«Χαμηλές οι προσδοκίες για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ»
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης μιλά στο ethnos.gr και «χαμηλώνει τον πήχη» για το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Χαμηλώνει τον πήχη» ο κ. Κωστής Σταμπολής, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για το κοίτασμα «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την ακαθάριστη αξία , η οποία κατά τον κ. Ηλία Κονοφάγο, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και διδάκτωρ του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Σταμπολής είναι επιφυλακτικός και δηλώνει πως είναι αρκετά πρώιμη η κατάσταση. «Απλούστατα έγινε γνωστό ότι βρέθηκε ένα κοίτασμα το οποίο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Από εδώ και εμπρός έχει να γίνει αρκετή δουλειά για να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το εν λόγω κοίτασμα. Εγώ δεν τρέφω πολύ μεγάλες ελπίδες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr. «Το 2011 ανακαλύφθηκε το κοίτασμα «Αφροδίτη»και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά δεν έχει βγει ούτε ένα μόριο φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι επιτυχία, είναι αποτυχία. Αν συνεχίσει έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε το 2030 δεν θα έχουν βγάλει φυσικό αέριο. Επομένως τι νόημα έχει αν είναι μεγάλο ή μικρό το κοίτασμα;», διερωτάται.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλήρης ανικανότητα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Έχει ανακαλυφθεί η «Αφροδίτη», η «Καλυψώ» και τώρα αυτό», ενώ διαφωνεί όχι μόνο με την άποψη του κ. Κωνοφάγου αλλά γενικότερα με το αν αυτή τη χρονική στιγμή έχουν αξία τα κοιτάσματα της Κυπρου.
«Δεν έχει γίνει ούτε μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησής τους, ούτε καμία άλλη ενέργεια. Έχουν ήδη χάσει οκτώ χρόνια. Οι εταιρείες έκαναν πολλές προτάσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εγώ είμαι ένας απλός παρατηρητής και εκφέρω μια άποψη. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το πόσα χρήματα θα αποφέρουν από τη στιγμή που παραμένουν ανεκμετάλλευτα», καταλήγει. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τα ευρήματα στο συγκεκριμένο κοίτασμα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό σημείωσε δείχνει και τη δυνατότητα της ΑΟΖ μας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου. Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Γλαύκος» αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα. Σύμφωνα με το politis.com.cy, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Exxon Τριστάν Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί και η δυνατότητα των πόρων.
Συνεχίζεται, όπως είπε, η συνεργασία για την ανάλυση των δεδομένων και θα γίνει αξιολόγηση για μελλοντικές εξορύξεις. Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιολογείται η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, ο Άσπρεϊ σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες όμως υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις. Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα, είπε πως με βάση άλλα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν, τυπικά για τη δημιουργία του χρειάζονται από 10 μέχρι 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 αποτελεί μια καλή βάση, αν και θα χρειαστούμε και άλλες ποσότητες ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί.
Κυπριακή Δημοκρατία: «Καταλυτικά τα αποτελέσματα για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο «τεμάχιο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ, θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη.
Ο κ. Προδρόμου τόνισε επίσης ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη, θα είναι εισβολή. «Είμαστε σε εγρήγορση, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και εδώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλάμε για την μειοψηφία του ενός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.
Η γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr