Αφγανιστάν: Πόσοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους - Πού θα καταλήξουν οι πρόσφυγες
Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί εκτιμάται ότι είναι σήμερα εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την ανάκτηση του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν έρχεται να προστεθεί στα 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε γειτονικές χώρες και στα 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι εντός των συνόρων του Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας.
Πόσοι Αφγανοί φεύγουν;
Προς το παρόν, παραμένει ασαφές. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλα τα κύρια χερσαία σημεία διέλευσης με τους γείτονες του Αφγανιστάν (φαίνονται στον παρακάτω χάρτη) και οι μαχητές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να φύγουν οι Αφγανοί από τη χώρα. Σύμφωνα με αναφορές, μόνο οι έμποροι ή όσοι έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα επιτρέπεται να περάσουν.
«Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των κανονικών διαύλων», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Από σήμερα, όσοι μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή διέξοδο».
Ωστόσο, ορισμένοι πρόσφυγες κατάφεραν να βρουν διέξοδο από τη χώρα.
Αρκετές χιλιάδες Αφγανοί λέγεται ότι πέρασαν στο Πακιστάν λίγο καιρό αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Καμπούλ, ενώ περίπου 1.500 Αφγανοί φέρονται να έχουν εισέλθει στο Ουζμπεκιστάν και ζουν σε σκηνές κοντά στα σύνορα.
Στην Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το διεθνές αεροδρόμιο, το μόνο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διαφύγουν.
Την Παρασκευή, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το αεροδρόμιο από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς ήταν Αφγανοί υπήκοοι.
Πόσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους;
Η τελευταία μετακίνηση Αφγανών αποτελεί μέρος μιας ιστορικής εξόδου από μια χώρα που έχει υποστεί αστάθεια και συγκρούσεις επί πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με το BBC ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν τον έλεγχο, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φέτος λόγω των μαχών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί εκτιμάται ότι είναι σήμερα εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Εκτός από αυτούς που βρίσκονται εντός των συνόρων του Αφγανιστάν, περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναζητούσαν επίσης καταφύγιο σε γειτονικά κράτη στα τέλη του περασμένου έτους.
Φέτος, οι Αφγανοί είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ξηρασία και ελλείψεις τροφίμων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ τον Ιούνιο ανέφερε ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού- υπέφεραν από πείνα.
Πού πηγαίνουν οι Αφγανοί πρόσφυγες;
Οι γειτονικές χώρες Πακιστάν και Ιράν δέχθηκαν πέρυσι τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν.
Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατέφυγαν στο Πακιστάν το 2020, ενώ το Ιράν φιλοξένησε 780.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Γερμανία ήταν τρίτη, με περισσότερους από 180.000, ενώ η Τουρκία δέχτηκε σχεδόν 130.000.
Αν εξετάσουμε μόνο τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο - όσων έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα, αλλά οι αιτήσεις τους δεν έχουν ακόμη εγκριθεί - η Τουρκία, η Γερμανία και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με περίπου 125.000, 33.000 και 20.000 αντίστοιχα.
Παρόλο που δεν υπάρχουν Αφγανοί αιτούντες άσυλο στο Ιράν, όσοι έχουν κάρτα πρόσφυγα - ένα επίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το καθεστώς τους - έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας.
Τι κάνουν οι χώρες για να βοηθήσουν;
Ενώ ορισμένες χώρες έχουν προσφέρει στους Αφγανούς ασφαλές καταφύγιο, άλλες έχουν δηλώσει ότι δεν θα παράσχουν άσυλο σε όσους διαφεύγουν.
Ιράν
Το Ιράν έχει στήσει σκηνές έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες σε τρεις επαρχίες του που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι όσοι Αφγανοί πέρασαν στο Ιράν θα "επαναπατριστούν μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες". Το Ιράν φιλοξενεί ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πακιστάν
Ο πρωθυπουργός Imran Khan δήλωσε τον Ιούνιο ότι η χώρα του θα σφραγίσει τα σύνορά της με το Αφγανιστάν εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο. Ωστόσο, αναφορές λένε ότι αρκετές χιλιάδες Αφγανοί έχουν περάσει στο Πακιστάν και ότι τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα είναι ανοιχτό. Οι Ταλιμπάν λέγεται ότι περιορίζουν την πρόσβαση στους εμπόρους και σε όσους έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Τατζικιστάν
Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι σαφείς, αλλά οι αναφορές αναφέρουν ότι τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών του Αφγανικού Εθνικού Στρατού, έχουν περάσει στο Τατζικιστάν τις τελευταίες ημέρες. Τον Ιούλιο, το Τατζικιστάν δήλωσε ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
Ουζμπεκιστάν
Περίπου 1.500 Αφγανοί φέρονται να έχουν διασχίσει τα σύνορα Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν και να έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμό. Σύμφωνα με αναφορές, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν μόνο σε άτομα με έγκυρη βίζα να χρησιμοποιούν τα επίσημα συνοριακά περάσματα.
Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δεχθεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Αφγανών πολιτών της βρετανικής κυβέρνησης θα έχει ως στόχο να επιτρέψει σε 5.000 Αφγανούς να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον πρώτο χρόνο και θα επικεντρωθεί σε γυναίκες και παιδιά, καθώς και σε θρησκευτικές και άλλες μειονότητες που κινδυνεύουν περισσότερο από τους Ταλιμπάν.
ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε 500 εκατ. δολάρια (367 εκατ. λίρες) για "απροσδόκητες επείγουσες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων συγκρούσεων και άλλων ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ειδικές βίζες μεταναστών". Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέψουν να εισέλθουν.
Καναδάς
Ο Καναδάς δήλωσε ότι θα μετεγκαταστήσει 20.000 Αφγανούς, εστιάζοντας σε όσους κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπαλλήλων και των γυναικών ηγετών.
Αυστραλία
Η Αυστραλία λέει ότι θα προσφέρει 3.000 θέσεις στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βίζας που εφαρμόζει σε Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Όμως οι θέσεις θα προέλθουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα των διαθέσιμων ανθρωπιστικών θεωρήσεων και δεν θα υπάρξει αύξηση του συνολικού αριθμού.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν υπήρξε λαϊκιστική αντίδραση στο γεγονός ότι επετράπη σε μεγάλο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.
Γερμανία
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί ορισμένους Αφγανούς, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό τους. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις για την πολιτική ανοικτών θυρών που εφάρμοσε έναντι των μεταναστών το 2015, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της επικεντρώθηκε στο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες "θα έχουν μια ασφαλή διαμονή στις χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν".
Γαλλία
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να "προστατευτεί από σημαντικά κύματα παράνομων μεταναστών" από το Αφγανιστάν. Είπε ότι η Γαλλία θα "προστατεύσει εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο", αλλά πρόσθεσε: "Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της τις συνέπειες από την τρέχουσα κατάσταση".
Αυστρία
Η Αυστρία απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της απέλασης αποτυχημένων Αφγανών αιτούντων άσυλο και έχει πιέσει για τη δημιουργία "κέντρων απέλασης" σε χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, όπου δεν είναι δυνατή η απευθείας απέλαση στο Αφγανιστάν.
Ελβετία
Η Ελβετία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μεγάλες ομάδες προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν.
Τουρκία
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με το Πακιστάν για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων που θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει επίσης επιταχύνει την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Ιράν για να κρατήσει τους μετανάστες έξω.
Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο
Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δήλωσαν ότι θα φιλοξενήσουν προσωρινά 450 και 300 πρόσφυγες αντίστοιχα κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Οι πρόσφυγες αναμένεται να παραμείνουν μέχρι να μπορέσουν να τακτοποιηθούν τα έγγραφα για τις αμερικανικές μεταναστευτικές βίζες. Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει επίσης να παράσχει προσωρινό καταφύγιο σε πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό τους.
Ουγκάντα
Η Ουγκάντα συμφώνησε να υποδεχθεί 2.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής - και τον τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Πανελλήνιες 2021: Στις 30 Αυγούστου η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων
Άδωνις Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά
Θεσσαλονίκη: Δολοφόνησε τη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά της
Super League: Οριστική αναβολή του πρωταθλήματος - Σέντρα στις 11 Σεπτεμβρίου
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr