Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Ποια τουρκικά σχέδια έρχεται να ακυρώσει
Τι αλλάζει στην Ανατολική Μεσόγειο με τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά των φρεγατών Belharra από τη χώρα μας. Το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται και από άρθρο 2 της συμφωνίας και τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας, στη χώρα μας.
Με casus belli απειλεί η Τουρκία από το 1995
Η συμφωνία ακυρώνει, στην πράξη, όποια αποβατική ικανότητα είχαν η Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, στο κεντρικό δελτίο του Open, ήδη από το 1980 η Τουρκία συγκροτεί τη λεγόμενη στρατιά του Αιγαίου με μόνο στόχο την απόβαση σε ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά στην περίπτωση που λάβει τέτοια εντολή, ενώ, από το 1995, η Ελλάδα τελεί υπό την απειλή πολέμου από την Τουρκία, με το λεγόμενο casus belli.
Όλες οι ασκήσεις που κάνει η Τουρκία έχουν αυτό ως βασικό σενάριο. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη αλλά και διπλωμάτες, η συμφωνία Αθήνας – Παρισιού, ουσιαστικά ακυρώνει αυτή την απειλή και αυτή είναι η αποτρεπτική δύναμη της συμφωνίας. Αν θελήσει η Τουρκία να κάνει κάποια κίνηση θα βρει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, που θα είναι δίπλα στη χώρα, έτοιμη να τη συνδράμει τόσο από τον αέρα όσο και από τη θάλασσα.
Από τη Σάμο και τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο αλλά και τις βραχονησίδες- αυτές που η Τουρκία ονομάζει «γκρίζες ζώνες». Όπως λέει η κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θέλει πόλεμο με κανέναν, ωστόσο, δεν είναι πια μόνη.
Η ρήτρα αμυντικής συμβολής – Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης – Μακρόν, για πρώτη φορά υπάρχει η δέσμευση της Γαλλίας για βοήθεια, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί επίθεση στην επικράτειά της. Πώς θα εφαρμοστεί πρακτικά η ρήτρα αμυντικής συνδρομής;
«Κυρίως λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς, πρώτον στερεί από την Τουρκία την έννοια του casus belli και δεύτερον δεν τής δίνει τη δυνατότητα να κάνει επιθετικές ενέργειες, όπου κι αν είναι αυτές, προς πλοία μας ή προς δικό μας έδαφος», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Open o Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α., Στέλιος Φενέκος ενώ, όπως υπογράμμισε ο Επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, Αντώνης Αντωνιάδης, «το άρθρο 2 ενεργοποιείται μόνο σε επίθεση κατά της ελληνικής επικράτειας». «Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής λειτουργεί αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο η Τουρκία να απειλήσει ή πολύ περισσότερο να πραγματοποιήσει μία ένοπλη επίθεση σε ελληνικό έδαφος. Δεν συνεπάγεται, όμως, και υποχρέωση της Γαλλίας να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς και παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», εξήγησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Τσάκωνας.
Σιγή ιχθύος από την Τουρκία
Όπως όλα δείχνουν, το ελληνογαλλικό σύμφωνο αιφνιδίασε τη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Άγκυρα επικρατεί ένας έκδηλος εκνευρισμός για την ελληνογαλλική συμφωνία. Αυτός ο εκνευρισμός καταγράφεται, μεν, στα δημοσιεύματα του Τύπου αλλά επισήμως κυβερνητικά στελέχη και ένοπλες δυνάμεις αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση.
Οι Τούρκοι δεν περίμεναν ότι η Αθήνα θα κατέληγε σε μία τέτοια συμφωνία με το Παρίσι, είτε γιατί περνούσαν οι μήνες χωρίς να υπάρχουν ειδήσεις στο θέμα των φρεγατών, είτε γιατί πίστευαν πως προβάδισμα είχαν άλλες χώρες.
Αν στην αγορά των γαλλικών πλοίων προσθέσει κανείς και τη ρήτρα για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης στην ελληνική επικράτεια, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί σήμερα στην Τουρκία σε κυβέρνηση και στρατιωτικό επιτελείο η σιωπή είναι χρυσός.
Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 3 περιοχές - Αναλυτικά τα μέτρα
«Νόμιζα πως ήταν σακούλα, θα το πατούσα» - Συγκλονίζει η νεαρή που έσωσε το μωρό στην Ελασσόνα
Έκτακτη συνεδρίαση σεισμολόγων: Στο τραπέζι ο σεισμός σε Θήβα
Τσίπουρα και πεντοζάλι on air στη Βουλή: Όταν το μικρόφωνο πρόδωσε τον Αθανασίου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr