Κατερίνα Μάρκου: Η «εμμονή» με τις εξωσωματικές, τα φάρμακα και η υιοθεσία
Η Κατερίνα Μάρκου μίλησε στην Ελεονώρα Μελέτη για τη σφοδρή επιθυμία της να αποκτήσει παιδί και τις αμέτρητες εξωσωματικές που πήγαν στραβά - Σήμερα έχει έναν γιο που υιοθέτησε τον περασμένο Μάιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου, βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής «Μεσάνυχτα» και μίλησε στην Ελεονώρα Μελέτη για την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί και την περιπέτειά της με τις αμέτρητες εξωσωματικές, τα φάρμακα και τη διαδικασία υιοθεσίας. Περιέγραψε τους φόβους της αναφορικά με τις επιπτώσεις των φαρμάκων στην υγεία της και εξήγησε για ποιον λόγο μετάνιωσε που δεν κατέφυγε στην υιοθεσία αρκετά χρόνια νωρίτερα. «Ένιωθα ότι έφταιγα εγώ που δεν μπορούσα να μείνω έγκυος» εξομολογήθηκε η Κατερίνα Μάρκου με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Σήμερα είναι μητέρα ενός αγοριού, το οποίο υιοθέτησε τον περασμένο Μάιο, αλλά μέχρι να γίνει αυτό πέρασε αμέτρητες δυσκολίες.
«Είχα εμμονή να κάνω παιδί και έκανα συνέχεια εξωσωματικές - Έπεφτα σε κατάθλιψη»
Η Κατερίνα Μάρκου ήθελε να γίνει μητέρα από νωρίς και να αποκτήσει δικά της παιδιά. Ωστόσο, επί δεκαπέντε χρόνια η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας βίωνε το πρόβλημα της υπογονιμότητας, με αποτέλεσμα η επιθυμία της να γίνει μητέρα να πάρει διαστάσεις «εμμονής». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί στη διαδικασία της εξωσωματικής πολλές φορές -όπως είπε η ίδια ούτε που θυμάται πόσες- και να ταλαιπωρεί τον εαυτό της ψυχικά και σωματικά.
«Αρχικά, ήμουν πολύ τυχερή στη ζωή μου, τα πράγματα μού πήγαιναν πάρα πολύ καλά. Ήμουν 22 ετών όταν κατάλαβα ότι ήταν δύσκολο να μείνω έγκυος. Ήμουν ψύχραιμη και μετά μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο. Πιστεύεις ότι θα πετύχει, πιστεύεις στον εαυτό σου, στον γιατρό σου, και όταν δεν συμβαίνει, είναι μια ματαίωση. Λες στον εαυτό σου ότι "δεν πειράζει" και συνεχίζεις να κάνεις εξωσωματικές μέχρι να αποκτήσεις παιδί. Έκανα εξωσωματική κάθε τρεις μήνες. Δεν θυμάμαι πόσες έχω κάνει συνολικά. Είχα εμμονή να κάνω παιδί και έκανα συνέχεια εξωσωματικές. Έπεφτα σε βαθιά θλίψη όταν η απάντηση ήταν αρνητική. Έκλεινα τα παντζούρια του σπιτιού μου και βυθιζόμουν στο σκοτάδι της ψυχής μου. Όσο σφίγγει το χρονικό περιθώριο της ηλικίας τόσο χάνουμε το μέτρο των εξωσωματικών.
Είμαστε η μοναδική χώρα όπου δεν υπάρχει πρωτόκολλο ασθενούς για να ξέρουμε μια γυναίκα σε πόσο αριθμό εξωσωματικών έχει φτάσει. Πιστεύω ακράδαντα ότι εγώ και άλλες γυναίκες που έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία των εξωσωματικών στην πορεία θα το βρούμε μπροστά μας. Έχουμε πάρει τόσο πολλές ορμόνες που σίγουρα τα επόμενα χρόνια κάποια αρρώστια θα μας χτυπήσει την πόρτα. Εκεί, λοιπόν, η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος, γιατί η Πολιτεία θα αναγκαστεί να ξοδέψει χρήματα για τα νοσήλιά μας, όταν θα έχουμε κάτι αργότερα».
Με τον πρώτο της σύζυγο χώρισε και σε ένα μεγάλο ποσοστό έφταιξε η ταλαιπωρία των εξωσωματικών, όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί. Μάλιστα, δεν θα ξεχάσει ποτέ όταν εκλέχτηκε βουλευτής τα σκληρά λόγια που της είπαν φίλες της. Καλή η επιτυχία, αλλά, αν δεν έχεις παιδί, τι να το κάνεις; Η εμμονή να γίνει μητέρα, όπως η ίδια λέει, είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει τις προσπάθειες και τις εξωσωματικές σε σημείο που εξαντλήθηκε ψυχικά και σωματικά.
Η εξωσωματική είναι ακριβή διαδικασία: «Πούλησα δυο διαμερίσματα για να τα καταφέρω να γίνω μητέρα»
Τον Ιούλιο του 2018 παντρεύτηκε τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου. Και ήταν εκείνος που της είπε ότι πρέπει αφήσει τις εξωσωματικές και να σκεφτούν την υιοθεσία. Εκτός από την ψυχική ταλαιπωρία, αποδυναμώθηκε και οικονομικά: «Η εξωσωματική για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Θα έπρεπε ο ΕΟΠΥΥ να γράφει τα φάρμακα, κάτι που δεν γίνεται. Αν πας να τα αγοράσεις από κάποιο φαρμακείο, θέλεις τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Το κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο και για το λόγο αυτό πούλησα δυο διαμερίσματα για να τα καταφέρω. (...) Καμία γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία της εξωσωματικής, δε σταματά να ελπίζει. Ένιωθα ότι έφταιγα εγώ που δεν μπορούσα να μείνω έγκυος. Το 2014, όταν γνώρισα τον δεύτερο σύζυγό μου και είδε πόσο επίπονη διαδικασία ήταν η εξωσωματική, μου πρότεινε να υιοθετήσουμε ένα παιδί. Εκεί πραγματικά απελευθερώθηκα. Η τελευταία μου προσπάθεια εξωσωματικής ήταν πέρυσι τον Μάιο και μετά από μια ακόμη ματαίωση με παίρνουν τηλέφωνο από το ίδρυμα γιατί είχα κάνει την αίτηση για υιοθεσία και με κάλεσαν να πάω. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή».
«Μετάνιωσα τις εξωσωματικές - Έπρεπε να είχε ξεκινήσει τη διαδικασία υιοθεσίας νωρίτερα»
Η Κατερίνα Μάρκου συχνά επισκεπτόταν τα ιδρύματα, γιατί πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα δικό της παιδί. Στο πρόσωπο ενός μικρού εγκαταλελειμμένου αγοριού η Κατερίνα Μάρκου βρήκε το παιδί που αναζητούσε.
«Μετάνιωσα για τις τόσες εξωσωματικές, έπρεπε να ξεκινήσω τη διαδικασία της υιοθεσίας από τα 25 μου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνουμε γονείς και να νιώσουμε πλήρεις. Το πρώτο σαββατοκύριακο που φιλοξένησα το παιδί, είχα την ελπίδα ότι θα γίνει δικό μου. Κοιτάζω το σήμερα και πραγματικά έχω να δώσω πολλά πράγματα σε αυτό το παιδί».
Κατά ένα μεγάλο βαθμό νιώθει ότι έχει εκπληρωθεί το όνειρό της γιατί όπως η ίδια λέει, μητέρα δεν είναι μόνο η γυναίκα που γεννάει αλλά και αυτή που αγαπάει, αγκαλιάζει και μεγαλώνει ένα παιδί.
«Την τρίτη φορά που επιστρέψαμε τον γιο μας στο ίδρυμα έκλαιγε σπαρακτικά»
Μετά την υιοθεσία η Κατερίνα Μάρκου είχε μιλήσει στο «Happy Day», για τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της, τις δυσκολίες και την υγεία της: «Πετάω στα σύννεφα, μπήκε χαρά στο σπίτι μου. Ο σύζυγός μου μου πρότεινε να βρούμε άλλους τρόπους για να αποκτήσουμε παιδί. Ακόμη ο οργανισμός μου δεν έχει επανέλθει από τις εξωσωματικές, αλλά είμαι ήδη καλύτερα. Τον γιο μου τον υιοθετήσαμε πριν γίνει ενός έτους. Είμαι λίγο αυστηρή γιατί το παιδί πρέπει να μαθαίνει και να μπαίνει σε πρόγραμμα.
Η πιο δύσκολη στιγμή της υιοθεσίας ήταν όταν παίρναμε το γιο μας για σαββατοκύριακο και Δευτέρα έπρεπε να τον επιστρέψουμε. Την τρίτη φορά που επιστρέψαμε το γιο μας στο ίδρυμα, έκλαιγε σπαρακτικά. Πάντα αγχωνόμουν μην κάνω κάτι που δεν είναι σωστό και δεν με αφήσουν να τον υιοθετήσω. Είμαι σε επαφή με παιδοψυχολόγους για τον τρόπο που θα ενημερώσω τον Δημοσθένη ότι είναι υιοθετημένος. Θα πω στον γιο μου ότι είναι υιοθετημένος γύρω στα 3,5 με 4 χρόνια μέσω κάποιου παραμυθιού. Με τον σύζυγό μου μετά την υιοθεσία ξανασυναντηθήκαμε και ξανασυστηθήκαμε…» εξομολογήθηκε η Κατερίνα Μάρκου.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr