Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου: 29 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε η Ευρώπη
Πριν από 29 χρόνια, τη νύχτα της 9ης προς 10ης Νοεμβρίου 1989 ήρθε σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο το τέλος για τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το «Τείχος του Αίσχους» ανεγέρθηκε το 1961 από το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, προκειμένου να ανακόψει το κύμα φυγής των πολιτών προς τη Δυτική Γερμανία. Σηματοδοτούσε το διαχωρισμό της γερμανικής πρωτεύουσας και της Ευρώπης γενικότερα σε δύο κόσμους, τον καπιταλιστικό και τον σοσιαλιστικό.
Το 1945 με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική πρωτεύουσα είχε περιέλθει στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Καθώς η ηττημένη Γερμανία είχε χωριστεί σε τέσσερις ζώνες κατοχής, το ίδιο συνέβη και με το Βερολίνο.
Με την ένωση των ζωνών κατοχής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, το Μάρτιο του 1948, ενοποιήθηκαν και τα τμήματα που έλεγχαν στην πόλη. Οι Σοβιετικοί απέκλεισαν στις 24 Ιουνίου τους δυτικούς τομείς της πόλης και στις 30 Ιουνίου εγκατέστησαν ξεχωριστή δημοτική αρχή. Το Βερολίνο είχε πλέον χωριστεί και τυπικά σε δυτικό και ανατολικό.
Η αρχή του τέλους για το Τείχος του Βερολίνου ήρθε λίγο μετά το μέσο της δεκαετίας του 1980. με την άνοδο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης το 1986. Ο Γκορμμπατσόφ ακολούθησε την πολιτική της «γκλάσνοστ» (διαφάνεια) και της «περεστρόικα» (αναδόμηση/αναδιάρθρωση), που οδήγησε στον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος. Το 1989 τα σύνορα μεταξύ των χωρών του σοσιαλιστικού και του καπιταλιστικού μπλοκ είχαν ανοίξει ουσιαστικά και οι πολίτες μπορούσαν να διαφύγουν από την ανατολική στη δυτική Γερμανία μέσω της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Ουγγαρίας.
Το καθεστώς της Ανατολικής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναγκάστηκε να ακολουθήσει και άνοιξε τα σύνορα της χώρας με τη Δύση στις 9 Νοεμβρίου 1989.
Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε αυτή την ημέρα από ένα λάθος του καθεστώτος, όταν σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Γκίντερ Σαμπόφσκι, είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση των μετακινήσεων για τους πολίτες.
Όταν ερωτήθηκε από πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της απόφασης, είπε «αμέσως». Η δήλωση μεταδόθηκε αμέσως και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες κόσμου στα φυλάκια του Τείχους. Οι στρατιώτες δεν εμπόδισαν το ορμητικό κύμα του κόσμου να περάσει τα σύνορα.
Οι πολίτες σκαρφάλωσαν στο Τείχος και άρχισαν να το γκρεμίζουν. Το Τείχος είχε πέσει μετά από 28 χρόνια και αφού 136 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να περάσουν στη Δυτική Γερμανία και να ζήσουν ελεύθεροι.
Το μήνυμα της Κομισιόν για την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr