Τέλος εποχής για την Alibaba: Ο Τζακ Μα αποχωρεί στα 55 του (vid)
Την ημέρα των γενεθλίων του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία o Τζακ Μα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Τζακ Μα, ο άνθρωπος που ίδρυσε την Alibaba και την ανέδειξε σε έναν κολοσσό του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, αποχωρεί από την εταιρεία σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στα 55α γενέθλιά του, σε μια εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας νέας για την κινεζική εταιρεία.
Πρώην καθηγητής αγγλικών, ο Τζακ Μα, ίδρυσε την Alibaba το 1999. Με διάθεση για καινοτομία και σκληρή δουλειά την οδήγησε σε ένα μονοπάτι σταθερής επιτυχίας και ανάπτυξης. Οι επιδόσεις της εταιρείας, αλλά και η επικοινωνιακή προσωπικότητά του, κατέστησαν τον ίδιο έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς επιχειρηματίες της Κίνας.
Η Alibaba εμφανίζει σήμερα αξία 480 δισ. δολαρίων και ο Μα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του και δεύτερος πλουσιότερος της Ασίας. Είναι, επίσης, ο πρώτος ιδρυτής μίας γενιάς επιτυχυμένων επιχειρηματιών του κινεζικού διαδικτύου, που αποχωρεί από την εταιρεία του. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Ντάνιελ Ζανγκ, θα τον αντικαταστήσει στη θέση του εκτελεστικού προέδρου.
Ποιος είναι ο Τζακ Μα
Γεννήθηκε από μια φτωχή οικογένεια στην Χανγκζού της ανατολικής Κίνας και ως ένα εξαιρετικά φιλομαθές παιδί σπούδασε και έγινε δάσκαλος αγγλικής γλώσσας. Αγόρασε τον πρώτο υπολογιστή του σε ηλικία 33 ετών και, όπως έχει ο ίδιος αποκαλύψει, η πρώτη ιδέα για την ίδρυση της Alibaba ήρθε σε μια συνηθισμένη διαδικτυακή αναζήτηση. Πάτησε τη λέξη «μπίρα» και εξεπλάγη από το γεγονός ότι καμία κινεζική μπίρα δεν εμφανίστηκε στα αποτελέσματα.
Ο Μα είχε κάνει αίτηση για 30 διαφορετικές δουλειές και είχε απορριφθεί από όλες. «Πήγα για μια δουλειά με την Αστυνομία και μου είπαν, "δεν είσαι καλός"» δήλωσε ο Μα σε συνέντευξή του στον Τσάρλι Ρόους.«Πήγα ακόμα και στην KFC, όταν ήρθε στην πόλη μου. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι πήγαν για δουλειά. Είκοσι τρεις έγιναν αποδεκτοί. Ήμουν ο μόνος...». Επιπλέον, έκανε αίτηση 10 φορές για το Χάρβαρντ και τον απέρριψαν.
Χωρίς εμπειρία στην Πληροφορική ο Μα ίδρυσε την εταιρεία στο διαμέρισμά του, έχοντας πείσει μία ομάδα φίλων να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα που οραματίστηκε. Επέβλεπε την εταιρεία καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης IPO παγκοσμίως.
Σήμερα ο πλούτος του ανέρχεται στα 38,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το «Forbes», ενώ οι υπολογισμοί του Bloomberg ανεβάζουν την αξία της περιουσίας του στα 41,8 δισ. δολάρια. Το 2016 κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, υποσκελίζοντας τον Γουάνγκ Τζιανλιν της Dalian Wanda Group. O τίτλος σήμερα ανήκει στον Αμπάνι της Reliance Industries, του οποίου η περιουσία αγγίζει τα 47,4 δισ. δολάρια.
Στόχος του Μα στο εξής είναι να εστιάσει στο φιλανθρωπικό έργο και στην εκπαίδευση. «Αγαπώ πολύ την εκπαίδευση» είχε δηλώσει πριν από ένα χρόνο στους New York Times. Στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει ότι η παραίτησή του δεν θα συνιστά το τέλος, αλλά την έναρξη νέας εποχής για την εταιρεία.
Το 2017, το «Fortune» κατέταξε τον Μα στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια λίστα με τους 50 Μεγαλύτερους Ηγέτες.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr