Οι εκλογές ήταν ψήφος δυσπιστίας στον Ερντογάν
Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα στην Τουρκία κι ενώ, εκλογικά, «χάθηκαν» οι μεγάλες πόλεις για τον Τούρκο πρόεδρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν το πρώτο τεστ μετά την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία.
Ήταν η πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης απέναντι στις διευρυμένες εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τελικά κατέληξε να γίνει δυσπιστίας. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, μπορεί να μην επηρέασαν άμεσα την κυβέρνηση, ωστόσο στην Τουρκία «διαβάστηκαν» ως μία βαριά επίπληξη προς αυτήν, λόγω της οικονομικής ύφεσης, των αυξήσεων στις τιμές και της ανεργίας, που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 3 δεκαετίες.
Το γεγονός ότι «χάθηκαν» οι μεγάλες πόλεις σημαίνει ότι οι πολιτικές του Τούρκου προέδρου απομάκρυναν την κοσμική και μεσαία τάξη της κοινωνίας. Απόδειξη, η αποχή που σημειώθηκε στις δημοτικές εκλογές και προήλθε κυρίως από δυσαρεστημένους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η συμμετοχή στις εκλογές φέτος μειώθηκε στο 83% από 87.5% που ήταν πριν ένα χρόνο στις προεδρικές εκλογές και το 4% μείον ήταν ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με τα εκλογικά στοιχεία.
Είναι κοινό μυστικό πλέον στην Τουρκία ότι η επόμενη μέρα περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα λιτότητας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει απορρίψει να απευθυνθεί στο ΔΝΤ ή να δανειστεί από τη Δύση.
Και στα πολύ σκούρα άλλωστε υπάρχει και το Κατάρ… που δωρίζει από αεροπλάνα μέχρι και δολάρια για να στηρίξει το φίλο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται πάντως να αμβλύνει την ένταση με τις ΗΠΑ και τη Δύση, προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και να μη δεχθεί μία νέα νομισματική επίθεση τύπου ‘Αύγουστος 2018’, που ‘γονάτισε’ το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας. Ο πέλεκυς των αμερικανικών κυρώσεων είναι πάντα υπαρκτός λόγω των S-400, γεγονός που ενδεχομένως να καταστήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερο φειδωλό και στις δηλώσεις.
Κρίσιμη θεωρείται πάντως και η στάση του απέναντι στους νέους δημάρχους της αντιπολίτευσης σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Δεν αποκλείεται να κάνει πράξη τις απειλές του και να εξοστρακίσει τους εκλεγμένους δημάρχους για να διορίσει δικούς του, μη εκλεγμένους από το λαό, αν τους θεωρήσει εμπόδιο στις πολιτικές του ή «δεν εναρμονιστούν με το δίκαιο… της Άγκυρας», όπως άλλωστε έχει πει.
Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, για παράδειγμα στην Άγκυρα με τον προηγούμενο δήμαρχο, Μελίχ Γκιοκτσέκ, που αν και ΑΚΡ, παρόλα αυτά θεωρήθηκε «μη εναρμονισμένος» και «απολύθηκε», όπως έγινε και με τους δημάρχους σε πολλές άλλες επαρχίες της χώρας.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr