Υπαναχώρηση των Τουρκοκυπρίων για το «Λας Βέγκας» στα Βαρώσια της Αμμοχώστου
«Θέλουμε λύση εντός του διεθνούς Δικαίου» διαμηνύει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Υπαναχωρεί από τις προκλητικές δηλώσεις περί ανοίγματος και μετατροπής των Βαρωσίων της Αμμοχώστου σε «Λας Βέγκας», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
«Εγώ λέω κάτι ξεκάθαρα. Ο,τι κι αν κάνουμε στα Βαρώσια, πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Δεν πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον ΟΗΕ. Η τ/κ πλευρά θα αντιμετωπίσει δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ακόμη υποστήριξε ότι τα Βαρώσια «είναι μια νεκρή πόλη για τόσα χρόνια. Πόσο θα μείνει ακόμα έτσι; Δεν πρέπει να μείνει έτσι. Το άνοιγμα θα είναι υπό αυτή τη διοίκηση (σ.σ. την τ/κ.), παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ;» διερωτήθηκε στη συνέχεια και προσέθεσε: «Εγώ ως Τ/κ ηγέτης θεωρώ ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου». Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε στη συνέχεια ότι είναι ανοικτός σε μια νέα συζήτηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο σύστασης κοινής επιτροπής για τα Βαρώσια.
Το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την τουριστική εκμετάλλευση των Βαρωσίων, της πόλης – φαντάσματος στα νότια της Αμμοχώστου, είχε ανοίξει τον Ιούνιο, όταν ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είχε δηλώσει ότι «η κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας».
«Να αφήσουμε πίσω το επώδυνο παρελθόν»
Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα κεφάλαιο «που εάν το διαμορφώσουμε σωστά, τότε μπορεί να βοηθήσει στη λύση. Εάν χρησιμοποιηθεί λάθος, όπως σήμερα, μπορεί να τορπιλίσει και τη λύση».
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η πρότασή του για συνεκμετάλλευση, που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αποτελούσε διέξοδο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι τ/κ είναι σε θέση να συζητήσουν, εκ νέου, για άλλες επιλογές όπως την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδος.
«Ζούμε σε ένα όμορφο νησί. Μπορεί να γίνει ένας παράδεισος. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, σε αυτό το νησί βιώσαμε πολύ πόνο και η τ/κ κοινότητα και η ε/κ κοινότητα, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, με διαφορετικές διαστάσεις, ωστόσο ήταν πόνος. Πλέον να αφήσουμε το επώδυνο παρελθόν. Πρέπει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον. Πρέπει να το πετύχουμε αυτό. Το έχουν πετύχει αυτό πολλές κοινότητες στον κόσμο και δίπλα μας στην Ευρώπη, μπορούμε κι εμείς, πρέπει να το πετύχουμε κι εμείς. Εγώ θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλω να το γνωρίζει αυτό και η τ/κ κοινότητα και η ε/κ» κατέληξε.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr