Μίμης Δομάζος: Ο γάμος με τη Βίκυ Μοσχολιού και οι μπομπονιέρες με το τριφύλλι του Παναθηναϊκού
Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού υπήρξαν ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια της ελληνικής ιστορίας, ένα δίδυμο που συνδύασε το πάθος του ποδοσφαίρου με τη μαγεία του λαϊκού τραγουδιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, λίγες ήταν οι σχέσεις που κατάφεραν να γίνουν θρύλοι, να ξεπεράσουν το φράγμα του χρόνου και ν' αγγίξουν την ψυχή των ανθρώπων. Μία από αυτές ήταν η σχέση του Μίμη Δομάζου και της Βίκυς Μοσχολιού, δύο ανθρώπων που έζησαν έναν έρωτα τόσο φλογερό όσο και η ίδια η εποχή που τους έφερε κοντά.
Ο Μίμης Δομάζος, ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού, και η Βίκυ Μοσχολιού, η τραγουδίστρια που με τη φωνή της μπορούσε να μετατρέψει κάθε στίχο σε συναίσθημα, γνωρίστηκαν ένα βράδυ στην «Τριάνα» της Λεωφόρου Συγγρού. Ήταν ένα βράδυ σαν όλα τα άλλα, αλλά για εκείνους, το σύμπαν συνωμότησε. Οι πρώτες ματιές, οι πρώτοι δισταγμοί, η αγωνία και ο ενθουσιασμός να γνωριστούν... όλα έμοιαζαν να πλέκουν το νήμα μιας ιστορίας που έμελλε να γίνει λαϊκός θρύλος.
Η Βίκυ, τότε ακόμα ένα ανερχόμενο ταλέντο, γοητεύτηκε από την αμεσότητα και την αυτοπεποίθηση του Δομάζου. Εκείνος, από την άλλη, την έβλεπε να λάμπει πάνω στη σκηνή, με τα μάτια της να μαγνητίζουν τα πάντα γύρω της. Η πρώτη τους επαφή ήταν γεμάτη αμηχανία και γλυκιά αναμονή. Εκείνη ήθελε να τον πλησιάσει, αλλά δίσταζε. Οι φίλες της, πιο θαρραλέες, επιχείρησαν να γεφυρώσουν την απόσταση. Και τελικά, η μοίρα το έφερε ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, με χαμόγελα που έλεγαν όσα τα λόγια δεν μπορούσαν.
Από εκείνη τη στιγμή, ο Μίμης έγινε τακτικός θαμώνας της «Τριάνας». Τα μάτια του, την αναζητούσαν ανάμεσα στο πλήθος, ενώ εκείνη τραγουδούσε για εκείνον, χωρίς να το ομολογεί. Ο έρωτάς τους μεγάλωνε, χτίζοντας μια σχέση που για πολλούς έμοιαζε σαν παραμύθι.
Ο Μίμης, σκληρός μέσα στο γήπεδο, αποδεικνυόταν τρυφερός σύντροφος, ενώ η Βίκυ, δυναμική στη σκηνή, ήταν η γυναίκα που στεκόταν στο πλευρό του. Το 1964, το «Χάθηκε το φεγγάρι» την έκανε αστέρι πρώτου μεγέθους, και η σχέση τους πήρε νέα διάσταση. Ένα βράδυ, λέγεται, πως ενώ η Βίκυ τραγουδούσε τα «Παιδιά του Πειραιά», ο Μίμης εμφανίστηκε στο μαγαζί, κοιτώντας την με εκείνο το βλέμμα που μόνο οι ερωτευμένοι καταλαβαίνουν.
Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα. Ο λαός τους λάτρεψε. Εκείνος, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, εκείνη, μια φωνή που ένωσε το λυγμό με το τραγούδι. Όμως, η σχέση τους δεν ήταν εύκολη. Οι συνεχείς αγώνες, τα ταξίδια, οι παραστάσεις... Οι δυο τους ζούσαν σ' έναν κόσμο που απαιτούσε συνεχείς θυσίες. Κι όμως, η αγάπη τους έβρισκε πάντα τον τρόπο να επιβιώνει.
«Ο γάμος της χρονιάς»
Το 1967, αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Ήταν η εποχή της Χούντας, μια περίοδος αβεβαιότητας και φόβου, αλλά ο έρωτάς τους ήταν αρκετά δυνατός για ν' αγνοήσει κάθε εμπόδιο. Η Μητρόπολη Αθηνών γέμισε από κόσμο. Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους, δημιουργώντας ένα σκηνικό ανεπανάληπτο. Η νύφη, φορώντας ένα εντυπωσιακό λευκό φόρεμα, έφτασε με τη βοήθεια ενός παλαιστή, που άνοιξε δρόμο μέσα στο πλήθος.
Οι μπομπονιέρες, διακοσμημένες με το τριφύλλι του Παναθηναϊκού και ένα κλειδί του σολ, πετάγονταν στον αέρα, ενώ το πλήθος επευφημούσε. Πάνω στον «χαμό», η τραγουδίστρια έχασε τη βέρα της κάτι που θεωρήθηκε από τους προληπτικούς – όσο και από την ίδια– κακός οιωνός για τη σχέση τους.
Η ανακοίνωση του χωρισμού τους
Με το πέρασμα των χρόνων, οι δυσκολίες και οι διαφορές άρχισαν να γίνονται πιο έντονες. Ο Μίμης, με την αφοσίωση που είχε στο ποδόσφαιρο, περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του μακριά από το σπίτι. Η Βίκυ, από την άλλη, έβρισκε παρηγοριά στη μουσική της, στα τραγούδια που μιλούσαν για χωρισμούς και ανεκπλήρωτους έρωτες. Το 1978, η ανακοίνωση του χωρισμού τους έπεσε σαν κεραυνός. Ο κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό το ζευγάρι, που είχε γίνει σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, δεν θα ήταν πια μαζί.
Όμως, παρά τον χωρισμό, ο ένας δεν έπαψε ποτέ να μιλά με σεβασμό για τον άλλον. «Ήταν η πρώτη μου αγάπη» είχε πει η Μοσχολιού σε μια συνέντευξή της χρόνια αργότερα. «Τον αγαπούσα πολύ, αλλά δεν τον χαιρόμουν. Μια βδομάδα με τον Παναθηναϊκό στο ξενοδοχείο, μετά άλλη μια βδομάδα με την Εθνική στο ξενοδοχείο, δεν προλάβαινα να τον δω». Ο Μίμης, από την άλλη, απέφευγε να μιλά για εκείνη, προτιμώντας να κρατήσει τις αναμνήσεις του για τον εαυτό του.
Όταν ο «στρατηγός» έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου, σε ηλικία 83 ετών, ήταν σαν να έκλεισε ένα κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας. Ένα κεφάλαιο γεμάτο αναμνήσεις, με τον απόηχο της φωνής της Μοσχολιού να ψιθυρίζει τραγούδια για εκείνον που αγάπησε τόσο. Ο Μίμης και η Βίκυ... Δύο άνθρωποι που αγάπησαν, που έζησαν, που έγιναν μύθος.
Επεισοδιακό τηλεφώνημα Τραμπ με πρωθυπουργό της Δανίας για την Γροιλανδία – Απειλές για στοχευμένους δασμούς - «Το νησί δεν είναι προς πώληση»
Συντάξεις Φεβρουαρίου, εφαπαξ, επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές: Τι πληρώνουν ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ έως τις 31 Ιανουαρίου
Τρόμος για θανατηφόρο challenge σε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι ανεβαίνουν στο πίσω μέρος ενώ είναι εν κινήσει
Το συλλυπητήριο μήνυμα της UEFA για τον Μίμη Δομάζο: «Αναπαύσου εν ειρήνη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr