Πούτιν και Πομπέο «στριμώχνουν» τον Ερντογάν στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Τι μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Open TV από Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Ουάσιγκτον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τον πρωταγωνιστικό λόγο επιδιώκει να έχει η Τουρκία κατά την αυριανή (19/1) Διάσκεψη του Βερολίνου. Και αυτό, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη, φαίνεται από τις σημερινές (18/1) δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο Σουλτάνος δήλωσε ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη μέχρι να της αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο». Με απλά λόγια ο Ερντογάν κατέστησε σαφές τον λόγο που η Τουρκία θέλει να είναι παρούσα στη Λιβύη. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «στο θέμα της Μεσογείου και της Λιβύης, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλη μας την ισχύ, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στο Politico ανέφερε ότι ο δρόμος στη Λιβύη περνάει από την Τουρκία.
Η επιδίωξη Ερντογάν
Ο Ερντογάν από την Διάσκεψη της Κυριακής επιδιώκει να σταματήσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη και να συμφωνηθεί ανακωχή. Επιπλέον επιδιώκει να αναγνωρισθεί πολιτικά η κυβέρνηση Σάρατζ. Με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Λιβύη.
Άλλος ένας στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να αποσταλεί διεθνής στρατιωτική δύναμη με τη συμμετοχή όμως τουρκικών δυνάμεων για την επιτήρηση και εφαρμογή της ανακωχής. Η τελευταία του επιδίωξη είναι να τεθούν οι πρώτοι όροι για μία πολιτική λύση. Σύμφωνα με την Άγκυρα αυτή η πολιτική λύση θα περιλαμβάνει διαμοιρασμό της εξουσίας στη Λιβύη και καθορισμό σφαιρών επιρροής στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Οι στόχοι της Μόσχας
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό, είναι φανερό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δείξει ποιος έχει το «πάνω χέρι» και ίσως και τον τελικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη κατά το παράδειγμα της Συρίας.
Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός ο στρατάρχης Χαφτάρ μετά το τέλος της Διάσκεψης θα επισκεφτεί τη Μόσχα. Από αυτό, όπως είπε, φαίνεται ποια είναι η πλευρά που στηρίζει η Μόσχα. Ο δεύτερος στόχος που έχει η ρωσική διπλωματία είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία επικοινωνίας με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και να «γκρεμίσει» για άλλη μία φορά το μύθο ότι η Μόσχα είναι απομονωμένη.
Μάλιστα είναι σαφές ότι χωρίς τη Μόσχα δεν μπορεί να λυθεί κανένα διεθνές ζήτημα αυτή τη στιγμή. Τρίτον ο Πούτιν επιδιώκει να στείλει μήνυμα ειρήνης σε αντίθεση με το μήνυμα του ΝΑΤΟ που έχει καταστρέψει, κατά τη ρωσική ανάγνωση, τόσο τη Λιβύη όσο και τις άλλες χώρες στις οποίες έχει επέμβει ως σχηματισμός.
Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον Επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, η συγκεκριμένη εκπροσώπηση αποφασίστηκε πριν από τρεις μέρες, ενώ οι αμερικανικές θέσεις δεν συμπίπτουν με αυτές των βασικών παικτών στη Λιβύη. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Βερολίνο ο Μάικ Πομπέο θα στηρίξει τρία πράγματα τα οποία έχουν ως εξής:
- εκεχειρία στη Λιβύη
- αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων
- επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
Το τελευταίο στοιχείο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά δεν συμφωνεί με συναντήσεις όπως αυτή που έγινε στη Μόσχα. Ο Μάικ Πομπέο θα προσπαθήσει να επιβάλλει τις συγκεκριμένες θέσεις με τη βοήθεια και άλλων χωρών όπως η Αίγυπτος. Φαίνεται ότι από το τηλεφώνημα που έκανε ο Πρόεδρος Τραμπ στον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, οι θέσεις των δύο χωρών συμπίπτουν.
Σημειώνεται πως ο Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σήμερα (18/1) ο απεσταλμένος του δήλωσε ότι η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμειξη. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει τοποθετηθεί και στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Συγκεκριμένα την είχε χαρακτηρίσει ως πράξη που είναι προκλητική.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr