Ιστορική επίσκεψη Μέρκελ στο Αουσβιτς - 25 χρόνια μετά τον Χέλμουτ Κολ
Σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης από το 1940 ως το 1945 δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται να μεταβεί για πρώτη φορά την Παρασκευή στο Αουσβιτς, μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί που συνδέθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με την εξόντωση των Εβραίων, την ώρα που η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με την αναβίωση του αντισημιτισμού.
Η Μέρκελ είναι η πρώτη Γερμανίδα καγκελάριος που επισκέπτεται το Αουσβιτς, το οποίο βρίσκεται στην Πολωνία, εδώ και 25 χρόνια. Η επίσκεψη αυτή «στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα ενδιαφέροντος και αλληλεγγύης σε μια εποχή που οι επιζώντες του Αουσβιτς δέχονται αντισημιτικές προσβολές και μέιλ μίσους», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς Κριστόφ Χόιμπνερ. Πραγματοποιείται, επίσης, σε μια περίοδο που οι τελευταίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος χάνονται, όπως η Γαλλίδα Σιμόν Βέιγ το 2017 και ο Αμερικανός Ιλαϊ Βίζελ που πέθανε το 2016.
Και οι δύο είχαν σταλεί σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου από το 1940 ως το 1945 δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Ενός λεπτού σιγή Η Μέρκελ, που απαντά σε πρόκληση του Ιδρύματος Αουσβιτς, θα συνοδεύεται από τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι, έναν επιζώντα και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας. Θα περάσει από την πύλη εισόδου του στρατοπέδου συγκέντρωσης, με τη γνωστή επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» (Arbeit macht frei), προτού τηρήσει ενός λεπτού σιγής μπροστά από τον Τοίχο του Θανάτου, όπου εκτελέστηκαν με τουφεκισμό χιλιάδες κρατούμενοι. Νωρίς το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στο Μπίρκεναου, περίπου 3 χλμ. από το βασικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η Μέρκελ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη διάρκεια της επίσκεψής της. Στη Γερμανία, οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών. Τον Οκτώβριο απετράπη την τελευταία στιγμή μια επίθεση εναντίον συναγωγής στο Χάλε, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα.
Ο δράστης της κατάφερε να σκοτώσει δύο ανθρώπους, έναν στον δρόμο και έναν σε κατάστημα κεμπάμπ, παραδέχθηκε ότι έχει ακροδεξιές απόψεις. Εξάλλου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που διαθέτει εδώ και δύο χρόνια έδρες στη Μπούντεσταγκ, προωθεί το τέλος της κουλτούρας της μεταμέλειας.
Κάποια στελέχη του υποτιμούν ή αρνούνται τα εγκλήματα των ναζί. Πρόσφατα μία επιζήσασα του Αουσβιτς, η 94χρονη Έσθερ Μπεζαράνο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι γονείς μου και η αδελφή μου δολοφονήθηκαν (εκεί). Πρέπει να λέμε στους ανθρώπους σήμερα: “Μη σιωπάτε, κάντε κάτι”».
«Ναι, φοβάμαι ότι η Ιστορία θα επαναληφθεί» πρόσθεσε, μιλώντας στο «Der Spiegel». Η Μέρκελ είναι μόλις η τρίτη Γερμανίδα ηγέτιδα που επισκέπτεται το Αουσβιτς. Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ο πρώτος που πήγε περισσότερα από 22 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Αουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945. Ο Χέλμουτ Κολ μετέβη δύο φορές, το 1989 και το 1995.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr