Live blog - Φωτιά τώρα: Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
19.07.2023 22:19

Συνελήφθη 30χρονος στη Μεσσηνία για εμπρησμούς

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Π.Υ. Καλαμάτας, ένας 30χρονος άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση, σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Υάμεια και Χρυροκελαριά Μεσσηνίας.

19.07.2023 22:13

Aκυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα Ρόδου

Ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα της Ρόδου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν απόφασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η εκκένωση του χωριού για προληπτικούς λόγους είχε αποφασιστεί στις 8μ.μ. επειδή εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

19.07.2023 21:54

«Συνεχίζουμε» - Το συγκλονιστικό βίντεο από τους πυροσβέστες

Το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν τα τελευταία 24ωρα οι πυροσβέστες σε όλη τη χώρα προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα.

19.07.2023 21:47

Μήνυμα συμπαράστασης από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που χρειάζεται τη βοήθειά μας και θα συγκεντρώσουμε τα μέσα για να τη βοηθήσουμε» διαμηνύει με ανάρτησή του στην ελληνική γλώσσα στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

«Η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδα μετριέται ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή και το Ισραήλ δεν στέκεται με απάθεια. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ, την Αστυνομία του Ισραήλ και την Πολεμική Αεροπορία, θα φτάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ομάδες επαγγελματιών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα» σημειώνει στο μήνυμά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

19.07.2023 21:38

Ο άνεμος αλλάζει συνεχώς την πορεία της φωτιάς - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

19.07.2023 21:20

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Αχλαδοχώρι Πέλλας


Yπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αχλαδοχώρι, στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ συνέδραμε 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

19.07.2023 20:58

Καλά νέα από το μέτωπο της Τανάγρας

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 εναέρια μέσα

19.07.2023 20:56

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Πυρί Σπάρτης - Δραματικές διαστάσεις παίρνει το μέτωπο

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή Πυρί Σπάρτης.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ που μέσα στις εστίες φωτιάς φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, έχει τέσσερα μέτωπα μέσα σε δασική δύσβατη περιοχή σε απόσταση 2 χλμ. απο τον οικισμό Δαφνί που όμως προς στιγμήν δεν κινδυνεύει.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά κατευθύνεται από το Λυκοβουνό προς το Δαφνί. Μάλιστα έφτασε στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές του χωριού στη Λακωνία.

19.07.2023 20:40

Εντολή εκκένωσης του Απόλλωνα στη Ρόδο

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που μαίνεται από χθες στη Ρόδο, στο κέντρο του νησιού. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν σε τέσσερα μέτωπα.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία για εκκένωση της κοινότητας Απόλλωνα.

19.07.2023 20:38

Εκδηλώθηκε φωτιά στην Τανάγρα

Νέα φωτιά στην Τανάγρα κατακαίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

19.07.2023 20:17

23 πυροσβέστες τραυματίστηκαν - 63 τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, 23 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί, ενώ τα πύρινα μέτωπα στη χώρα ανέρχονται σε 63

19.07.2023 20:08

Φωτιά στα Γιαννιτσά - Και ελικόπτερο στη μάχη της κατάσβεσης

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στο Αχλαδοχώρι Γιαννιτσών, στην Πέλλα.

Αυτήν την ώρα, 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

19.07.2023 19:55

Τελευταίες ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα

Καθώς ο ήλιος σε λίγα λεπτά θα δύσει, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν τις τελευταίες ρίψεις νερού και οι επίγειες δυνάμεις ετοιμάζονται για ακόμα μία δύσκολη νύχτα μέσα στις ανεξέλεγκτες φλόγες.

19.07.2023 19:44

Βλυχάδα: Αποκαρδιωτική η εικόνα της επόμενης ημέρας

19.07.2023 19:33

Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό Λεύκα

19.07.2023 19:28

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενημερώνει τους κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών αλλά και όλους όσοι εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας.

Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς:

  • Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
  • Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
  • Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και  ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.

  • Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι  «χειρουργικές» ή υφασμάτινεςμάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι  μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
  • Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ασθενείς με  χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
  • Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση  της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  • Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όρασή τους. Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.

 

Πιθανά συμπτώματα και συνέπειες από την βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό

Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό, ανεξαρτήτως μηχανισμού, αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και εκδηλώνονται με ρινίτιδα (ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή) και αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί βήχας που είναι ξηρός και ερεθιστικός, ενώ ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος μπορεί να εμφανισθεί και δύσπνοια.

Συστηματικά συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, καταβολή και κεφαλαλγία υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα που θα πρέπει να διερευνάται άμεσα και να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν και σε καθ’ όλα υγιή άτομα, αλλά είναι σαφές ότι η συχνότητα και η ένταση είναι μεγαλύτερη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κυρίως του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Είναι γνωστό ότι η τοξικότητα από την εισπνοή προϊόντων καύσης μπορεί να προκαλέσει θερμική ή χημική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος. Η άμεση θερμική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή θερμού ατμού κοντά στην εστία της φωτιάς και αφορά τους ανώτερους αεραγωγούς.

Η χημική βλάβη, προκαλείται από την εισπνοή οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους ή χημικών ερεθιστικών ουσιών και μπορεί να αφορά τόσο τους αεραγωγούς, όσο και το πνευμονικό παρέγχυμα.

Η κυριότερη, άμεση αιτία θανάτου σε περίπτωση φωτιάς είναι η ασφυξία που οφείλεται στην κατανάλωση του οξυγόνου κοντά στην εστία της φωτιάς σε συνδυασμό με την εισπνοή μεγάλης ποσότητας καπνού. Συχνά συνυπάρχει και κάποιου βαθμού χημική ασφυξία με συστηματικά συμπτώματα, από την αδυναμία χρήσης του οξυγόνου σε κυτταρικό επίπεδο. Η χημική ασφυξία οφείλεται σε εισπνοή προϊόντων ατελούς καύσης όπως το μονοξείδιο του άνθρακα ή το υδροκυάνιο από την καύση π.χ πλαστικών ή άλλων υλικών που περιέχουν άζωτο.

Σε μεγαλύτερη απόσταση από την εστία της φωτιάς, η εισπνοή μικροσωματιδίων και χημικών ερεθιστικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε σημαντικό αριθμό ατόμων που αφορούν τόσο το αναπνευστικό όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η βαρύτητα και η έκταση των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων ή/και τοξικών αερίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος και η διάμετρος των σωματιδίων, η διάρκεια της έκθεσης, η διαλυτότητα των τοξικών αερίων καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος. Η τοξικότητα όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αφορά τον ανώτερο αεραγωγό, το τραχειοβρογχικό δένδρο καθώς και το πνευμονικό παρέγχυμα.

19.07.2023 19:24

Πώς αποτυπώνεται στον χάρτη το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια

19.07.2023 19:24

Πυροσβεστική: Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο

Βορειoανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση. «Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός:

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη ένα ελικόπτερο.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός από τη Δευτέρα μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

19.07.2023 19:21

Πάνω από 7 χιλιόμετρα το μέτωπο στη Ρόδο

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στη Ρόδο με το μέτωπο να είναι μεγαλύτερο από 7 χιλιόμετρα. Οι φλόγες βρίσκονται στο κέντρο του νησιού, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις και από την Αθήνα.

19.07.2023 19:18

Η ανάρτηση Κικίλια για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που στέλνει το Ισραήλ στην Ελλάδα

19.07.2023 19:15

Συνεργείο του δήμου Ρόδου προσφέρει βοήθεια στα ζώα που κινδυνεύουν από την φωτιά

Συνεργείο από τον Πρωτογενή Τομέα Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου, προσφέρει βοήθεια στα ζώα που κινδυνεύουν από την φωτιά που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

19.07.2023 19:12

Η φωτιά απειλεί κτηνοτροφική μονάδα στη Μάνδρα

19.07.2023 19:10

Σημαντική συνδρομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας και Έμπωνα Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας-Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στο Λουτράκι, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Οι δυνάμεις ανά περιοχή:

  • Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 6 προωθητές γαιών, δύο λεωφορεία, οκτώ οχήματα γενικής χρήσης και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.
  • Στον Έμπωνα Ρόδου επιχειρεί ένα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα.
  • Επιπρόσθετα έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα CL-415, 16 PZL και 3 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν σε Κουβαρά-Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση τεσσάρων πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

19.07.2023 19:03

Πολίτης διασώζει χελώνες από τις φλόγες στη Μάνδρα

Φωτιά στα Μέγαρα - Χελώνες

19.07.2023 18:56

Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού ελικοπτέρου λόγω βλάβης

Πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Erickson που επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς στη Λακωνία πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο Πυρί λόγω μηχανικής βλάβης.

Το flynews.gr ανέφερε ότι το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του. Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή να αντικατασταθεί με άλλο ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στις περιοχές Δαφνί, Λυκοβουνό και Πυρί.

Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού ελικοπτέρου λόγω βλάβης

19.07.2023 18:51

66 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19.07.2023 18:35

Βίντεο ethnos.gr: Άλογα και άλλα ζώα κινδυνεύουν στο χωριό Λεύκα

Ρεπορτάζ: Κώστας Ασημακόπουλος

19.07.2023 18:32

Συγκλονιστικές εικόνες από τις φλόγες δίπλα στα διυλιστήρια

Φωτιά στο Λουτράκι - Διυλιστήρια

Φωτιά στο Λουτράκι - Διυλιστήρια

Φωτιά στο Λουτράκι - Διυλιστήρια

19.07.2023 18:24

Δερβενοχώρια: Μάχη να μην περάσει η φωτιά στον δρυμό της Πάρνηθας

19.07.2023 18:23

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Οινόη

Στη θέση Λεύκα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις του μετώπου πυρκαγιάς της Οινόης. Απέναντι μαίνεται και ένα νέο μέτωπο με τα εναέρια μέσα που επιχειρούν.

Η χαράδρα αλλά και το βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, έχουν πλέον κατασβεστεί, χάρις στην επέμβαση εναέριων και επίγειων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, αλλά και του μικροκλίματος που δημιουργείται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις φλόγες έχει παραδοθεί σημείο του βουνού που βρίσκεται κοντά στις ανεμογεννήτριες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει από την περιοχή κινδυνεύει η Πάρνηθα.

19.07.2023 18:07

Βίντεο από τη φωτιά στη Λακωνία

19.07.2023 18:02

Φωτιά στο Αχλαδοχώρι Πέλλας

Φωτιά ξέσπασε στο χωριό Αχλαδοχώρι, Πέλλας που καίει σε χορτολιβαδική έκταση και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 9 οχήματα, 27 πυροσβέστες και μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ δόθηκε εντολή να απογειωθεί ελικόπτερο

Για την ώρα η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες

19.07.2023 18:01

Μάχη στο μέτωπο στα Δερβενοχώρια – Εντολή εκκένωσης σε οικισμό

Συναγερμός έχει σημάνει στον οικισμό Λεύκα, όπου οι αστυνομικοί πόρτα-πόρτα απομακρύνουν τους πολίτες. Προς το παρόν στους κατοίκους της περιοχής δεν έχει σταλθεί μήνυμα από το 112.

19.07.2023 17:46

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στην Σπάρτη

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή Λευκόχωμα, του δήμου Σπάρτης, προκειμένου να ελέγξουν την φωτιά που καίει σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

19.07.2023 17:43

Και η ΕΥΔΑΠ στην κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια

Η ΕΥΔΑΠ στη φωτιά στα Δερβενοχώρια

19.07.2023 17:38

Απεγκλωβισμοί ατόμων και ζώων

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κατερίνα Δημογλίδου δήλωσε ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 120 απεγκλωβισμοί ατόμων και 89 ζώων.

19.07.2023 17:36

Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης εξηγεί πώς τράβηξε τη συγκλονιστική φωτογραφία

Διαβάστε ΕΔΩ την περιγραφή του

Φωτιά στην ή Οινόη – Μαγούλα

19.07.2023 17:19

Κλειστά όλα τα πάρκα στην Αττική λόγω κινδύνου πυρκαγιάς και καύσωνα

Δείτε αναλυτικά ποια πάρκα θα είναι κλειστά

19.07.2023 17:12

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα στέλνει στην Ελλάδα το Ισραήλ

«Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε να στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα El για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο χρόνο χρειαστεί»

19.07.2023 17:10

Οι «Αίαντες» της ΕΛΑΣ επιχειρούν στη Μάνδρα

19.07.2023 16:55

Ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα αεροπλάνα στη Ρόδο - Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα τέσσερα μέτωπα

Ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγη ώρα οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

19.07.2023 16:46

Εικόνα από τη φωτιά στη Ρόδο

Φωτιά στη Ρόδο

19.07.2023 16:40

Εντυπωσιακό timelapse 24 ωρών από δορυφόρο για τις φωτιές

19.07.2023 16:35

Υπό έλεγχο οι δασικές πυρκαγιές σε Δράμα, Βοιωτία και Μεσσηνία

Άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

  • στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας, όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη
  • στην Ασωπία Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο
  • στην Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

Στις παραπάνω πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

19.07.2023 16:31

35.000 καμένα στρέμματα από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Σε 34.724 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο). Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία (Λουτράκι) οι οποίες πλήττονται από την 17η Ιουλίου από δασικές πυρκαγιές. Τα χαρτογραφικά δεδομένα και προϊόντα που θα προκύψουν από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων για αυτές τις περιοχές αναμένονται άμεσα καθώς τα αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, καθώς έξι κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο για την πραγματοποίηση αυτοψιών.

19.07.2023 16:30

Πανοραμική άποψη όλων των μετώπων της μεγάλης πυρκαγιάς σε Αττική και Βοιωτία από το ethnos.gr

Καθηλωτικό βίντεο του ethnos.gr: Πανοραμική άποψητων μετώπων της μεγάλης φωτιάς σε Αττική και Βοιωτία

19.07.2023 16:18

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λευκοχώρα

Όσον αφορά σε φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λευκοχώρα Μεσσήνης, αυτή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται υπό έλεγχο.

19.07.2023 16:10

Καλή εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Υάμεια

Καλή εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια, της Κορώνης, στην Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

19.07.2023 15:56

Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Πυρί Σπάρτης

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Πυρί Λακωνίας, κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης.

Η φωτιά λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει πάρει διαστάσεις και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Επιχειρούν 10 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο.

Οι άνεμοι στέλνουν προς το παρόν την φωτιά μακριά από το χωριό Δαφνί του δήμου Ευρώτα, υπάρχει όμως συναγερμός γιατί αν αλλάξει η κατεύθυνση του αέρα, θα κινηθεί προς το χωριό.

19.07.2023 15:53

Εκπρόσωπος Τύπου Δήμου Ρόδου: Δυστυχώς η φωτιά πλησιάζει σε σπίτια

19.07.2023 15:43

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Συνοπτικά η κατάσταση στο μέτωπο της Ρόδου:

  • Δύσκολο το μέτωπο
  • Eντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος
  • Δεν απειλεί προς το παρόν σπίτια

19.07.2023 15:32

Αποκαρδιωτικές εικόνες από το βουνό του Προφήτη Ηλία στα Απόλλωνα Ρόδου

Πηγή: Rodos live news 24h

19.07.2023 15:23

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

Μέτωπο φωτιάς κοντά στο μέτωπο που μαίνεται στη Νέα Πέραμο της Μάνδρας

19.07.2023 15:17

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία θα φτάσει αύριο και την Παρασκευή

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα». Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο. Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

19.07.2023 15:12

Ολόκληρη η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

Σε απευθείας σύνδεση μεταδόθηκε η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα μαινόμενα μέτωπα:

19.07.2023 15:11

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας - Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στo Λουτράκι, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 προωθητές γαιών και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Στον ‘Εμπωνα Ρόδου επιχειρεί ενα ελικόπτερο Chinook. Επιπρόσθετα έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα CL-415, 16 PZL και 3 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν σε Κουβαρά - Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση τεσσάρων πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

19.07.2023 15:05

Ανεξέλεγκτη σε 3 σημεία η φωτιά στη Ρόδο - Τι δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στο ethnos.gr

Σε τρία διαφορετικά σημεία καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο ενώ εξαιτίας των πυκνών καπνών έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους τα χωριά Ελεούσα, Σαλάκος και Διμυλιάς καθώς και το ξενοδοχείο Ελαφος. Εναέρια μέσα έρχονται από την Σάμο και την Κρήτη για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ επιτάχθηκαν όλα τα μηχανήματα έργων και οι υδροφόρες του νησιού.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα σημεία είναι δύσβατα. Έχουμε επιτάξει τους πάντες και τα πάντα στο νησί» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Νεκτάριος Φλοσκάκης. Ήδη στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν όλες οι υδροφόρες του νησιού και δεκάδες μικρά και μεγάλα χωματουργικά οχήματα.

Διαβάστε αναλυτικά

19.07.2023 14:59

Αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από ευρωπαϊκά κράτη

Αίτημα βοήθειας στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε η Ελλάδα με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία να ανταποκρίνονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

19.07.2023 14:55

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

19.07.2023 14:52

Αυτή την ώρα η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

19.07.2023 14:49

Σε λίγη ώρα ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

19.07.2023 14:48

Δήμαρχος Μεγαρέων: Η αλλαγή του ανέμου έδωσε μικρή «ανάσα»

Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

19.07.2023 14:42

LIVE βίντεο του ethnos.gr από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια

19.07.2023 14:38

Νέα φωτιά στη Μεσηνία

Φωτιά ξέσπασε στη Μεσσηνία λίγο μετά τις 14:00 στην περιοχή της Υάμειας του δήμου Πύλου Νέστορος.

Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχηματα, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα για εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά καίει σε αγροτοδασική έκταση και προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

19.07.2023 14:29

Δραματικές διασώσεις κατοίκων από την ΕΛΑΣ

19.07.2023 14:21

Το μέγεθος των μετώπων - Εικόνες από την Υπηρεσία Copernicus

Η φωτιά στην Κορινθία

Isthmia

Η φωτιά στη Δυτική Αττική-Βοιωτία

panakto

19.07.2023 14:19

Φωτιά στην Ηγουμενίτσα τέθηκε υπό έλεγχο

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτική περιοχή, στο Γραικοχώρι του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Στο σημείο επιχείρησαν τρία οχήματα με 6 πυροσβέστες, που κατάφεραν σύντομα να τη θέσουν υπό έλεγχο έχοντας στόχο να μην επεκταθεί στην κατοικημένη περιοχή.

19.07.2023 14:15

Προς Οινόη το πύρινο μέτωπο - Ανησυχία για Πάρνηθα

19.07.2023 14:10

Σκέρτσος: Ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πυρκαγιών

«Δίνεται μία τιτάνια μάχη, γνωρίζουμε εδώ και ημέρες ότι έχουμε μπροστά μας ένα 15ημερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών με περιόδους είτε έντονων ανέμων, είτε άπνοιας που εναλλάσσονται, κάτι που καθιστά δύσκολη και μη προβλέψιμη τη διαχείριση. Οι πυρκαγιές είναι πολλές, από τις 13 Ιουλίου έως και χθες είχαμε 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 την ημέρα, που πρέπει να διαχειριστεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Μία να ξεφύγει, βλέπουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Ακόμη, είπε ότι αυτήν τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό έκτακτο προσωπικό συν τους δασοκομάντος, οι οποίοι προσλήφθηκαν πέρυσι. «Έχουμε, επίσης, διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000, τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61 και σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε νέου τύπου αεροσκάφη που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Επίσης, έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα από 3.400 πέρυσι, φέτος έχουμε περισσότερα από3650», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ευθύνη όλων των πολιτών επισημαίνοντας: «Ναι, ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όταν έχουμε ανέμους δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελικόπτερο πάνω από ένα σπίτι ή ένα πυροσβεστικό. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις, κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, όμως εδώ απαιτείται μία συμμαχία ευρύτερη, κοινωνική για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα περισσότερο αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης».

Για το πλαίσιο των ποινών, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι έχει τροποποιηθεί στον ποινικό κώδικα το 2021 και πλέον είναι κακούργημα ξανά. «Είτε από αμέλεια ή ακόμη και αν δεν προκαλέσει κάποιος ζημιά είναι πολύ πιο βαριές οι ποινές που επιβάλλονται. Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι συλλήψεις που γίνονται, από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 100 συλλήψεις που σχετίζονται με πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί», υπογράμμισε.

«Οι ποινές σίγουρα παίζουν έναν ρόλο, έχουν αυστηροποιηθεί, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο σε αυτόν το τομέα, πιστεύω, όμως, πολύ στη θετική ενθάρρυνση και στην αλλαγή της κουλτούρας. Ένα από τα μέτρα είναι ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τους πολίτες που επιλέγουν να ασφαλίσουν από κίνδυνο φυσικής καταστροφής τα ακίνητό τους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί μόνο του να χρηματοδοτεί τις καταστροφές που γίνονται και χρειάζεται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

19.07.2023 14:06

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω πυρκαγιών

Για την περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στην:

  • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
  • στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

19.07.2023 14:02

Σε ύφεση η φωτιά στα Σφακία

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά απείλησε να λάβει διαστάσεις, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Π.Υ. οριοθέτηση έγκαιρα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν μια ομάδα ΕΜΟΔΕ από το Ηράκλειο και 7 υδροφόρα με 14 υπαλλήλους και ακόμα 3 βοηθητικά με 6 υπαλλήλους. Στην κατάσβεση συνέδραμαν κάτοικοι αλλά και εργαζόμενοι τόσο του ξενοδοχείου, όσο και της επιχείρησης σκαφών, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

19.07.2023 13:57

Πυροσβέστης δέχεται τις πρώτες βοήθειες

Πυροσβέστης στο μέτωπο της φωτιάς

19.07.2023 13:48

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο

19.07.2023 13:44

Σε ποιο σημείο καίει η φωτιά στη Ρόδο

Η φωτιά στη Ρόδο

19.07.2023 13:38

Εκκενώσεις οικισμών στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων

19.07.2023 13:36

Νέα αναζωπύρωση στο Κανδήλι

Οι φλόγες πλησιάζουν στον οικισμό Κιάφα

19.07.2023 13:35

Tweet από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για τις φωτιές στην Ελλάδα

19.07.2023 13:30

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Πέμπτη

19.07.2023 13:28

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», προειδοποιεί πυρομετερεωλόγος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, που μαίνονται αυτή την ώρα στη χώρα, έκρουσε  πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Διαβάστε αναλυτικά

19.07.2023 13:27

Κανδήλι: Οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών – Έχασε στιγμιαία τις αισθήσεις του ένας πυροσβέστης

19.07.2023 13:20

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σχηματάρι

Ακόμα μία φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (19/7), αυτήν τη φορά στο Σχηματάρι.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση, στο 75ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 7 οχήματα και 14 πυροσβέστες, καταφέρνοντας λίγο αργότερα να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

19.07.2023 13:18

Τα πύρινα μέτωπα σε Αττική και Κορινθία

Τα μέτωπα σε Αττική και Κορινθία

19.07.2023 13:13

Έκκληση για βοήθεια στη Ρόδο

19.07.2023 13:10

Βίντεο από τη φωτιά στη Ρόδο

19.07.2023 13:08

Ποια κράτη απάντησαν στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια

19.07.2023 13:04

Πυροσβέστης λιποθύμησε από την εξάντληση και την αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Νέα Πέραμο

19.07.2023 13:00

Τι δήλωσε ο πατέρας του αστυνομικού που έσωσε ένα παιδί από την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

19.07.2023 12:58

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιο και προς Μάνδρα

19.07.2023 12:56

Το μήνυμα του 112 για τη φωτιά στη Ρόδο

19.07.2023 12:55

Ενημερώθηκε για τις φωτιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός έφυγε πριν από λίγο χωρίς να κάνει δήλωση.

19.07.2023 12:54

Κλειστοί δρόμοι στη Νέα Πέραμο

Διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων στη λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού

19.07.2023 12:50

Μήνυμα για εκκένωση από την Περιφέρεια Ανατολικού Αιγαίου

Μήνυμα για εκκένωση από την περιφέρεια Ανατολικού Αιγαίου

19.07.2023 12:45

Μήνυμα του 112 στη Ρόδο για εκκένωση

Εκκενώστε από Ελεούσα, Σάλακο και Διμυλιά προς Κολύμπια, αναφέρει το 112

19.07.2023 12:35

Αντιδήμαρχος Μεγαρέων: «Δεν έχουμε εναέρια μέσα»

«Εάν η φωτιά περάσει τον περιφερειακό, δεν σώνεται. Η φωτιά θα φθάσει στα Μέγαρα. Δεν έχουμε εναέρια μέσα και τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν το βουνό. Κάνουμε μόνο προσευχή», τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός ο οποίος σημείωσε ότι οι φλόγες είναι πολύ κοντά στα σπίτια.

19.07.2023 12:20

Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο - Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

19.07.2023 11:59

Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής από την μεγάλη φωτιά στη Μάνδρα - Καμένα σπίτια, ζώα και αυτοκίνητα

Εικόνες καταστροφής κυριαρχούν σε περιοχές τις Μάνδρας μια ημέρα μετά το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς στη δυτική Αττική που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα...

19.07.2023 11:44

Οριακή η κατάσταση στο Κανδήλι στη Νέα Πέραμο

Όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ζιάκας στο OPEN, η κατάσταση στο Κανδήλι είναι οριακή, με τον πυκνό καπνό έχει καλύψει τα πρώτα σπίτια του οικισμού που εκκενώθηκε μετά από μήνυμα που έστειλε το 112. Το μέτωπο απειλεί ευθέως τα σπίτια και οι αστυνομικοί ερευνούν αν όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από τις οικίες τους.

Το μέτωπο κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και επικράτησαν στιγμές πανικού. Οι κάτοικοι μάζεψαν λιγοστά πράγματα καθώς και τα ζώα τους και αποχώρησαν αμέσως από το χωριό.

Οι πυροσβέστες έχουν χαθεί μέσα στον καπνό, ενώ σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του OPEN ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Ήδη πυκνός καπνός βγαίνει από ορισμένα σπίτια.

19.07.2023 11:40

Το μήνυμα του 112 για την εκκένωση του Κανδηλίου

19.07.2023 11:32

Κικίλιας: Δε νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια - Να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί

Αυστηρό μήνυμα  για τις φωτιές που μαίνονται στη χώρα έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως «δεν νοείται αμέλεια». 

Διαβάστε περισσότερα

19.07.2023 11:13

Εκκενώνονται σπίτια στη Νέα Πέραμο - Εστάλη μήνυμα από το 112

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει εκκένωση σπιτιών στη Νέα Πέραμο, εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενώ έχει φύγει μήνυμα από 112. Πιο συγκεκριμένα η εκκένωση αφορά τον οικισμό Κανδήλι κοντά στο Μεγάλο Πεύκο.

Ήδη έχουν πάει στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις που ζητούν από τον κόσμο να φύγει.

Το μήνυμα από το 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών, εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα».

Οι πυροσβέστες δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στα σπίτια της περιοχής, ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.

19.07.2023 11:06

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού

Τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ, Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σαρωνικού και συνομίλησε με κατοίκους, ανέφερε εν συνεχεία, σε δηλώσεις, του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σήμερα εδώ «για να δούμε το αποτύπωμα της προχθεσινής πυρκαγιάς». Είπε ότι με τον δήμαρχο έκαναν μία πρώτη συζήτηση «και για το μέγεθος του προβλήματος, της ζημιάς δηλαδή που έχει επέλθει, αλλά κυρίως, πλέον, για το σημαντικό έργο της αποτύπωσης, της αποκατάστασης και της αποζημίωσης».

19.07.2023 10:52

Μαίνεται η φωτιά στα Μέγαρα, κοντά σε σπίτια οι φλόγες

Πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια, ενώ αλλάζει συνεχώς η φορά του ανέμου. Οι πυροσβέστες δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στα σπίτια της περιοχής.

19.07.2023 10:34

Φωτιά στα Σφακιά – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή των Σφακίων στην Κρήτη. Σύμφωνα με  πληροφορίες του zarpanews.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, κοντά στη Χώρα Σφακίων.  Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Στο σημείο επιχειρούν 3 οχήματα με 10 άνδρες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ αναμένεται να μεταβούν και δύο ομάδες της Εθνικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων.

19.07.2023 10:32

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στο Αλάγνι - Κατέκαψε 20 στρέμματα

Σύμφωνα με το neakriti.gr, συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Ιουλίου, όταν ξέσπασε φωτιά κοντά στο χωριό Αλάγνι Ηρακλείου.

Άμεσα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από την πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, προκειμένου να μη επεκταθεί. Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα με 30 υπαλλήλους, οι οποίοι κατάφεραν και την έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και αυτή τη στιγμή στο σημείο παραμένουν ένα όχημα με δύο πυροσβέστες.

19.07.2023 10:30

Πυκνοί καπνοί στα Δερβενοχώρια - Μάχη για να μην περάσει η φωτιά από τον επαρχιακό δρόμο Οινόης - Μαγούλας

19.07.2023 10:19

«Η τρομακτική πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης»: Το στιγμιότυπο από τις φωτιές στην Ελλάδα που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα βρετανικών ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες από τις φωτιές στην Ελλάδα, με πολλές βρετανικές εφημερίδες να δημοσιεύουν στα πρωτοσέλιδα τους συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις εκκενώσεις στον Άγιο Χαράλαμπο.

εκκένωση Άγιος Χαράλαμπος

εκκένωση Άγιος Χαράλαμπος

εκκένωση Άγιος Χαράλαμπος

19.07.2023 09:51

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

19.07.2023 09:48

«Καμπανάκι» από τον Ευθύμη Λέκκα για τις φωτιές: Το αποτύπωμα στο περιβάλλον… σε αριθμούς - Μία πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών

Με αφορμή τις πυρκαγιές που μαίνονται το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας αναλύει γιατί οι φωτιές αυτές είναι καταστροφικές τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά ενώ εντείνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα

19.07.2023 09:29

Τρία Chinook επιχειρούν από νωρίς στο πρωί στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια

Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

Τα ελικόπτερα συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

19.07.2023 09:24

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο, ενώ όλο το βράδυ έδιναν μάχη με τις φλόγες 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εθελοντικές ομάδες και πολλοί ιδιώτες που έσπευσαν στο μέτωπο από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική» αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μέτωπα ενεργά, πέρα από το αρχικό όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, ένα προς Εμπωνα και ένα προς το ρέμα της Κορακιάς, τα μηχανήματα όλο το βράδυ και μέχρι αυτή την ώρα προσπαθούν ανοίξουν δρόμους για να περάσουν τα πεζοπόρα τμηματα. Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή με παρθένο δάσος όπου υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και για το λόγο αυτό ξέφυγε και πολύ γρήγορα η φωτιά.

19.07.2023 09:12

Μάχη για να μην φτάσουν οι φλόγες στη Motor oil

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια έφθασε πολύ κοντά στη Motor oil, μόλις 400 μέτρα πάνω από την Εθνική Οδό.

19.07.2023 09:07

Μεγάλη αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο δημοσιογράφος Φάνης Καραμπατσάκης, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια στην επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας, έξω από το χωριό Στεφάνι. 

Το μέτωπο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει περάσει την επαρχιακή οδό, απειλώντας να κυκλώσει ολόκληρο το μέρος. Οι πυροσβέστες οδεύουν προς το χωριό καθώς δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το μέτωπο.

19.07.2023 08:55

Δύσκολη ημέρα και σήμερα με ισχυρούς βοριάδες που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ - Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν και σήμερα, Τετάρτη να δυσκολεύουν το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Λουτράκι και Ρόδο.

Διαβάστε περισσότερα

19.07.2023 08:41

Κάτοικος Μάνδρας: Είχαμε παντού φωτιές και δεν είχαμε πυροσβέστες να τις σβήσουν

19.07.2023 08:38

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια

19.07.2023 08:28

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονυχτία μάχη με τις φλόγες στα τρία πιο επικίνδυνα μέτωπα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλες τις φωτιές, ανέφερε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Διαβάστε περισσότερα

19.07.2023 08:08

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Επιπλέον, στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

19.07.2023 08:07

Λουτράκι: Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα συνδράμουν για τις αναζωπυρώσεις

Εστίες φωτιάς που καίνε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους συνδράμουν μηχανήματα έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρες, αλλά και εθελοντές.

19.07.2023 07:47

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

19.07.2023 07:36

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

19.07.2023 07:35

Πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Ρόδο

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

19.07.2023 07:35

Μεγάλη ανησυχία στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

19.07.2023 07:35

Μεγάλη μάχη στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

19.07.2023 07:34

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τη δύσκολη σημερινή μέρα

19.07.2023 07:16

Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες: Οι κυβερνητικές συσκέψεις και οι επόμενες κινήσεις

Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι να σβήσουν όλα τα πύρινα μέτωπα και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ενώ στόχος είναι να καταγραφούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα, ενώ τονίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του 112.

Διαβάστε περισσότερα

19.07.2023 07:09

Ολονύχτιος πύρινος εφιάλτης: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Μάνδρα, Λουτράκι και Νέα Πέραμο - Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο, κατακαίει δάσος

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα εδωσαν οι πυροσβέστες και γενικότερα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι φωτιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν, καθώς την Τετάρτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους.

19.07.2023 07:09

Έως τους 41 βαθμούς Κέλσιου θα ανέβει η θερμοκρασία σήμερα Τετάρτη - Πολύ ισχυρά μποφόρ στην Αττική

Αίθριο καιρό θα έχουμε σήμερα Κυριακή, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Διαβάστε περισσότερα

19.07.2023 19:53

Δείτε live όλες τις εξελίξεις για τις φωτιές που είναι σε εξέλιξη και το πώς εξελίσσονται όλα τα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Λεπτό προς λεπτό η κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα και η μάχη της Πυροσβεστικής.