Μιχάλης Ιγνατίου: Ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν; ΗΠΑ και Ισραήλ θα τον βάλουν στη θέση του
Θα ενταθεί, μέσα στο καλοκαίρι, η επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δοκιμάζοντας τις συμμαχίες της Ελλάδας και της Κύπρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, και σύμφωνα με Έλληνες και Κύπριους στρατιωτικούς θα ενταθεί μέσα στο καλοκαίρι, θα δοκιμάσει τις συμμαχίες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ανώτατο βαθμό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα υλοποιήσει τα παράνομα σχέδια του στην κυπριακή ΑΟΖ τον Αύγουστο. Και γι’ αυτές τις ανησυχητικές πληροφορίες ενημερώθηκε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται και αυτή με τη σειρά της σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία. Το συμπέρασμα των αναλυτών, που θα έλεγα ότι το ακούμε κάθε χρόνο πριν το καλοκαίρι, είναι ότι εάν οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις δεν ομαλοποιηθούν, «θα την πληρώσουν η Ελλάδα και η Κύπρος».
Η τουρκική επιθετικότητα είναι ανεξάρτητη από τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, οι οποίες λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 θα μπορούσαν να αγγίξουν το ναδίρ, όπως πολύ εύκολα -εάν υποχωρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας- θα μπορούσαν να εισέλθουν σε «ήρεμα νερά». Με τα σημερινά δεδομένα, το σενάριο της ρήξης είναι πιο πιθανό, εφόσον δεν αλλάξει την σκληρή της στάση η Αμερική έναντι της προμήθειας των S-400. Πάντως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η τουρκική επιθετικότητα πρωτίστως θα αποδείξει εάν το Ισραήλ εκτιμά την προσφορά της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες το διευκολύνουν σε ότι ζητήσει. Οι ηγέτες πρέπει να έχουν όραμα και να βλέπουν μπροστά. Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Κύπρου πρέπει να συνεννοηθούν και να δώσουν στον κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταλάβει, ότι δεν είναι τα πάντα μονόδρομος. Κάποιος που μονίμως έχει εκπαιδευθεί για να απαιτεί και να παίρνει πρέπει να μάθει και να επιστρέφει.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία έκανε χθες μία δήλωση αλλά απαιτούνται περισσότερα.
Στην περίπτωση του Ισραήλ, το Εβραϊκό Κράτος, όπως και οι Άραβες στο παρελθόν, κερδίζει μονίμως εις βάρος των ελληνικών και των κυπριακών συμφερόντων, διότι απαιτεί να γίνουν πράγματα, ενώ το ίδιο δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αμερική, η οποία δεν μπορεί πια να μας λέει πως δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την Τουρκία και να της επιβληθεί. Διότι στην περίπτωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο πρόεδρος Τραμπ εξευτέλισε στο τέλος την Τουρκία και τον πρόεδρο της, δείχνοντας ποιος είναι το παγκόσμιο αφεντικό. Και στην περίπτωση της Exxon Mobil αποδείχθηκε αυτό που γνωρίζαμε: ότι ζητά η Αμερική γίνεται. Δεν υπήρχε περίπτωση να συναντήσει άρνηση η υπερδύναμη. Ζήσαμε κάτι το πρωτόγνωρο.
Στη διάρκεια της γεώτρησης δεν πέρασε από την περιοχή ούτε πλοίο ούτε αεροπλάνο. Μόνο τα αμερικανικά που προστάτευσαν τον κολοσσό από το Τέξας. Οι παλικαρισμοί του Ταγίπ Ερντογάν ήταν ψεύτικοι, και μάλιστα είχε κάθε λόγο να προκαλέσει τους Αμερικανούς. Δεν το έκανε και σιώπησε. Άρα: Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάκουσε, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ήταν ανύπαρκτες, και ο έλεγχος της Ρωσίας απόλυτος. Αυτό που είχε εκείνο τον καιρό σημασία, ήταν ότι η ανατολική Μεσόγειος ήταν αμερικανοκρατούμενη. Ο ‘Έκτος Στόλος ήταν παντού και αποδείχθηκε αποτελεσματικός. Το Ισραήλ, λοιπόν, και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν με σθένος τα συμφέροντά τους. Αλλά όταν στην ανάγκη βρίσκονται οι πραγματικοί φίλοι τους στη Μεσόγειο, κωφεύουν. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία κυκλώνει την Κύπρο, και το νησί είναι ανυπεράσπιστο. Πέραν μίας δήλωσης που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάννον, αρμόδιος για θέματα ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πράξη απαιτούνται περισσότερα. Διότι μία κίνηση χρειαζόταν τη στιγμή που εμφανιζόταν το Barbaros. Να εμφανιστεί ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Ή τα ισραηλινά αεροπλάνα που χρησιμοποιούν ασύστολα τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρήτης να έκαναν μία επίδειξη δύναμης. Δεν έγινε τίποτα από τα δύο, και βλέπω μία δικαιολογημένη ανησυχία στη Λευκωσία. Αυτή την περίεργη ανησυχία πριν από τη θύελλα… Οι Αμερικανοί ξέρουν καλά τη δουλειά τους και επίσης γνωρίζουν πως να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Και στην Κύπρο έχουν συμφέροντα, περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως δεν έχουν ήδη παρέμβει προς την Τουρκία και τον προσφιλή τους Ερντογάν για να του εξηγήσουν ότι θίγει αυτά τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χθες το βράδυ η Αμερική έκανε μία προχωρημένη δήλωση αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία.
Η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ΔΕΝ πρέπει να γίνει. Τελεία και παύλα. Και οι Αμερικανοί μπορούν να την σταματήσουν, επειδή ακριβώς επηρεάζονται τα συμφέροντά τους. Είναι προβληματική η αμερικανική στάση και εξίσου απαράδεκτη η σιωπή του Ισραήλ. Από την ημέρα που επανεξελέγη ο κ. Νετανιάχου, έχει γίνει ένας αλλιώτικος άνθρωπος, ως να αναζητεί τρόπο ή δρόμο εξομάλυνσης των σχέσεων με χώρες, που ούτε καν αναγνωρίζουν το Ισραήλ. Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και αρμόδιοι του υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επικοινώνησαν με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τα Ιεροσόλυμα. Αιφνιδίως ο «Πορθητής» αγκυροβόλησε λίγο πριν εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Αλλά το μέγα ζήτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να παρεμποδιστεί να «τρυπήσει» η Τουρκία. Εάν το πράξει, η Κύπρος και η Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουν τις δυνατότητες να την σταματήσουν…
Αυτό μπορούν να το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ας το κάνουν, λοιπόν…
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr