Διεθνής Αμνηστία: Αποκλεισμένοι από τα εμβόλια οι πολίτες των φτωχότερων χωρών
Τι λέει η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ξεκινά καμπάνια για τη διανομή 2 δισεκ. δόσεων σε φτωχότερες χώρες έως το τέλος της χρονιάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τις ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών βαθαίνει ακόμα περισσότερο ο εμβολιασμός για την προστασία από τον κορονοϊό καθώς εκατομμύρια ανθρώπων στερούνται της πρόσβασης στα εμβόλια παραμένοντας ουσιαστικά αβοήθητοι εν μέσω πανδημίας.
Την ίδια στιγμή η ανεπάρκεια εμβολίων στις φτωχότερες χώρες θα μπορούσε να βάλει βόμβα στα θεμέλια του παγκόσμιου τείχους ανοσίας που επιχειρείται με την παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να συνεχίσει να μεταλλάσσεται δοκιμάζοντας ακόμα και την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.
Την ώρα που οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων κρατών δίνουν αγώνα να πείσουν τους πιο απρόθυμους πολίτες τους να εμβολιαστούν έχοντας επάρκεια δόσεων για το σύνολο του πληθυσμού, στις φτωχότερες χώρες ζητούνται εμβόλια αλλά δεν υπάρχουν.
Κι ενώ στην Ελλάδα είναι όλο και περισσότερα τα κρούσματα αρνητών όχι μόνο του εμβολίου, αλλά και του ίδιου του κορονοιού και καθημερινά έρχονται στο φως περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών έως και εικονικών εμβολιασμών, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας μετά βίας ξεπερνά το 1% οταν ο μέσος όρος στις πλουσιότερες χώρες είναι 55%!
Σχετική έρευνα με τίτλο «Μια διπλή δόση ανισότητας: Οι φαρμακευτικές εταιρίες και η κρίση των εμβολίων για την Covid-19» που παρουσίασε η Διεθνής Αμνηστία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax και Pfizer αν και κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αρνούνται να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες αύξησης της παγκόσμιας επάρκειας εμβολίων.
Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει ότι η BioNTech, η Moderna και η Pfizer εκτιμάται ότι θα έχουν έσοδα 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022 και ξεκινά εκστρατεία με στόχο τη διανομή 2 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα έως το τέλος της χρονιάς.
«Οι έξι εταιρίες πυροδοτούν μία άνευ προηγουμένου κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της άρνησής τους να παραιτηθούν των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να μοιραστούν την τεχνολογία των εμβολίων καθώς δεν έχουν προτεραιοποιήσει τη διανομή εμβολών στις φτωχότερες χώρες», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Η γενική γραμματέας της οργάνωσης Agnès Callamard επισημαίνει ότι η στάση αυτή «βουλιάζει τμήματα της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας σε νέες κρίσεις ωθώντας τα ηδη αδύναμα συστήματα υγείας στο όριο της κατάρρευσης και προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κάθε εβδομάδα» λέει προσθέτοντας ότι σε πολλές χώρες δεν είναι εμβολιασμένοι ούτε καν οι υγειονομικοί.
Διερευνώντας την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και σειρά στοιχείων μεταξύ των οποίων η δομή της τιμολόγησης και τα αρχεία πνευματικής ιδιοκτησίας, η διεθνής οργάνωση κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι έξι φαρμακοβιομηχανίες απέτυχαν να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζουν, από τις 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που διανεμήθηκαν παγκοσμίως, μόλις το 0,3% κατευθύνθηκε σε φτωχές χώρες με πάνω από το 79% να έφτασε σε κράτη με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε Διεθνής Αμνηστία:
Η Pfizer και BioNTech έχουν έως τώρα διανείμει εννέα φορές περισσότερα εμβόλια στη Σουηδία από ό,τι σε όλες τις χώρες χαμηλών εισοδημάτων μαζί, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 1% της παραγωγής τους μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την οργάνωση: «οι υψηλές τιμές οδηγούν στην εκτιμηση ότι τα έσοδά τους στο τέλος του 2022 θα ξεπεράσουν τα 86 δισεκ. Δολάρια.
Η Moderna μέχρι τώρα δεν έχει διανείμει ούτε μία δόση σε χώρα χαμηλού εισοδήματος και έχει δώσει περίπου το 12% των εμβολίων της σε χώρες χαμηλού – μεσαίου εισοδήματος, ενώ δε θα παραδώσει μέχρι το 2022 την πλειονότητα των παραγγελιών προς την COVAX, την Παγκόσμια Πρόσβαση στα Εμβόλια COVID-19, που αποτελεί πρωτοβουλία υπό την καθοδήγηση της Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων, του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, οι υψηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε έσοδα άνω των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2022.
H Johnson & Johnson, η οποία ανέπτυξε το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο και πουλά σε τιμές κόστους επίσης δεν αναμένεται να παραδώσει την πλειονότητα των παραγγελιών της προς την COVAX και την Αφρικανική Ενωση μέχρι το 2022, ενώ αρνήθηκε να δώσει άδεια σε καναδική εταιρία, η οποία προσφέρθηκε να παρασκευάσει εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.
Η Astrazeneca από την πλευρά της έχει διανείμει τα περισσότερα εμβόλια σε χαμηλού εισοδήματος χώρες, πουλά σε τιμές κόστους και έχει εκδώσει ορισμένες άδειες σε άλλους κατασκευαστές. Παρόλα αυτά έχει αρνηθεί να μοιραστεί ανοιχτά την τεχνογνωσία της με τον ΠΟΥ και έχει αντιταχθεί στην TRIPS Waiver, την κίνηση για άρση των δικαιωμάτων πατέντας.
Η Novavax αναμένει έγκριση, αλλά σχεδιάζει να δώσει τα 2/3 της παραγωγής της στην COVAX. Ωστόσο και αυτή έχει αντιταχθεί στην TRIPS Waiver.
Παγκόσμια καμπάνια
Με τη σημερινή ανακοίνωση της έρευνάς της η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά την «αντίστροφη μέτρηση των 100 ημερών», μια παγκόσμια καμπάνια, η οποία υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ και την Υπατη Αρμοστεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο να διανεμηθούν στις πιο άπορες χώρες 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων προκειμένου να εμβολιαστούν πλήρως ακόμα 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΠΟΥ για τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έως το τέλος του 2021.
Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να αναδιανείμουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις εκατοντάδες εκατομμύρια πλεονάζουσες δόσεις που παραμένουν αχρησιμοποίητες και τις φαρμακευτικές εταιρίες να διαβεβαιώσουν ότι τουλάχιστον το 50% των δόσεων που παράγουν θα κατευθύνονται στις 82 πιο αδύναμες οικονομικά χώρες τονίζοντας πως αν τα κράτη και οι εταιρίες συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι δύσκολα θα έρθει η αρχή του τέλους της πανδημίας.
«Απέχουμε 100 ημέρες από το τέλος της χρονιάς. Κάνουμε έκκληση στα κράτη και τις φαρμακευτικές εταιρίες να αλλάξουν στάση και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διανεμηθούν 2 δισεκατομμύρια εμβόλια σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Κανείς δεν πρέπει να περάσει άλλη μια χρονιά υποφέροντας και ζώντας μέσα στο φόβο» καταλήγει η Agnès Callamard.
«Χώρισα, γλίτωσα» - Το τελευταίο τηλεφώνημα πριν τη δολοφονία στη Ρόδο
Πανεπιστήμια: Αντάρτικο από καθηγητές για τη δια ζώσης εκπαίδευση φοιτητών
Ανάλυση Ιγνατίου: Ο Ερντογάν, τα σχέδια των Αμερικανών και η ExxonMobil
ΕΝΦΙΑ 2021: Τα εκκαθαριστικά για πληρωμή σε 6 δόσεις στο myAADE.gr
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr