SOS εκπέμπουν τα δάση του πλανήτη σύμφωνα με το Climate Focus
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι στόχοι του ΟΗΕ για την αντιστροφή της τάσης με αναδασώσεις και άλλα μέτρα μέχρι το 2030 είναι πλέον ανέφικτοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πριν καλά καλά περάσει το διεθνές σοκ από την τεραστίων διαστάσεων καταστροφή στον Αμαζόνιο, έκθεση της δεξαμενής σκέψης Climate Focus, έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης από την μη εφαρμογή της συμφωνίας για την προστασία των δασών που υπεγράφη στον ΟΗΕ το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Climate Focus, κάθε χρόνο ο πλανήτης Γη χάνει δασικές εκτάσεις ίσες με την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα, ο πλανήτης χάνει 260 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ετησίως, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις το 2014 είχαν δεσμευτεί με την περίφημη διακήρυξη της Νέας Υόρκης να αντιστρέψουν την τάση της αποψίλωσης των δασών και να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στις αναδασώσεις και στην αποκατάσταση των δέντρων που χάνονται.
Ο ενδιάμεσος στόχος που είχε τεθεί μόλις πριν από πέντε χρόνια ήταν μέχρι το 2020 να έχουν αναδασωθεί 1,5 δισεκατομμύριο στρέμματα αποψιλωμένης ή διαβρωμένης δασικής γης, όμως η τάση που καταγράφεται από το Climate Focus είναι ακριβώς αντίστροφη. Ο ρυθμός καταστροφής των δασών έχει αυξηθεί κατά 43% παγκοσμίως μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια και το χειρότερο είναι ότι περισσότερο από όλα τα είδη δάσους υποφέρουν τα αρχαία τροπικά δάση, στα οποία και να γίνουν αναδασώσεις η ζημιά που έχει γίνει στα οικοσυστήματα και στο κλίμα από την καταστροφή τους δεν αποκαθίσταται. Συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια 40,3 εκατομμύρια στρέμματα αρχαίων τροπικών δασών αποψιλώνονται κάθε χρόνο.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών την περίοδο 2014- 2018 αυξήθηκε δραματικά στη Λατινική Αμερική, στη νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική σε σχέση με τον ρυθμό αποψίλωσης της περιόδου 2001- 2013.
Όσον αφορά στον όγκο δάσους που χάνεται, η Λατινική Αμερική είναι αναμφισβήτητα στην κορυφή της λίστας. Όσον αφορά όμως στον ρυθμό αποψίλωσης η Αφρική παίρνει τη θλιβερή πρωτιά, αφού από 20 εκατομμύρια στρέμματα δάσους που χάνονταν κάθε χρόνο από το 2001 μέχρι το 2013, την τελευταία τετραετία κάθε χρόνο χάνονται 40 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα από την πρόσφατη καταστροφή στον Αμαζόνιο δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία της έκθεσης και αυτή αφορά την περίοδο μέχρι και το 2018.
Αντίδραση Αθήνας για Γκιουλέρ: Δεν συμβάλλει στην εμπέδωση καλού κλίματος
Παραλίγο τραγωδία στην Πιερία: Intercity θα έπεφτε πάνω σε συρμό Προαστιακού - Τι απαντά ο ΟΣΕ
Και τρίτη καταγγελία για το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: Γυναίκα δεν μπορεί να μιλήσει μετά από χειρουργείο - «Μου έδωσαν μισό άνθρωπο»
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο φέρνει πολύ νερό - Η πορεία των φαινομένων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr