Τόνια Σωτηροπούλου για σεξουαλική παρενόχληση: «Μπήκε στο καμαρίνι μου και πήγε να με φιλήσει»
Η Τόνια Σωτηροπούλου μίλησε για το κίνημα #Metoo και για τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε στην αρχή της καριέρας της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Τόνια Σωτηροπούλου μίλησε σε γνωστή καθημερινή εφημερίδα για το κίνημα #Metoo, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν λίγο καιρό, σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί στην αρχή της καριέρας της. «Δυστυχώς ως γυναίκα κι εγώ έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Στον χώρο της δουλειάς, στον δρόμο, στην καθημερινότητά μου. Την πρώτη φορά που μου έτυχε, η αρχική μου σκέψη ήταν μήπως έκανα εγώ κάποιο λάθος κι έδωσα λάθος δικαίωμα. Δυστυχώς, αυτή είναι πάντα η σκέψη και είναι λάθος. Δεν χρειάζεται να δοθεί δικαίωμα όταν κάποιος έχει ήδη αποφασίσει πως μπορεί να σε μεταχειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο» επισήμανε η γνωστή ηθοποιός.
Μιλώντας τον περασμένο Νοέμβριο στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Συν γυναιξί», η ίδια είχε περιγράψει την πρώτη φορά που της είχε συμβεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της, όταν ήταν 18 χρονών από έναν ηθοποιό 54χρονών. «Μου έχει συμβεί μία φορά. Όταν ήμουν 18 χρονών, ήταν η πρώτη φορά που έκανα ένα πέρασμα σε κάποια μικρή σειρά, ελληνική. Είχα ουσιαστικά μια μέρα γύρισμα και εκεί ήταν ένας ηθοποιός που παίζαμε σε κάποιες σκηνές μαζί. Εγώ ήμουν τότε 18 κι εκείνος 54 και είχαμε πει απλά «γεια», «χάρηκα». Όταν τέλειωσε το γύρισμα πήγα στο καμαρίνι για ν’ αλλάξω και να φύγω, αλλάζω, πάω να πάρω την τσάντα μου και μπαίνει μέσα και πάει να με φιλήσει. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν τι σιχαμένο και τρομακτικό είναι αυτό που κάνει, που απλά μπήκε στον χώρο μου και ήρθε πάνω μου. Σκέφθηκα από πού το πήρε αυτό το vibe γιατί δεν μιλήσαμε καν. Σκέφθηκα μήπως έκανα εγώ κάτι, μήπως του έδωσα μία τέτοια εντύπωση».
«Το όχι σημαίνει όχι»
«Το πρόβλημα του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης ξεκινάει από τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση που έχει μια μερίδα αντρών, ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερα όντα, άρα κάτι από εμάς τούς ανήκει άκριτα. Είναι τραγικό και άκρως απογοητευτικό ότι το 2021 πασχίζουμε για δικαιώματα ισότητας και σεβασμού που θα έπρεπε να είναι δεδομένα από όλους! Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, αυτό δυστυχώς συμβαίνει όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, συμβαίνει στον δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, στο σπίτι. Δυστυχώς δεν έχει να κάνει μόνο με ανθρώπους που είναι σε θέση ισχύος και υπεροχής, είναι ένα παγιωμένο κομμάτι της κοινωνικής μας συνείδησης.
Οχι, δεν φταίει η Χ κοπέλα που φοράει φούστα που έδωσε το δικαίωμα ούτε η Χ κοπέλα που δεν μίλησε από ντροπή ή φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά της, φταίει η ιδιοσυγκρασία του άντρα που αισθάνεται ανώτερο ον. Πρέπει η κάθε μία από εμάς να μιλάει, να φωνάξει, να φέρνει στο φως πρόσωπα και ονόματα μέχρι να αυστηροποιηθούν οι νόμοι και ο σεβασμός να είναι το καινούργιο νορμάλ. Οχι σημαίνει όχι – και, ναι, άσχημα πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα, αλλά κάθε πρωί που ξημερώνει είναι μια καινούργια μέρα, με την κατάλληλη βοήθεια οι πληγές κλείνουν και γινόμαστε δυνατότεροι. Το καλό θα νικήσει και οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς» τόνισε η Τόνια Σωτηροπούλου.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr