Πόλεμος στο Ισραήλ: Ώρα μηδέν για τη Γάζα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του Ισραήλ - Όλες οι εξελίξεις

14.10.2023 16:05

Έληξε το τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας

14.10.2023 16:05

Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο από τον Λίβανο

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου στο νοτιοανατολικό Λίβανο, όπως δήλωσε μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ανέφερε ότι ακούστηκαν ισχυροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ και ο ήχος πυροβολισμών.

14.10.2023 15:49

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι στόχευσε σκόπιμα τον δημοσιογράφο του Reuters

Ο στρατός του Λιβάνου επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.

14.10.2023 15:38

Εννέα αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εννέα αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει το Sky News.

14.10.2023 15:30

Ο ΟΗΕ λέει ότι τα καταφύγιά του στη Γάζα δεν είναι πλέον ασφαλή

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι τα καταφύγιά της στη Γάζα «δεν είναι πια ασφαλή», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση».

«Οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Οι άμαχοι, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι κλινικές & οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να αποτελούν στόχο», ανέφερε η UNWRA σε ανακοίνωσή της.

14.10.2023 15:26

Νέα προθεσμία για την εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου έλαβε σήμερα εντολή από τις ισραηλινές δυνάμεις με νέα προθεσμία να εκκενώσει το νοσοκομείο της Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας μέχρι τη 1 μ.μ., σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

14.10.2023 14:59

«Ακούσαμε οικογενειακώς τον θόρυβο από τις ρουκέτες»: Έλληνας που έφτασε στο Τελ Αβίβ την ώρα της εισβολής περιγράφει όσα βίωσε

Έλληνας που έφτασε στο Τελ Αβίβ

Τις στιγμές τρόμου που βίωσε περιέγραψε στο OPEN και στο Τώρα Μαζί ο Χρήστος Βάμμος, ο οποίος την ημέρα της εισβολής των μαχητών της Χαμάς, βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στην πρωτεύουσα του Ισραήλ το Τελ Αβίβ

Διαβάστε περισσότερα

14.10.2023 14:38

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία για τον Παλαιστινιακό λαό

Με σημαίες της Παλαιστίνης, πανό και κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» μέλη από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, οργανώσεις, συλλογικότητες και Παλαιστίνιοι που ζουν στην πόλη πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας Αριστοτέλους και Βενιζέλου. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ (Eurokinissi)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ (Eurokinissi)

14.10.2023 14:37

Γάζα: Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα ενημερώθηκαν ότι η συμφωνία εκκένωσης καθυστερεί, αλλά δεν ακυρώνεται

Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα που βρίσκονται στη Γάζα λένε στο AJ, πως ενημερώθηκαν από τις πρεσβείες τους ότι η συμφωνία για την εκκένωσή τους μέσω του περάσματος της Ράφα για την Αίγυπτο έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει ακυρωθεί. 

14.10.2023 14:21

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

14.10.2023 13:52

Αναφορές: Πλήθος Παλαιστινίων πηγαίνουν στη νότια Γάζα από τους διαδρόμους διαφυγής

Όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γάζα χρησιμοποιούν τους διαδρόμους διαφυγής από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα που δημιούργησε σήμερα το Ισραήλ.

Αυτή την ώρα λαοθάλασσα ανθρώπων που κινείται νότια προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.


14.10.2023 13:48

Τα στοιχεία θυμάτων και τραυματιών που δίνουν οι δύο πλευρές

Πηγή: Al Jazeera

14.10.2023 13:46

Times of Israel: Ισραηλινό drone χτύπησε ομάδα που εκτόξευε αντιαρματικό πύραυλο.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ομάδας τρομοκρατών της Χαμάς που εκτόξευε αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF λένε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε αφού η ομάδα εκτόξευσε έναν πύραυλο. Η επίθεση με τον πύραυλο φέρεται να τραυμάτισε ένα άτομο στο νότιο Ισραήλ.

14.10.2023 13:36

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μετακινήθηκαν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό από νοσοκομείο στη Γάζα

«Αφού περάσαμε μέρος της νύχτας στο δρόμο με τις βόμβες να προσγειώνονται σε κοντινή απόσταση, καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από το ιατρικό προσωπικό και όλοι οι ασθενείς μπόρεσαν να μετακινηθούν», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη και χαοτική».

14.10.2023 13:28

AJ: Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα καλούνται να φύγουν αλλά τους σταματάνε στα σύνορα

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα που κατέχουν και ξένη υπηκοότητα έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις πρεσβείες τους, με τα οποία τους ενημέρωναν για μια νέα ρύθμιση που θα τους επέτρεπε να φύγουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από σήμερα το μεσημέρι.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται Παλαιστίνιοι που κατέχουν ευρωπαϊκά, καναδικά, αμερικανικά και κινεζικά διαβατήρια. Έλαβαν ειδικές συντεταγμένες για να αποφύγουν την άμεση στόχευση από τον ισραηλινό στρατό.

Όταν έφτασαν στο πέρασμα ενημερώθηκαν ότι η συμφωνία είχε ακυρωθεί. Περιμένουν νέες οδηγίες από τα υπουργεία Εξωτερικών τους.

14.10.2023 13:19

Αναφορές: Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου ανοίγει σήμερα

Το πρακτορείο ειδήσεων της PA αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ώστε να επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να εξέλθουν από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα σήμερα.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο το απόγευμα του Σαββάτου.

Επικαλούνταν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξίδευε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

"Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση ώστε να είναι ανοιχτή από τις 12 έως τις πέντε σήμερα", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. "Οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλινοί και οι Καταριανοί συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό".

Η Αίγυπτος αποκλείει τακτικά το πέρασμα για όλους τους ανθρώπους εκτός από έναν μικρό αριθμό με ειδική άδεια

14.10.2023 13:18

Χαμός στο Χάρβαρντ: Φοιτητές κατηγορούν το Ισραήλ για την έκρηξη βίας - Επιχειρηματίες θέλουν τα στοιχεία τους για να μην τους προσλάβουν

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν φοιτητικές οργανώσεις του Πανεπιστήμιου Χάρβάντ με την οποία κατηγορούν το Ισραήλ για την έκρηξη βίας που είναι σε εξέλιξη.

Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Άινταν Οφερ και η σύζυγός του, Μπάτια, παραιτήθηκαν από το εκτελεστικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της διοίκησης στην υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα...

14.10.2023 12:52

Ισραηλινός διοικητής της Μεραρχίας Γάζας: «Η Χαμάς μάς εξέπληξε»

Ο διοικητής της Μεραρχίας Γάζας των IDF, Avi Rosenfeld, δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς στις συνοριακές κοινότητες του Ισραήλ ήταν μια έκπληξη και ότι η στρατιωτική ηγεσία «δεν το γνώριζε» και «αιφνιδιάστηκε από αυτό».

Πρόσθεσε ότι στο μέλλον «θα υπάρχει πολύς χρόνος για να ερευνήσουμε και να εξετάσουμε τι συνέβη».

14.10.2023 12:29

Ισραήλ: Ανώτερος διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές

Ένας ανώτερος διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Σε ανάρτησή του στο Χ, γραμμένη στα αραβικά, ο Αβιχάι Αντράι δήλωσε ότι ο Μουράντ Αμπού Μουράντ διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του.

14.10.2023 12:18

Τουλάχιστον 2.215 νεκροί και 8.714 τραυματίες στη Γάζα

Τουλάχιστον 2.215 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το περασμένο Σάββατο, αναφέρει σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Άλλοι 8.714 έχουν τραυματιστεί στην περιοχή κατά το ίδιο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, 54 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 11 έχουν τραυματιστεί στη Δυτική Όχθη.

14.10.2023 11:50

Στρατός Ισραήλ: Οποιοδήποτε πέρασμα από τη Γάζα στην Αίγυπτο θα συντονίζεται με το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η χρήση του συνοριακού περάσματος από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συντονισμό με το Ισραήλ.

«Όσον αφορά τη Γάζα, τα περάσματα είναι κλειστά. Τα σύνορα είναι κλειστά και οποιαδήποτε μετακίνηση ή διέλευση προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συντονισμό και σε επαφή μαζί μας. Προς το παρόν, αυτό το θέμα δεν συμβαίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

14.10.2023 11:49

Γάζα: 324 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες έφτασε τους 324, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις αεροπορικές επιδρομές.

14.10.2023 11:48

Αναφορές: Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι

Αναφορές από το ραδιόφωνο Aqsa της Χαμάς κάνουν λόγο για επτά νεκρούς Παλαιστίνιους από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο κέντρο της Γάζας σήμερα, όπως μεταδίδει το SkyNews.

14.10.2023 11:33

Το NBC δημοσιεύει χάρτες μαχητών της Χαμάς για επιθέσεις σε σχολεία και κέντρο νεολαίας - Ηθελημένα στόχευε αμάχους

Χάρτες που φέρνει στο φως ο Ισραηλινός στρατός και ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν πάνω σε νεκρούς μαχητές της Χαμάς φανερώνουν ότι η οργάνωση σχεδίαζε να χτυπήσει δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας στα κιμπούτς που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας.

χάρτης

Στις αεραφωτογραφίες, που δημοσιεύει το NBC, αναγράφεται στα αραβικά η λέξη «top secret» και δίνεται η εντολή στους μαχητές της οργάνωσης να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν, να αρπάξουν ομήρους και επιστρέψουν στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα...

14.10.2023 11:19

Προπαγάνδα Χαμάς: Δημοσιεύει πλάνα τρομοκρατών να φροντίζουν παιδιά Ισραηλινών

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα νέα πλάνα που φαίνεται να δείχνουν παιδιά Ισραηλινών που απήγαγε κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε κανάλι Telegram της Χαμάς, φέρει τη λεζάντα: «Μαχητές της Χαμάς, δείχνουν συμπόνια για τα παιδιά εν μέσω των μαχών στο Κιμπούτς 'Holet' την πρώτη ημέρα της επιχείρησης Al-Aqsa Flood».

https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1712883595189104822

14.10.2023 11:14

ΟΗΕ: Περισσότερα από χίλια κτίρια καταστράφηκαν στη Γάζα

Περισσότερα από 1.300 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των σχεδόν εβδομαδιαίων βομβαρδισμών του Ισραήλ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Γάζα

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA δήλωσε ότι "5.540 οικιστικές μονάδες" στα κτίρια αυτά καταστράφηκαν και σχεδόν 3.750 ακόμη σπίτια υπέστησαν τόσο σοβαρές ζημιές που είναι ακατοίκητα.

14.10.2023 11:08

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Το θανατηφόρο χτύπημα του Ισραήλ είχε πιθανότατα στόχο τον Τύπο

Το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε έναν δημοσιογράφο και τραυμάτισε άλλους έξι στο νότιο Λίβανο την Παρασκευή είχε πιθανότατα στόχο τον Τύπο, δήλωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Δεν υπήρχε κανένας άλλος γύρω τους, δεν υπήρχαν μάχες, δεν υπήρχε κανένα στρατιωτικό σημείο» δήλωσε ο Τζόναθαν Ντάγκερ που ανήκει στην Ένωση στο Al Jazeera. «Οι πληροφορίες που έχουμε όλες παραπέμπουν σε μια σκοπιμότητα που είναι δύσκολο να διαψευστεί», είπε.

14.10.2023 10:55

Το προσωπικό του νοσοκομείου της Βόρειας Γάζας αρνείται την ισραηλινή εντολή για εκκένωση

Επικαλούμενοι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αρνούνται την εντολή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

«Την Παρασκευή έλαβα τηλεφώνημα από τον ισραηλινό στρατό που μας ζητούσε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Ahmed Muhanna του νοσοκομείου al-Awda στην Jabalia. «Αυτό δεν είναι δυνατόν», υπογράμμισε.

«Κάποιοι ασθενείς έφυγαν, αλλά κάποιοι άλλοι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν λόγω της σοβαρής κατάστασής τους», είπε, αναφέροντας ότι το νοσοκομείο παρέχει εντατική ιατρική φροντίδα σε πέντε ασθενείς. «Το προσωπικό του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων 35 γιατρών και ιατρικών βοηθών, είναι αποφασισμένο να παραμείνει και να παράσχει υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς», είπε.

Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε στο νοσοκομείο μόλις δύο ώρες για την εκκένωση και στη συνέχεια του έδωσε περισσότερο χρόνο, αλλά η εντολή εκκένωσης παραμένει σε ισχύ.

14.10.2023 10:52

Αεροπλάνο με ιατρικές προμήθειες προσγειώνεται στην Αίγυπτο

Αεροπλάνο με ιατρικές προμήθειες για την υποστήριξη επειγουσών υγειονομικών αναγκών στη Γάζα προσγειώθηκε στην Αίγυπτο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι οι προμήθειες προσγειώθηκαν στο Al Arish, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πέρασμα της Ράφα, και ότι ο ΠΟΥ είναι «έτοιμος να αναπτύξει τις προμήθειες μόλις αποκατασταθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση μέσω του περάσματος».

Τόνισε επίσης πως «συνεχίζουμε την έκκλησή μας προς το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφαση για την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτό θα είναι μια ανθρώπινη τραγωδία».

14.10.2023 10:07

Ισραήλ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις σκότωσαν τρομοκράτες προερχόμενους από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε «έναν αριθμό τρομοκρατών» αφού επιχείρησαν να περάσουν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), ο «τρομοκρατικός πυρήνας» εντοπίστηκε πριν από λίγο.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε το χτύπημα χρησιμοποιώντας drone. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ούτε αν ανήκαν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

14.10.2023 10:01

Στους 24 ο αριθμός των νεκρών Ταϊλανδών στο Ισραήλ

Ο αριθμός των υπηκόων της Ταϊλάνδης που έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αυξήθηκε σε 24, αναφέρει σήμερα το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης. Το υπουργείο ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό άλλοι 16 Ταϊλανδοί να έχουν κρατηθεί όμηροι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 30.000 Ταϊλανδοί, που εργάζονται στον γεωργικό τομέα του Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.700 Ταϊλανδοί επιθυμούν να επαναπατριστούν.

14.10.2023 09:54

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα - Αυξημένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ, στην Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ

14.10.2023 09:53

Ο Σωτήρης Δανέζης περιγράφει την επίθεση στη Σντερότ - «Ακούγαμε τον εφιαλτικό ήχο, λίγα μέτρα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία»

Αντιμέτωπη κατάματα με τον θάνατο ήρθε χθες η αποστολή του OPEN στο Ισραήλ, καθώς σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το σημείο που βρίσκονταν έπεσαν ρουκέτες. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης και ο Κώστας Παπαδάτος -που βρίσκεται στην κάμερα μαζί με τον Δημήτρη Αλεξάκη, ειδικότερα, κάλυπταν την επίθεση στην πόλη Σντερότ, όταν μια από τις ρουκέτες έσκασε σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το σημείο στο οποίο είχαν ξαπλώσει για να προστατευτούν. Διαβάστε την συγκλονιστική περιγραφή του απεσταλμένου του OPEN

14.10.2023 09:27

Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.

Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που ζουν στη βόρεια Γάζα ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιήσουν δύο δρόμους για να κατευθυνθούν νότια.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στα αραβικά στο Χ, πρώην Twitter, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Αβιτσάι Αντράι δήλωσε ότι δύο δρόμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα (7 π.μ. έως 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας) «χωρίς καμία βλάβη».

Όσοι ζουν στην πόλη της Γάζας έχουν ενημερωθεί να μετακινηθούν νότια από το Μπέιτ Χανούν προς το Χαν Γιουνίς, ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού.

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην παραλία και δυτικά της Ελιάς θα μπορούν επίσης να μετακινηθούν στις οδούς Νταλντούλ και Αλ Σάνα προς τις οδούς Σάλα Αλ Ντιν και Αλ Μπαχρ, προσθέτει ο Αντράι.

14.10.2023 09:25

Ισραήλ: Συνεχίζει να χτυπά «στόχους της Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) «συνεχίζουν να πλήττουν τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση. Οι IDF ανέφεραν στο Telegram ότι την περασμένη Παρασκευή τα μαχητικά τους αεροσκάφη πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτές περιελάμβαναν δεκάδες τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς καθώς και τρομοκράττες της Νούχμπα που βρίσκονταν σε ένα ορμητήριο στη Λωρίδα της Γάζας», σημειώνουν. «Οι τρομοκράτες της Νούχμπα ήταν μία από τις ηγετικές δυνάμεις που οδήγησαν τη διείσδυση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο», προσθέτουν.

Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν επιχειρησιακά επιτελεία που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια του πλήγματος, μαχητικά αεροσκάφη των IDF σκότωσαν τον Merad Abu Merad, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του εναέριου συστήματος της Χαμάς στην πόλη της Γάζας και ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την καθοδήγηση των τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της σφαγής του Σαββάτου».

14.10.2023 08:52

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές (AP)

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από διαδήλωση υπέρ της Λωρίδας της Γάζας, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Majdi Mohammed)

14.10.2023 08:42

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς πυροβολικού

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε βομβαρδισμούς πυροβολικού από κανονιοφόρους και άρματα μάχης στην ανατολική και δυτική Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Anadolu από το έδαφος.

14.10.2023 08:41

ΟΗΕ: Η έκκληση του Ισραήλ για εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων είναι «επικίνδυνη και εξωφρενική»

Η έκκληση του Ισραήλ να εκκενώσει 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους από τη βόρεια Γάζα είναι «επικίνδυνη και εξωφρενική», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς. 

Σε δήλωσή του στο X, ο κ. Γκρίφιθς ανέφερε ότι «η Γάζα δέχεται έντονους βομβαρδισμούς» και ότι «δρόμοι και σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια».

«Ο εξαναγκασμός φοβισμένων και τραυματισμένων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, να μετακινούνται από τη μία πυκνοκατοικημένη περιοχή στην άλλη, χωρίς καν παύση των μαχών και χωρίς ανθρωπιστική υποστήριξη, είναι επικίνδυνος και εξοργιστικός», πρόσθεσε.

14.10.2023 08:20

Αλ Κάιντα: Καλεί να γίνουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του παγκοσμίως

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον Εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους.

«Είθε ο τζιχάντ εναντίον των εβραίων και των συμμάχων τους να επεκταθεί σε όλη τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό», ανέφερε χθες Παρασκευή μέσω των συνηθισμένων διαύλων προπαγάνδας της. Οι «γιοι του ισλάμ» πρέπει να επιτεθούν στους «σιωνιστές» στους δρόμους του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, συνέχισε.

Η Αλ Κάιντα κάλεσε τους οπαδούς της να βάλουν επίσης στο στόχαστρο τους υποστηρικτές του Ισραήλ, να «σειστεί το έδαφος κάτω από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, τα αεροδρόμια και τις πρεσβείες στις ισλαμικές περιοχές μας», καθώς «από τις αποθήκες» των ΗΠΑ, πάνε στο Ισραήλ «πυρομαχικά» που καταλήγουν «στα κεφάλια και στα στήθη των παλαιστίνιων αδελφών μας».

14.10.2023 08:19

Βίντεο από drone: Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες από κατοικημένη περιοχή

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τη Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες από κατοικημένη περιοχή στη Γάζα. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε το σημείο εκτόξευσης.

14.10.2023 08:12

Μέση Ανατολή: Ο ανεπιθύμητος Βάγκνερ στο Ισραήλ, ο Καλός Θεός της Βίβλου και τα ποντίκια που κουβαλάνε την Πανούκλα - Καμία τύχη

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ ήταν και είναι (ακόμα) ανεπιθύμητος συνθέτης στο Ισραήλ. Η πρώτη μάχη με τον γερμανό μουσουργό και τους Ισραηλινούς δόθηκε το 2001, παράλληλα με τις σφαγές των Παλαιστινίων από τους στρατιώτες του Αριέλ Σαρόν. Σιωνιστές βουλευτές και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας τη ματαίωση συναυλίας στην Ιερουσαλήμ από την Κρατική ορχήστρα του Βερολίνου, γιατί «σπίλωνε τη μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και πρόσβαλε την ευαισθησία όσων επέζησαν». Διαβάστε περισσότερα...

14.10.2023 07:58

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: 256 νεκροί, 1.788 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι από τους τουλάχιστον 1.900 νεκρούς στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου, 256 κάτοικοι σκοτώθηκαν και 1788 τραυματίστηκαν την Παρασκευή. Μεταξύ των θυμάτων είναι και 20 παιδιά.

14.10.2023 07:57

Ισραήλ: Πάνω από 120 πολίτες κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα

Πάνω από 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς, σύμφωνα με την Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας (IDF).

Νωρίτερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών των IDF βρέθηκαν λείψανα ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί κατά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν σε θύλακα όπου πιστεύεται ότι μέχρι και 200 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και ανέσυραν τις σορούς αρκετών ανθρώπων.

14.10.2023 07:55

Τελικά βοήθησε το Ιράν τη Χαμάς στο σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ; Οι μυστικές συναντήσεις, η αλλαγή στρατηγικής και το χρονικό

Τελικά ποια είναι η εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ; Δημοσίευμα των New York Times επικαλούμενο αξιωματούχους της ισλαμικής χώρας και της οργάνωσης, μεταδίδει ως Ιράν και Χεζμπολάχ, πράγματι βοήθησαν στο σχεδιασμό, ωστόσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν βρει στοιχεία που να συνδέουν άμεσα την Τεχεράνη. Διαβάστε περισσότερα

14.10.2023 07:47

Παλαιστινιακές πηγές: Οι δυνάμεις του Ισραήλ συλλαμβάνουν μέλη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις συνέλαβαν πολλά μέλη της Χαμάς σε διάφορες τοποθεσίες στη Δυτική Όχθη.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Τζουμάα Αμπού Χαλίφα, ενός αποφυλακισμένου κρατούμενου της Χαμάς από την περιοχή της Τζενίν, ξέσπασε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των στρατευμάτων και των μαχητών, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

14.10.2023 07:46

ΜΜΕ Ισραήλ: Ο στρατός βρήκε πτώματα αγνοουμένων στη Λωρίδα της Γάζας

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς –οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ– ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.

14.10.2023 16:10

Ώρα μηδέν για τη Γάζα καθώς το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ έληξε και όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο βήμα της επιχείρησης με τα χερσαία στρατεύματα να κινούνται προς τον θύλακα των Παλαιστινίων. Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί νότια, αφού το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης πριν από μια επίγεια εισβολή.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έθεσε 24ωρη προθεσμία για την εκκένωση αυτή νωρίς την Παρασκευή.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως απάντηση στη «διείσδυση αγνώστου ταυτότητας εναέριων μέσων στο Ισραήλ» και σε πυρά εναντίον ισραηλινού drone. Ο στρατός αναχαίτισε τα εναέρια μέσα, όπως δήλωσε

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές στις στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας ομήρους και συλλέγοντας στοιχεία για την ανεύρεση ανθρώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς και δήλωσε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «είναι μόνο η αρχή», σε τηλεοπτικά σχόλια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε «νέο επικίνδυνο χαμηλό» και ζήτησε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση ώστε να μπορέσουν να φτάσουν καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. «Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την κρίση σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή.

Τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 614 παιδιά και 370 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας την Παρασκευή. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτοκινητοπομπών που διέφευγαν από την πόλη της Γάζας σκότωσαν 70 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το γραφείο Τύπου της Χαμάς. Η Χαμάς δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα χτυπήθηκαν σε τρία σημεία καθώς κατευθύνονταν νότια από την πόλη της Γάζας την Παρασκευή.