Live blog - Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Αιματοκύλισμα δίχως τέλος - Όλες οι εξελίξεις από τις μάχες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
07.10.2023 23:18

Συνομιλία Φιντάν - Μπλίνκεν

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

07.10.2023 23:16

ΚΚΕ: Η επίθεση της Χαμάς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία με τόσα εγκλήματα του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, το ΚΚΕ «καταδικάζει την πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού -με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους- τα οποία έχουν στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, χιλιάδες σακατεμένους και φυλακισμένους, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη».

«Τα σημερινά γεγονότα» αναφέρει η ανακοίνωση του περισσού «δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία" και αυτοί που ψάχνουν τις αιτίες τους θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια, η οποία αποκαλύπτει πως κλιμακώνονται καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και οδηγούν σε δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, ακόμα και ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Πρόκειται για εγκλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ. Η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ τελικά στρέφεται και κατά του ίδιου του ισραηλινού λαού».

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις απαράδεκτες ανακοινώσεις τους στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις είναι διπλά εκτεθειμένοι, γιατί από το 2015 σφυρίζουν αδιάφορα και αρνούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με την σχετική, ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής».
«Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του και χρειάζεται μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη για να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ» τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στην ανακοίνωση του.

07.10.2023 23:08

Iσραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν αστυνομικό τμήμα με μέλη της Χαμάς

07.10.2023 23:03

Αμπάς στον Μπλίνκεν: Η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση»

Ο πρόεδρος της της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι η εν εξελίξει κλιμάκωση οφείλεται στις «πρακτικές των αποικιοκρατών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και στην επιθετικότητα κατά ισλαμικών και χριστιανικών ιεροτήτων», σύμφωνα με το WAFA.

07.10.2023 22:44

Βίντεο με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας

07.10.2023 22:27

Νετανιάχου: Θα πάρουμε τη μεγαλύτερη εκδίκηση

Εκδίκηση για την εισβολή της Χαμάς προανήγγειλε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του. 

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο Ισραήλ. Θα πάρουμε ισχυρή εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα».

Και συνέχισε: «Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε μέρος που κρύβεται η Χαμάς. Λέω στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν αυτά τα μέρη τώρα».

07.10.2023 22:11

Καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai, διαμηνύει ότι ο τρόμος δεν πρέπει να υπερισχύσει και ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια άνανδρη και βίαιη επίθεση, από μέρους ισλαμιστών εξτρεμιστών και τρομοκρατών».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε: «Ζητούμε από την Χαμάς να σταματήσει αμέσως την παράλογη αυτή επίθεση. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του και η επίθεση αυτή κινδυνεύει να ακυρώσει κάθε προσπάθεια διαλόγου στην όλη αυτή περιοχή. Πρόκειται, σίγουρα, για μια εντελώς ανεύθυνη κίνηση».

07.10.2023 22:10

Ισραηλινοί βλέπουν τις καταστροφές που προκάλεσε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ (AP)

Ισραηλινοί βλέπουν τις καταστροφές που προκάλεσε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ (AP)
Ισραηλινοί βλέπουν τις καταστροφές που προκάλεσε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ (AP)
Ισραηλινοί βλέπουν τις καταστροφές που προκάλεσε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ (AP)

07.10.2023 22:05

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρο το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant αποφάσισε να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο το κράτος, αναφέρει το γραφείο του.

Νωρίτερα, ο Γκαλάντ κήρυξε την «ειδική κατάσταση» σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η «ειδική κατάσταση» επιτρέπει στη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του στρατού να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και να αποκλείσει περιοχές.

07.10.2023 22:02

Αναφορές: Ο Νετανιάχου θα εκφωνήσει σύντομα ομιλία

Υπάρχουν αναφορές πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα εκφωνήσει σύντομα ομιλία.

07.10.2023 21:58

Η ισραηλινή αστυνομία χειρίζεται έναν αριθμό πυραύλων στο Τελ Αβίβ

Η ισραηλινή αστυνομία χειρίζεται μια σειρά από πυρά ρουκετών στην περιοχή του Τελ Αβίβ. Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε.

«Καλούμε το κοινό να παραμείνει κοντά στις προστατευόμενες περιοχές, να αποφύγει να φτάσει στα διάφορα γήπεδα και να υπακούσει στις οδηγίες της αστυνομίας και της διοίκησης του μετώπου».

07.10.2023 21:51

Μπάιντεν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: «Δεν θα αποτύχουμε να τους καλύψουμε

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη δέσμευσή του ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και «δεν θα αποτύχουν ποτέ να τους καλύψουν».

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται οι πολίτες τους και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «χιλιάδες ρουκέτες» έχουν πέσει στις ισραηλινές πόλεις και η Χαμάς έχει σκοτώσει «αθώους» ανθρώπους.

«Απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, τελεία και παύλα», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τρομοκρατικές επιθέσεις και η υποστήριξη της κυβέρνησής μου για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και αμετακίνητη», επεσήμανε.

07.10.2023 21:46

Ισραήλ: Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποιούν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF λένε ότι πλήττουν στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σύντομα...

07.10.2023 21:43

Ιράν: Οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ αποτελούν πράξη αυτοάμυνας

Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ είναι πράξη αυτοάμυνας των Παλαιστινίων, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

«Αυτή η επιχείρηση... είναι το αυθόρμητο κίνημα των αντιστασιακών ομάδων και του καταπιεσμένου λαού της Παλαιστίνης για την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του και η φυσική αντίδρασή του στις πολεμοκάπηλες και προκλητικές πολιτικές των Σιωνιστών», δήλωσε το ιρανικό κράτος.

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, είναι σύμμαχος του κράτους του Ιράν.

07.10.2023 21:39

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι μάχες συνεχίζονται σε 22 περιοχές κοντά στη Γάζα

Ο αριθμός των τοποθεσιών όπου ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πολεμά με «μαχητές» της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με προηγούμενη ενημέρωση πριν από τρεις ώρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

07.10.2023 21:31

Απομάκρυνση σορών, και ταυτοποίηση θυμάτων από το σημείο του πάρτι κοντά στο Re'im

Δεκάδες πτώματα απομακρύνονται από τον τόπο όπου σκοτώθηκαν πολλοί νεαροί Ισραηλινοί από τους τρομοκράτες της Χαμάς σε ανοιχτό πάρτι που λάμβανε χώρα κοντά στο Kibbutz Re'im στο νότιο Ισραήλ, αναφέρει το Κανάλι 12.

Επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς

Ο δημοσιογράφος λέει ότι η θέα των νεκρών Ισραηλινών είναι αφόρητη. Τα πτώματα μεταφέρονται για την έναρξη της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων.

07.10.2023 21:21

Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει ομιλία για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7.30 τοπική ώρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις θα ακολουθήσουν την προηγούμενη δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν «όλα τα κατάλληλα μέσα υποστήριξης» στο Ισραήλ.

07.10.2023 21:19

Βουλευτής της Χαμάς προβλέπει ότι οι Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αποκαλεί την επίθεση οργάνωσης κατά του Ισραήλ «ανοιχτή μάχη» με στόχο την επίτευξη της απελευθέρωσης του παλαιστινιακού λαού και των ιερών του τόπων, μετά τη θεωρούμενη «βεβήλωση» του Όρους του Ναού της Ιερουσαλήμ - γνωστού ως Al-Aqsa στους μουσουλμάνους - από Εβραίους πιστούς κατά τη διάρκεια της γιορτής Sukkot.

Ο Al-Arouri προσθέτει ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές «πρόκειται να απελευθερωθούν», ως αντάλλαγμα για να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι που η ομάδα οργάνωση έχει πάρει, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και στρατιωτών.

07.10.2023 21:13

Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Η τελευταία «καταιγίδα» ρουκετών της Χαμάς σημειώθηκε στις 20:00 τοπική ώρα. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι οι ρουκέτες είναι απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ σε πολυώροφο κτίριο στην καρδιά της πόλης της Γάζας.

Εκπρόσωπος της εθνικής ιατρικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, Magen David Adom, δήλωσε ότι ερευνά περιοχές με αναφορές για τραυματισμούς.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν καταιγισμό ρουκετών πάνω από το Τελ Αβίβ. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες εξ αυτών είχαν αναχαιτιστεί.

07.10.2023 21:13

Τσελίκ: Η αμοιβαία κλιμάκωση της βίας θα έχει χειρότερες συνέπειες

«Ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ένας κύκλος βίας που θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση και θα οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία. η αυτοσυγκράτηση είναι σημαντική εδώ. Η αμοιβαία κλιμάκωση της βίας θα έχει χειρότερες και σοβαρότερες συνέπειες. Πάντα εκφράζαμε και συνεχίζουμε να εκφράζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή με βάση τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία», είπε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

«Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών μας είναι για την ασφάλεια των πολιτών μας. με κάθε τρόπο, εάν υπάρξει οποιαδήποτε πληροφορία για κάποιον πολίτη που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση μέχρι τώρα, λαμβάνεται η απαραίτητη πρωτοβουλία για την άμεση μεταφορά του στην Τουρκία. Όλες οι μονάδες μας είναι ενήμερες για τις περιοχές όπου βρίσκονται οι πολίτες μας..... έχουμε προετοιμασίες. Επιπλέον, οι πολίτες μας που βρίσκονται σε τέτοια δυσχερή θέση μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία μας και να διασφαλίζουν ότι θα φτάσουν άμεσα», συνέχισε.

07.10.2023 21:10

Περισσότεροι από 230 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, λέει το υπουργείο Υγείας

Τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

07.10.2023 21:08

Ισραηλινός παρακολουθεί τη «μάχη» μεταξύ ρουκετών της Χαμας και ισραηλινής αεράμυνας

07.10.2023 21:03

Ο Νετανιάχου κάλεσε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα Λικούντ.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε νωρίτερα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτηση στο Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολος ή σύντομος πόλεμος», υπογραμμίζοντας επίσης τον κίνδυνο ενός πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα.

Πρόσφερε στον Νετανιάχου να σχηματίσει έναν κοινό συνασπισμό επαγγελματιών «που μπορεί να πολεμήσει τον σκληρό, περίπλοκο και μακρύ πόλεμο που βρίσκεται μπροστά μας».

Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι «δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο με τη δυσλειτουργική και εξτρεμιστική σύνθεση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Λάπιντ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια υπεύθυνη ηγεσία.

Ο Νετανιάχου, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

07.10.2023 21:02

Jp: Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από το Ιράν πέρασμα για να συμμετάσχουν στην επίθεση στο Ισραήλ

Οι Ταλιμπάν φέρεται να ζήτησαν από το Ιράν πέρασμα στο Ισραήλ για να βοηθήσουν τη Χαμάς να συνεχίσει την επίθεση της εναντίον της χώρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Jerusalem Post, επικαλούμενη αναφορές σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ

Οι Ταλιμπάν φέρονται να ζήτησαν πέρασμα για να «κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ» αν το Ιράν, η Ιορδανία και το Ιράκ είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν τα στρατεύματά τους.

07.10.2023 20:58

Τουλάχιστον 200 Ισραηλινοί νεκροί, σύμφωνα με τοπικές αναφορές

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς ανήλθε σε τουλάχιστον 200, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα απόψε, οι ισραηλινοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 100 νεκροί.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί -από 985, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

07.10.2023 20:52

Ενοπλη πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε "δεκάδες" Ισραηλινούς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι αιχμαλώτισε «δεκάδες» Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης. «Φέρνουμε καλά νέα στους (Παλαιστίνιους) αιχμαλώτους μας και στον λαό μας ότι οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ έχουν στα χέρια τους δεκάδες αιχμαλώτους (Ισραηλινούς) αξιωματικούς και στρατιώτες», ανέφερε ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της μαχητικής πτέρυγας της Χαμάς, σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Τους έχουν ασφαλίσει σε ασφαλή μέρη και σε σήραγγες της αντίστασης». 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η Χαμάς έχει πάρει ομήρους και αιχμαλώτους πολέμου από τότε που εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση το πρωί του Σαββάτου.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν τη Χαμάς να αιχμαλωτίζει Ισραηλινούς μέσα και κοντά στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών στρατιωτών.

07.10.2023 20:49

ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ

Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

  • Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ:+972544808297
  • Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα:+972523032253

07.10.2023 20:39

Παλαιστίνη: Τέσσερις Παλαιστίνιοι, νεκροί στη Δυτική όχθη, ανάμεσά τους και παιδί

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν στην Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές Αρχές. 

Ο 13χρονος Ahmad Abdel Nasser Rabi,  σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στην Qalqilia, σύμφωνα με το υπουργείο.

07.10.2023 20:39

Η ανάλυση του Σωτήρη Δανέζη για τις εξελίξεις

«Ως αιματηρό μήνυμα προς Ισραήλ, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία» χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, η οποία περιελάμβανε αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις και την οποία ξεκίνησε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Σωτήρης Δανέζης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. Διαβάστε περισσότερα εδώ

07.10.2023 20:30

Σειρήνες και δυνατές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες και περισσότερες από δώδεκα δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν σε όλο το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του CNN που βρίσκονται στο σημείο.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν οι δυνατές εκρήξεις ήταν αναχαιτίσεις από τα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ ή ο ήχος από χτυπήματα ρουκετών της Χαμάς.

07.10.2023 20:27

Φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (AP)

Φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (AP)
Φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (AP)

07.10.2023 20:24

Βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό: Ηλικιωμένη αναγκάζεται να «ποζάρει» με «μαχητή» της Χαμάς και όπλο

Ένα νέο βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό έρχεται από το Ισραήλ και δείχνει ηλικιωμένη Ισραηλινή γυναίκα να αναγκάζεται να φωτογραφηθεί με Παλαιστίνιο «μαχητή» της Χαμάς που διείσδυσε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επίθεσης.

07.10.2023 20:17

Βίντεο από την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα προς το Ισραήλ

07.10.2023 20:15

Αναφορές για 150 νεκρούς Ισραηλινούς

Τουλάχιστον 150 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή στη χώρα το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

07.10.2023 20:13

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Κυριακή, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το SkyNews.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση και προέτρεψε «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για τον άμαχο πληθυσμό και καλεί σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι άμαχοι πρέπει να γίνονται πάντοτε σεβαστοί και να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε.

07.10.2023 20:08

Χαμάς: Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιεχία Αλ Σινουάρ, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση. Δεν αναφέρεται ύπαρξη θυμάτων

07.10.2023 20:07

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

07.10.2023 20:04

Το Ισραήλ κόβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ υπέγραψε εντολή για να σταματήσει η εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπέγραψα τη διαταγή με την οποία δίνεται εντολή στην ηλεκτρική εταιρεία να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που ήταν», δήλωσε ο Ισραέλ Κατζ με ανάρτηση στο X, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση.

07.10.2023 20:02

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν ανέρχεται πλέον σε 100

Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Παλαιστινιακής Χαμάς, ανακοίνωσαν οι γιατροί της χώρας. Ο αριθμός είναι αυξημένος από τους 70 νεκρούς που ανέφεραν νωρίτερα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 985 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, 

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι 198 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους μετά από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Τουλάχιστον 1.610 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

07.10.2023 19:43

Συγκλονιστικό βίντεο: Ισραηλινά μαχητικά χτυπούν τον πύργο της Παλαιστίνης

Ο βομβαρδισμός σημειώνεται την ώρα που η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Youmna El Sayed μεταδίδει ζωντανά από τη Γάζα.

07.10.2023 19:42

Ηγέτης Χαμάς: Βρισκόμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια, ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (...) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο Χανίγια σε δηλώσεις του που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» είπε.

07.10.2023 19:36

Σε έκτακτη ανάγκη το Ισραήλ - Με ευρείες εξουσίες η αστυνομία

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, υπογράφει διάταγμα για την κήρυξη στη χώρα, κατάστασης έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας στην αστυνομία ευρείες εξουσίες.

07.10.2023 19:35

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα»: Σοκαριστικές περιγραφές από κατοίκους του Ισραήλ και της Γάζας για τις νέες πολύνεκρες μάχες

Σοκαριστικές μαρτυρίες από κατοίκους σε Γάζα και Ισραήλ...Ο Ενάς Σέστα, κάτοικος της Ράφα στη νότια Γάζα, λέει ότι οι Παλαιστίνιοι περιμένουν μια «σκληρή και δύσκολη νύχτα», την ώρα που συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Για Παλαιστίνιους κουκουλοφόρους κάνει λόγο κάτοικος της Ιερουσαλήμ....Διαβάστε περισσότερα εδώ

07.10.2023 19:30

Μάντζος: Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε περιοχές του Ισραήλ. Μια επίθεση που όχι μόνο δεν υπηρετεί αλλά απειλεί να ματαιώσει τα δίκαια ιστορικά αιτήματα του παλαιστινιακού λαού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής επικρατείας και υπέυθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όπως σημειώνει ο κ. Μάντζος: «Η αιφνίδια κλιμάκωση της βίας αποσταθεροποιεί την περιοχή και απειλεί να ναρκοθετήσει την προοπτική ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πολίτες του Ισραήλ, που υφίστανται τις συνέπειες της αποτροπιαστικής επίθεσης και ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή κοινότητα στο αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός» καταλήγει.

07.10.2023 19:29

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δηλώνει ότι οι μάχες θα επεκταθούν στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ

Ο αρχηγός της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Σε ομιλία του ο Χανίγια τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

"Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας" είπε.

07.10.2023 19:24

Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

07.10.2023 19:23

Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικό υπ. Εξωτερικών για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «αποτρέπει κατηγορηματικά» τους Γερμανούς από ταξίδια στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα.

07.10.2023 19:17

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Κυριακή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και κάλεσε τους πάντες σε «διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί μια ευρύτερη πυρκαγιά».

07.10.2023 19:17

Η αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε στον Πύργο της Παλαιστίνης στη Γάζα

Πληροφορίες πως μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας της χώρας εκεί στεγάζονται «στρατιωτικές υποδομές» της Χαμάς. 

07.10.2023 19:04

«Η Χαμάς άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως στη Γαζα»

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, ο υποστράτηγος Γκασάν Αλιάν, δήλωσε ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης» με την αιφνιδιαστική της επίθεση.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα The Times of Israel το μήνυμα του Αλιάν έχει ως εξής: «Θέλω να πω ένα πράγμα - η Χαμάς άνοιξε τις πύλες της κολάσεως στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς πήρε την απόφαση και η Χαμάς θα φέρει την ευθύνη και θα πληρώσει για τις πράξεις της».

07.10.2023 18:57

Αναστάτωση στο Νίκος Καζαντζάκης: Ισραηλινοί τουρίστες χάνουν τις πτήσεις τους για Τελ Αβίβ - Φοβούνται λόγω των συγκρούσεων

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με Ισραηλινούς τουρίστες που είχαν προγραμματίσει την αναχώρησή τους για το Ισραήλ καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δημιούργησαν τεράστια ανησυχία στους Ισραηλινούς που ήταν να ταξιδέψουν για Τελ Αβίβ.....Διαβάστε περισσότερα εδώ

07.10.2023 18:48

Live εικόνα από το Ισραήλ: Πόλεμος με τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις των Παλαιστινίων

07.10.2023 18:47

Η στιγμή που το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό βομβαρδίζει βάρκες με εισβολείς της Χαμάς

Βίντεο από τη στιγμή που σταματά με ρουκέτες τις βάρκες με τους εισβολείς της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ.

07.10.2023 18:42

Ακυρώνονται οι πτήσεις της Aegean από και προς το Τελ Αβίβ

Ακυρώνονται λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται μεταξύ Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Χαμάς το τελευταίο 24ωρο οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Aegean. Tροποποιήσεις και από τη Lufthansa. Διαβάστε περισσότερα εδώ

07.10.2023 22:07

Νέο αιματοκύλισμα χωρίς τέλος από το πρωί του Σαββάτου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου επίθεση στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια. Ενοπλοι διέσχισαν τα σύνορα και χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Στην αντεπίθεση το Ισραήλ.