Βασιλιάς Κάρολος: Με μεγαλοπρέπεια η στέψη του νέου μονάρχη - Απών ο πρίγκιπας Χάρι από το μπαλκόνι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Με φόντο τον βροχερό καιρό, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Λονδίνο, ζητωκραυγάζοντας και κυματίζοντας σημαίες, για τη μικρότερη σε διάρκεια στέψη του βασιλιά Καρόλου, καθώς κράτησε μονάχα μία ώρα σε σχέση με την τρίωρη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Αποτελεί το μεγαλύτερο τελετουργικό γεγονός της Βρετανίας των τελευταίων εβδομήντα ετών, μια πλούσια επίδειξη μεγαλοπρέπειας που χρονολογείται εδώ και 1.000 χρόνια.
Το βασιλικό ζεύγος έφτασε λίγο πριν τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με την άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα. Εκατοντάδες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που αρχίζει από το Μπάκιγχαμ και φθάνει μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ. Η πομπή διέσχισε εν συνεχεία το Γουάιτχολ, το τετράγωνο των υπουργείων, προτού φθάσει στο Αβαείο. Πρώτη στον ναό μπήκε η βασίλισσα Καμίλα με τα εγγόνια της να την ακολουθούν και να κρατούν την ουρά του μανδύα της. Αργότερα, εμφανίστηκε ο βασιλιάς Κάρολος με τον πρίγκιπα Τζορτζ, εγγονό του και δεύτερο διάδοχο του θρόνου να τον ακολουθεί.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον φόρεσαν επίσημους μανδύες, κατόπιν αιτήματος του βασιλιά και της βασίλισσας για την ιστορική περίσταση. Ο πρώτος φορούσε τη στολή της Ουαλικής Φρουράς, αφού τον Δεκέμβριο, ο Κάρολος τον έκανε τελετουργικό συνταγματάρχη. Από την άλλη, η πριγκίπισσα της Ουαλίας διάλεξε ένα εντυπωσιακό φόρεμα του Alexander McQueen. Το ένδυμά της ήταν φτιαγμένο από μετάξι, με ασημένιες ράβδους και κεντήματα με μοτίβα τριαντάφυλλου, γαϊδουράγκαθου, νάρκισσου και τριφυλλιού - για να υποδηλώσουν τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το λαιμό της στόλισε μ' ένα κολιέ George VI Festoon της αείμνηστης βασίλισσας, το οποίο διαθέτει τρία σκέλη από μεγάλα διαμάντια. Πρόσθεσε, επίσης, τα σκουλαρίκια με μαργαριτάρια και διαμάντια της πριγκίπισσας Νταϊάνα για να την τιμήσει. Μαζί τους, ήταν και η πριγκίπισσα Σαρλότ με τον πρίγκιπα Λούις.
Η στέψη
Η επίσημη έναρξη της τελετής έγινε από τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι. Ο σεβασμιότατος παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα και ακολούθησε ο Όρκος. Ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται τη θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.
Στη συνέχεια, ακολούθησε το χρίσμα, που παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιήθηκε ευλογήθηκε στις 3 Μαρτίου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ το λάδι για το μύρο προήλθε από ένα δέντρο του Όρους των Ελαιών. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον λευκό μανδύα του, κάθισε στην καρέκλα στέψης και τοποθέτησε εκεί το ιερό μύρο. Η στιγμή αυτή δεν καταγράφηκε από την κάμερα και έλαβε χώρα στον χώρο πίσω από το παραβάν.
Με τον 71ο Ψαλμό, που έψαλλε η βυζαντινή χορωδία, άρχισε το τέταρτο μέρος της Ανάληψης, στο οποίο παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρουσίασε τον μανδύα στον βασιλιά, ο οποίος έλαβε το σκήπτρο, τα σπιρούνια, το σπαθί και τη βασιλική σφαίρα. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι είπε: «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη». Τέλος, το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 κοσμήματα, τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Καρόλου.
Η δήλωση πίστης του πρίγκιπα Ουίλιαμ
Τέλος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ γονάτισε μπροστά από τον πατέρα του, τοποθέτησε τα χέρια του με αυτά του βασιλιά και είπε: «Εγώ ο Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ορκίζομαι πίστη σε 'σένα και αφοσίωση. Και την αλήθεια που θα σου φέρω ως ανθυπασπιστής της ζωής και μέλος του σώματος. Ορκίζομαι Θεέ μου». Η τελευταία φορά που ακούστηκε ο φόρος τιμής προς βασιλικό αίμα, όπως αποκαλείται αυτός ο όρκος, ήταν το 1953 στη στέψη της Ελισάβετ. Τότε, τα λόγια απήγγειλε ο πρίγκιπας Φίλιππος.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, επίσης, ήταν υπεύθυνος να βοηθήσει τη βαρόνη Μέρον και τους αρχιεπισκόπους να φορέσουν τον μανδύα στον Κάρολο. Το ένδυμα, χρώματος πορφυρού και μωβ από μεταξωτό βελούδο, ήταν ίδιο με εκείνο που είχε φορέσει ο παππούς του, ο βασιλιάς Γεώργιος στη δική του στέψη το 1937. Η τελετή περιλάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο ν' αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας καθώς ο Κάρολος, έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.
Η Καμίλα υποκλίθηκε μπροστά στον Κάρολο
Η Καμίλα στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας μετά τη στέψη του Καρόλου και φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, το 1911. Στη συνέχεια, υποκλίθηκε μπροστά στον μονάρχη. Η διαδικασία ήταν αρκετά σύντομη. Η 75χρονη, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 8 Απριλίου 2005 σε μια τελετή χωρίς πολυτέλειες. Η Ελισάβετ συμφώνησε με τον γάμο. Από εκείνη την ημέρα, η Καμίλα έγινε η δούκισσα της Κορνουάλης.
Επιστροφή στο Μπάκιγχαμ
Μετά τη στέψη, το βασιλικό ζεύγος ανέβηκε στη Χρυσή Άμαξα για να επιστρέψουν στο Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Σε αυτή, μετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας. Μετά την ολοκλήρωση της πομπής, τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων, για να απευθύνουν χαιρετισμό στον βασιλιά. Ο Κάρολος καθόταν στη δεξιά πλευρά της άμαξας, ενώ χαιρετούσε τα πλήθη. Η δεύτερη άμαξα μετέφερε τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα τρία παιδιά τους.
Η Diamond Jubilee State Coach μπορεί να μοιάζει με μια παραδοσιακή άμαξα, αλλά στην πραγματικότητα είναι σύγχρονη. Διαθέτει κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και σύγχρονες αναρτήσεις. H άμαξα ενσωματώνει κομμάτια ξύλου από ιστορικά πλοία και κτίρια, όπως το HMS Victory, το Mary Rose, το κάστρο Μπαλμόραλ, τον καθεδρικό ναό του Κάντερμπερι και το Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σημειώνεται ότι το 1953, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε περιγράψει τη διαδρομή με τη χρυσή παραδοσιακή άμαξα του 18ου αιώνα ως «φρικτή» και «όχι πολύ άνετη». Ακόμα ένας από τους προκατόχους της, ο Γουλιέλμος Δ΄, που στέφθηκε το 1831, είχε περιγράψει το ταξίδι του με την άμαξα σαν ένα ταξίδι με πλοίο «σε φουρτουνιασμένη θάλασσα».
Μόνος αλλά ευδιάθετος ο πρίγκιπας Χάρι
Στην τελετή, ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν, η οποία παρέμεινε στο Λος Άντζελες για να οργανώσει και να γιορτάσει τα τέταρτα γενέθλια του πρίγκιπα Άρτσι. Μάλιστα, πηγή δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό Page Six ότι ο Χάρι σκοπεύει να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει εγκαίρως για τα γενέθλια του γιου του». Ντυμένος μ' ένα κομψό πρωινό κοστούμι, ο Χάρι φαινόταν χαρούμενος και χαλαρός, καθώς έμπαινε στο Αβαείο με τις ξαδέρφες του πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, τις κόρες του πρίγκιπα Ανδρέα. Κάθισε πίσω από τον Κάρολο και συγκεκριμένα στην τρίτη σειρά.
Γενικότερα, περισσότεροι από 2.200 καλεσμένοι βρέθηκαν στον επιβλητικό ναό του 11ου αιώνα. Ανάμεσα τους ήταν διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες, νικητές των βραβείων Νόμπελ, καθώς και 400 νέοι εργαζόμενοι από φιλανθρωπικές κοινότητες και οργανώσεις. Η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, κατέφθασε ντυμένη στα γαλάζια συνοδευόμενη από την εγγονή της, Τζιλ. Την Ελλάδα και την Κύπρο εκπροσώπησαν αντίστοιχα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος μάλιστα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος βασιλιάς που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, συνοδευόταν από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σαρλίν. Πρόκειται για μια σπάνια κοινή τους εμφάνιση, δύο χρόνια αφού η πριγκίπισσα Σαρλίν επέστρεψε από τη Νότια Αφρική, μετά τη νοσηλεία της. Η βασίλισσα Λετίσια, η οποία επέλεξε ένα ροζ κουστούμι με καπέλο, έφτασε στο Αβαείο με τον Φίλιππο ΣΤ'. Ανάμεσα στα υπόλοιπα βασιλικά ζευγάρια που ξεχώρισαν με την παρουσία τους ήταν ο βασίλιας Αμπντάλα της Ιορδανίας με τη βασίλισσα Ράνια, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου με τη σύζυγό του, βασίλισσα Ματθίλδη και ο βασιλιάς Γουλιέλμος της Ολλανδίας με τη βασίλισσα Μαξίμα.
Άκρως εντυπωσιακή ήταν και η Κέιτι Πέρι (Katy Perry), επιλέγοντας ροζ δημιουργία και ένα τεράστιο καπέλο, συνοδευόμενη από τον αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Εντουαρντ Ενινγκφουλ. Το «παρών», επίσης, έδωσαν οι Έμμα Τόμσον, Λάιονελ Ρίτσι και ο Νικ Κέιβ.
Απών ο Χάρι από το μπαλκόνι
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα, φορώντας τα στέμματά τους που είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης, εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ λίγο πριν τις 16:30. Μαζί με το βασιλικό ζεύγος βγήκε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον αλλά και τα παιδιά που νωρίτερα στην τελετή είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και κρατούσαν τις κάπες τους, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και τα εγγόνια της Καμίλα.
Επίσης, βγήκαν η αδελφή του βασιλιά πριγκίπισσα Αννα και ο αδελφός του βασιλιά, δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εντουαρντ με την σύζυγό του Σόφι και τα δυο παιδιά τους. Ο πρίγκιπας Χάρι, όπως αναμενόταν, δεν εμφανίστηκε στο μπαλόνι του Μπάκιγχαμ μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, όπως το ίδιο και ο πρίγκιπας Άντριου. Μόλις βγήκε ο νέος μονάρχης στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενες έξω από το παλάτι, παρά τη καταρρακτώδη βροχή στο Λονδίνο, φώναξε «God Save The King».
Ερωτηματικά για το μέλλον
Η στέψη έχει δώσει την ευκαιρία για ν' ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Κάθε παράταξη κρατάει αυτό που τη βολεύει από τις διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την περίσταση: το θεσμό εξακολουθεί να υποστηρίζει μια μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών, όμως η υποστήριξη αυτή βρίσκεται σε υποχώρηση, κυρίως μεταξύ των νέων. Το Μπελίζ και η Τζαμάικα είπαν πως θέλουν να γίνουν γρήγορα δημοκρατίες, όπως έκαναν το 2021 τα Μπαρμπέιντος. «Πολλοί Τζαμαϊκανοί είχαν θερμά αισθήματα για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'» εξήγησε η υπουργός Μαρλίν Μαλάχου Φόρτε. «Όμως δεν ταυτίζονται με τον βασιλιά Κάρολο».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, την τελετή στέψης παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρόμους του Λονδίνου εκτιμάται ότι βρέθηκαν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα. Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν την Κυριακή (7/5) με πάρτι στους δρόμους όλης της χώρας και μια συναυλία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: Η στέψη του Βασιλιά Κάρολου και της Βασίλισσας Καμίλα στη Βρετανία
- Τσίπρας σε Μητσοτάκη για debate: Ουδείς εδοξάσθη κρυπτομενος - Έως τις 21 του Μάη θα τον ξετρυπώσουμε
- H ιατροδικαστική εξέταση θα δείξει τα αίτια θανάτου της 15χρονης στα Τρίκαλα - «Κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου
- Χολιγουντιανή αστυνομική επιχείρηση στους Θρακομακεδόνες: Συνέλαβαν αρχηγό κυκλώματος λαθρεμπορίας καπνού μέσα σε… κρύπτη
- Απόλλων: Ο γιγάντιος πύργος κατοικιών που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας με τον χαμένο 13ο όροφο
- Πετρέλαιο: Τα 4 σενάρια που θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές στα 200 δολάρια/βαρέλι
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr