Την Παρασκευή (3/5) η κηδεία του Τάκη Μόσχου
Αντί στεφάνου να πραγματοποιηθεί δωρεά στο «Σπίτι του ηθοποιού»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αύριο το απόγευμα (3/5), θα τελεστεί στη Σκόπελο η εξόδιος ακολουθία για τον Τάκη Μόσχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του ηθοποιού, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 68 ετών. Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Σταύρος Φωτίου μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας του Τάκη Μόσχου:
«Η εξόδιος ακολουθία για τον Τάκη Μόσχο, θα τελεστεί την Παρασκευή 03 Μαΐου στις 17:30. στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σκοπέλου. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνου να πραγματοποιηθεί δωρεά στο "Σπίτι του ηθοποιού", στον αριθμό λογαριασμού: Alpha Bank GR 45 0140 2280 2280 0200 2002 719.
Η οικογένεια θα προσφέρει τις φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν, έπειτα από την πολύ συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών, στην τράπεζα αίματος στο όνομα Παναγιώτης Μόσχος του Νικολάου, στο Αμαλία Φλέμιγκ για τις ανάγκες του "Σπιτιού του ηθοποιού" και του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου.
Η οικογένεια και οι φίλοι θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για την αμέριστη συμπαράσταση τους, όλο το τελευταίο διάστημα το "Σπίτι του ηθοποιού", την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου, τις πρωτοβουλίες των αλληλέγγυων καλλιτεχνών με δράσεις για την οικονομική στήριξη του Τάκη, τον κινηματογράφο Τριανόν, το Ανάποδο Χαλκίδας, τον Καθρέφτη Τεχνών και Ιδεών Χαλκίδας, την Γλυκιά Συμμορία καθώς και όλους τους φίλους και πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλληλεγγύης, με την οικονομική και ηθική στήριξη αλλά και αιμοδοσίας.
Επιθυμία της οικογένειας, αλλά και των φίλων του Τάκη Μόσχου, σεβόμενοι τον απλό και λιτό τρόπο ζωής που ο ίδιος ο Τάκης είχε επιλέξει, είναι να μην καλυφθεί η κηδεία του τηλεοπτικά και φωτογραφικά».
Ο Τάκης Μόσχος της Γλυκιάς Συμμορίας, του Λαπαθιώτη και των σίριαλ
Ο Τάκης Μόσχος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου μπήκε από τους πρώτους, και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες στη Γερμανία, όπου και πέρασε εκρηκτικά φοιτητικά χρόνια, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει σε συνέντευξή του. Ύστερα από μία ερωτική απογοήτευση επέστρεψε στην Αθήνα και λόγω του γοητευτικού παρουσιαστικού του εργάστηκε για λίγο ως μοντέλο, κάτι με το οποίο είχε ασχοληθεί και στη Γερμανία.
Με πολλή τύχη, χρησιμοποιώντας το βιβλίο με τις επαγγελματικές φωτογραφήσεις που είχε κάνει στη Γερμανία, τον σύστησαν στον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, τον κριτικό κινηματογράφου και εκείνος τον παρέπεμψε στη Στέφη φιλμς, όπου ασχολήθηκε με διαφημιστικά. Περνώντας από ένα γραφείο, να αφήσει κάποιες φωτογραφίες του, κράτησαν το τηλέφωνό του και λίγο αργότερα τον κάλεσαν για να του προτείνουν έναν ρόλο σε μια ταινία του Κατακουζηνού, τον «Άγγελο» (1982).
Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα και ο Τάκης Μόσχος ερμήνευσε το ρόλο μιας τραβεστί. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη. Κατόπιν, πάλι η τύχη τον έσπρωξε στην «Γλυκιά Συμμορία», μια ταινία ορόσημο, η οποία αντικατόπτριζε κάποιες από τις εμπειρίες του στην Γερμανία.
Από τη «Γλυκιά Συμμορία» στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη
Η «Γλυκιά Συμμορία» του 1983, σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ταινιών, την οποία ο σκηνοθέτης ονόμασε «Τα χρόνια της χολέρας». Ο πρωτότυπος ελληνικός τίτλος είναι μια αναφορά στον ελληνικό τίτλο της ταινίας του 1969 του Σαμ Πέκινπα, «Η άγρια συμμορία», και τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Το 2006 ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ως μια από τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες, κατακτώντας την 9η θέση. Η «Γλυκιά Συμμορία» το 1984, κυκλοφόρησε και σαν μυθιστόρημα, από τον δημιουργό της Νίκο Νικολαΐδη.
Ο Τάκης Μόσχος βραβεύτηκε γι’ αυτήν του την ερμηνεία, όπως και για τον ρόλο του ως Λαπαθιώτης στο «Μετέωρο και σκιά» (1985). Η ταινία ήταν βασισμένη στη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια περίοδο γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας. Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε την κοινωνία της εποχής του με την ομοφυλοφιλία του, τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του και γενικά τις αντισυμβατικές και ενίοτε ακραίες επιλογές του. Ο Τάκης Μόσχος έχει γυρίσει συνολικά 20 ταινίες, ενώ συμμετείχε σε επεισόδια του «Κόκκινου Κύκλου», στο «Η ζωή μας μια βόλτα» και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές.
«Μια δουλειά είναι και αυτή του ηθοποιού, όπως όλες οι άλλες»
Ο ηθοποιός, που έχει μιλήσει ανοιχτά για τα πάθη του και την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά είχε αποσυρθεί εδώ και 20 χρόνια στη Σκόπελο, όπου δημιούργησε µια ερασιτεχνική θεατρική οµάδα, παρουσιάζοντας ισάριθµες παραστάσεις, πριν νοσηλευτεί με διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Τάκης Μόσχος έζησε µια πολυτάραχη ζωή και στη Σκόπελο βρήκε την... Ιθάκη του. Πήγε κάποιο καλοκαίρι για διακοπές, γνώρισε φίλους εκεί και μια χρονιά αποφάσισε να περάσει και τον χειμώνα. Τελικά φέτος θα συμπλήρωνε 18 χρόνια που ζει στο νησί, στη διάρκεια των οποίων δημιούργησε την Ερασιτεχνική Θεατρική Οµάδα Σκοπέλου (ΕΘΟΣ), µε σκοπό να διδάξει και να αναδείξει τη θεατρική τέχνη. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις σπουδές του στη Νοµική και το µεταπτυχιακό του στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες, έκανε µαθήµατα σε µαθητές του Γυµνασίου.
Ματαιοδοξία και θάνατος
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΑΝ, ο Τάκης Μόσχος είχε μιλήσει για τη ματαιοδοξία και την ιδέα του θανάτου: «Η ματαιοδοξία είναι ένας ιός που βρίσκεται εν ύπνωση και κάθε τόσο σου ρίχνει και έναν πυρετό. Όλοι θέλουμε μια επιβεβαίωση, έναν καλό λόγο. Εγώ είμαι από τη φύση μου σκοτεινός. Από ιδιοσυγκρασία, από τον πεσιμισμό που με διακρίνει πολλές φορές. Θα προτιμούσα να είμαι πίσω από τις κάμερες και όχι ηθοποιός, ηθοποιό με κάνανε και εγώ είπα, «οκ, τώρα είσαι ηθοποιός» και έζησα τη ζωή μου έκτοτε. Είμαι πολύ ντροπαλός άνθρωπος. Όσο ξεδιάντροπος κι αν έχω γίνει κάποιες φορές, είμαι γενικά πολύ ντροπαλός. Είναι ο θάνατος, ίσως, που σε κάνει πιο συνειδητοποιημένο (δε θα πω όλα αυτά τα ποιητικά που λένε συνήθως για το θάνατο), αλλά όταν βλέπεις το σύστημά σου να καταρρέει και να ζεις για κάποιους μήνες σαν μελλοθάνατος είναι κάπως. Εγώ πέρασα μέσα από αυτό και βγήκα και αρκετά χρόνια κερδισμένος, ένας άλλος Τάκης. Εκτιμώ περισσότερο πια στιγμές όπως αυτή τώρα, που κάθομαι εδώ μαζί σας και τα λέμε. Με έπιασα να ακούω μουσική από το ράδιο και να ψιλοχορεύω και μάλιστα αναρωτήθηκα αν έχω λίγη από την ευλυγισία που είχα στα νιάτα μου, που ήμουν χορευταράς και έκανα και μερικές φιγούρες παραπάνω, για να τσεκάρω το σύστημα και διαπίστωσα ότι λειτουργεί…»
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr