαλύτερος.
Σύµφωνα µε την Εισαγγελία του Μπουένος Αϊρες, οι 15 νοµικοί που εργάζονται εκεί µπορούν µε τη χρήση της συγκεκριµένης εφαρµογής να βγάλουν τη δουλειά ενός εξαµήνου µέσα σε µόλις έξι εβδοµάδες. Οπως ανέφεραν οι άνθρωποι της εταιρείας σε διεθνή ΜΜΕ, πριν από έναν χρόνο η Εισαγγελία του Μπουένος Αϊρες για µια απλή υπόθεση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ έπρεπε να συµπληρώσει τα ίδια 39 στοιχεία 111 φορές.
Πλέον, µε την εφαρµογή αυτή δίνουν άπαξ (ανά έγγραφο) τα βασικά στοιχεία (όνοµα, ηλικία, διευθύνσεις, αριθµούς κυκλοφορίας κ.λπ.) των εµπλεκοµένων και τα υπόλοιπα γίνονται... αυτόµατα. Με το που µπει ένα νέο αρχείο στο σύστηµα του Prometea, η εφαρµογή βρίσκει αµέσως τις πιο σχετικές αποφάσεις που έχει στη βάση δεδοµένων της και έτσι µπορεί να «προβλέψει», να προτείνει στην ουσία, την ετυµηγορία που θα βγάλει το δικαστήριο και άρα πώς θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση η Εισαγγελία.
Παρά το γεγονός ότι η εφαρµογή έχει αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον φορέων και διεθνών οργανισµών και ότι ο Ράφα ετοιµάζεται να «εξαγάγει» την τεχνολογία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το προσεχές διάστηµα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληµατισµό τους για το Prometea. Το βασικό ερώτηµα που τίθεται είναι εάν µπορεί ένα λογισµικό να αποφασίζει για την τύχη ενός ανθρώπου. Σε αυτό ο κατασκευαστής του απαντάει ότι το δηµιούργηµά του δεν αντικαθιστά τους εισαγγελείς, τους δικηγόρους και τους δικαστές, αλλά ότι κάνει απλά τη δουλειά του ευκολότερη.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr