Ειρωνική απάντηση της Τουρκίας στην Ε.Ε.: «Δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα» (vid)
Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι παρά το σαφές μήνυμα των Ευρωπαίων για κυρώσεις εναντίον τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Ακάθεκτη προχωρά η Τουρκία σε ό,τι έχει εξαγγείλει και σε ό,τι έχει προγραμματίσει. «Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα» είναι το μήνυμα των Τούρκων, με το οποίο απαξιώνει την απειλή κυρώσεων από την Ε.Ε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρίας Ζαχαράκη, οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα φαίνεται ότι πεισμώνουν την Τουρκία παρά την κάνουν να υποχωρεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η Ευρώπη συζητούσε το θέμα της Τουρκίας και ανακοίνωνε μέτρα κατά της γείτονος, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι ο Πορθητής έχει ήδη αρχίσει και τρυπά στα ανοιχτά της Κύπρου και έχει φτάσει μέχρι τα 3.000 μέτρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα στείλει το Γιαβούζ, το δεύτερο γεωτρύπανο, στη Μεσόγειο. Ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης και αρχές Ιουλίου θα βρίσκεται και αυτό ανοιχτά της Κύπρου για να ξεκινήσει γεώτρηση.
Τουρκία κατά Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στις δηλώσεις Βέμπερ, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, ανέφερε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ούτε ισχύ ούτε αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με τη λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (όπως την ονομάζει η Τουρκία) δεν μπορεί να νομιμοποιεί τις μονομερείς αξιώσεις της Κύπρου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει την πυγμή της και με πράξεις.
Τουρκία: Ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων η Ε.Ε.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της Ε.Ε. την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004. «Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.
Η Αγκυρα κατηγορεί την Ε.Ε. ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της Ε.Ε.». Ακόμη, καταγγέλλει ότι η Ε.Ε., «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της». Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.
«Θα λάβουμε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας»
«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την Ε.Ε. να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν τη δημιουργία κοινής επιτροπής ενέργειας για τους φυσικούς πόρους του νησιού, την οποία απέρριψαν οι Ελληνες. Μέχρι να βρεθεί η λύση στο νησί, η κοινή επιτροπή θα είναι ένα θετικό βήμα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και θα διευκολύνει την ολοκληρωμένη λύση», επισημαίνει.
Παράλληλα η Αγκυρα, για μία ακόμη φορά, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα παραμείνει δεσμευμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Αγκυρα επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί επανέλαβε την Τρίτη ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ενωση. «Παρά τη μεροληπτική στάση, η φιλική Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα για την Ε.Ε.. Αντίθετα με αυτό που ισχυρίζονται, η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την Ε.Ε.», αναφέρει και καλεί την Ενωση να «εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με στρατηγικό όραμα».
Τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, ώστε να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
Aναλυτικά σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: «Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο». Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».
«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν οι 28.
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες. Η ΕΕ «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», τονίζει.
«Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα», αναφέρει. Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS».
Σημειώνεται ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου».
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς
Η ελληνική πλευρά δείχνει ικανοποιημένη από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο καθώς «για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ», όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες».
Επίσης, σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.
Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr