Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και μετά την επίσκεψη Μπάιντεν - Σκληρές μάχες με νεκρούς στη Δυτική Όχθη

-
19.10.2023 22:32

Ολοκληρώθηκε το live blog του ethnos.gr

Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι

19.10.2023 22:29

Συναγερμός και στο Ιράκ

Επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βάση με αμερικανούς στρατιώτες. Διαβάστε περισσότερα εδώ

19.10.2023 22:23

Γιατί ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος

Η Σαουδική Αραβία είναι ζωτικός παράγοντας όταν πρόκειται να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή της στην περιοχή.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, το Ριάντ συμμετείχε σε τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ και τον Λευκό Οίκο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Οι συνομιλίες προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς, αλλά όλα αυτά άλλαξαν στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς.

Έκτοτε η Σαουδική Αραβία όχι μόνο έχει ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά έχει επίσης καταδικάσει και κατηγορήσει το Ισραήλ για τον πόλεμο.

Για τον πρίγκιπα διάδοχο, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η μακροχρόνια θέση των Σαουδαράβων μοναρχών να στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, καθώς η οργή έχει αυξηθεί στις μουσουλμανικές χώρες λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.

Το παλαιστινιακό ζήτημα έχει ενώσει τον κατά τα άλλα διχασμένο μουσουλμανικό κόσμο. Η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρίγκιπα Σαλμάν και του Ιρανού προέδρου μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των νέων μαχών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Δεδομένης της ασταθούς δυναμικής της περιοχής, ο πρίγκιπας Σαλμάν θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

19.10.2023 22:12

Επικοινωνία Μόντι με Αμπάς

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μίλησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και "μετέφερε τα συλλυπητήριά του" για την απώλεια ζωών αμάχων στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

19.10.2023 22:05

Πρώην ηγέτης Χαμάς: Κρατάμε ομήρους αρκετούς ισραηλινούς στρατιώτες για να διαπραγματευτούμε απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάλ, υποστήριξε σήμερα ότι ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι τόσο μεγάλος που δίνει τη δυνατότητα στην ισλαμιστική οργάνωση να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ.

Ο Μεσάλ, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς για την παλαιστινιακή διασπορά, διατύπωσε αυτόν τον ισχυρισμό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

19.10.2023 22:01

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεςι στον αραβικό κόσμο

19.10.2023 21:55

Η Μόσχα θα συντονίσει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή με την Κίνα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συντονίζει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με την Κίνα, έναν ολοένα και πιο στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε συνομιλίες στην Ντόχα με τον Ζάι Τζουν, τον ειδικό απεσταλμένο του Πεκίνου για τη Μέση Ανατολή, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται ότι «επιβεβαιώθηκε» ότι οι δύο χώρες εστιάζουν στον συντονισμό των προσπαθειών τους προς την κατεύθυνση μιας «πολιτικής διευθέτησης αυτής και άλλων κρίσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική».

Η Ρωσία θεωρεί ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην παρούσα κρίση. Η Μόσχα προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ισχυρότερο σύμμαχο της Ουκρανίας. Το σχέδιο ψηφίσματος που προώθησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ζητούσε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων και την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων, απορρίφθηκε. Το κείμενο αυτό καταδίκαζε τη βία εναντίον αμάχων και κάθε μορφή τρομοκρατίας, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα τη Χαμάς.

19.10.2023 21:53

Σουνάκ: Θα συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και μοιράστηκε αυτή τη φωτογραφία από την άφιξή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Ως διεθνής κοινότητα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς να γίνει καταλύτης για μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Χ, πρώην Twitter.

"Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε την περιφερειακή σταθερότητα και να αποτρέψουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση", πρόσθεσε.

19.10.2023 21:25

Πράσινο φως για χερσαία επέμβαση

Ο ισραηλινός στρατός έχει το "πράσινο φως" να μετακινηθεί στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat.

Οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News.

"Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς...", είπε, αλλά η "πρώτη και τελευταία προτεραιότητα" είναι η καταστροφή της Χαμάς.

19.10.2023 21:19

Δεκαέξι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων

Δεκαέξι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου όταν το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπεί τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από μαχητές της Χαμάς.

19.10.2023 21:16

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για το ματς της Μακάμπι Τελ Αβίβ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19.10.2023 20:59

Από 100 έως 300 οι νεκροί από το χτύπημα στο νοσοκομείο, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Μεταξύ 100 και 300 πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, την οποία μεταδίδει το CNN

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19.10.2023 20:41

Οι σειρήνες ρουκετών ηχούν στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

19.10.2023 20:41

Συνάντηση Σούνακ με μπιν Σαλμάν

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στο Ριάντ, μετέδωσαν τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

19.10.2023 20:26

Τι λέει στο OPEN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης

19.10.2023 20:24

Τι λέει στο OPEN εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ

19.10.2023 20:06

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Εγκαταλείψτε άμεσα το Λίβανο!

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή θεωρείται «πολύ ασταθής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτήν τη στιγμή μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης και επέκτασης της σύγκρουσης». Αυτό, επισημαίνεται, ισχύει ιδιαίτερα για το νότιο τμήμα του Λιβάνου, δηλαδή όλες τις περιοχές νοτίως της Βυρητού.

19.10.2023 19:45

Τεράστιο πακέτο στήριξης σε πληγέντες

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επεξεργάζεται σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τις επιθέσεις της Χαμάς, το ύψος του οποίου θα είναι «μεγαλύτερο» από εκείνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σμότριτς ανέφερε πως η οικονομία του Ισραήλ είναι τόσο ισχυρή που επιτρέπει τη διάθεση κονδυλίων τόσο για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών όσο και για την ανακούφιση των πληγέντων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

19.10.2023 19:44

Οι IDF δεν γνωρίζουν πόσοι όμηροι είναι ζωντανοί, εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλοι 100-200 αγνοούμενοι

19.10.2023 19:28

Στο μέτωπο ο Νετανιάχου, επισκέφτηκε στρατιώτες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες των IDF κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και δήλωσε: "Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις". Και πρόσθεσε: "Ολόκληρος ο λαός του Ισραήλ στέκεται πίσω σας και θα δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα στους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη".

19.10.2023 19:26

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

19.10.2023 19:07

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παγκόσμιος συναγερμός για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά Αμερικανών πολιτών

Προειδοποίηση «παγκόσμιου» συναγερμού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εφιστώντας την προσοχή για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των Αμερικανών πολιτών σε όλο τον κόσμο.

19.10.2023 19:03

Ραγδαίες εξελίξεις: Αποσύρεται και η πρέσβειρα του Ισραήλ από την Τουρκία

Το Ισραήλ αποσύρει όλους τους διπλωμάτες από την Τουρκία λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβης Irit Lillian, λίγες μέρες αφότου είχε ανεβάσει την ταξιδιωτική του οδηγία στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι διπλωμάτες αποχώρησαν σήμερα για λόγους ασφαλείας και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, με φόντο τις αυξανόμενες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στη χώρα.

Την Τετάρτη βρέθηκε αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρει πολίτες

19.10.2023 19:00

Σε τετραώροφη πολυκατοικία το χτύπημα της ρουκέτας στο Ισραήλ

Αναφορές για 2 τραυματίες

19.10.2023 18:51

Υπουργός Άμυνας σε στρατιώτες - Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

19.10.2023 18:31

Εννέα Βρετανοί επιβεβαιώθηκαν νεκροί μετά από επίθεση της Χαμάς

Τουλάχιστον εννέα Βρετανοί υπήκοοι επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά αγνοούνται μετά την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

19.10.2023 18:24

Το Ισραήλ απομακρύνει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία

19.10.2023 18:07

Χτυπήθηκε σπίτι από ρουκέτα στην πόλη Κιριατ Σμονα

Την πληροφορία μεταδίδει η Haaretz

19.10.2023 17:59

Πολύνεκρη επιδρομή IDF και στη Δυτική Όχθη

Οι IDF αναφέρουν στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή τους ότι ένα αεροσκάφος "χτύπησε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα στον καταυλισμό Nur Shams" το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας έναν "αριθμό τρομοκρατών".

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 10 "καταζητούμενους υπόπτους" και έχουν εξουδετερώσει "έναν αριθμό εκρηκτικών μηχανισμών που ήταν έτοιμοι για χρήση".

Οι IDF ανέφεραν ότι σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με ενόπλους, στις οποίες περιλαμβάνονταν και "εκρηκτικοί μηχανισμοί που ρίχτηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας".

19.10.2023 17:53

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση 30 ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

19.10.2023 17:41

Ο Σουνάκ ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία για συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman.

19.10.2023 17:35

Σειρήνες αυτή την ώρα στο νότιο Ισραήλ

Όπως έγινε γνωστό, αυτή την ώρα ηχούν σειρήνες στο νότιο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στην πόλη Be'er Sheva και τις κοινότητες γύρω από αυτήν. 

19.10.2023 17:32

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για αντιαρματικό πύραυλο σε κιμπούτς

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση του αντιαρματικού πυραύλου προς το Κιμπούτς Μανάρα στην περιοχή της Γαλιλαίας, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα την Πέμπτη.

Ο πύραυλος χτύπησε ένα σπίτι, και προκάλεσε φωτιά, ωστόσο δεν άφησε θύματα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού.

19.10.2023 17:20

Γιατί το πέρασμα της Ράφα είναι τόσο σημαντικό - Πού βρίσκεται και ποιος το ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

19.10.2023 17:10

«Να είστε έτοιμοι, η εντολή πλησιάζει», λέει ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Πλησιάζει η ώρα της χερσαίας επιχείρησης; Διαβάστε περισσότερα εδώ

19.10.2023 16:54

Αναφορές για έξι εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι εντόπισαν την Πέμπτη έξι εκτοξεύσεις πυραύλων από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ και απάντησαν στοχεύοντας τις πηγές των πυρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέντε από αυτές τις εκτοξεύσεις προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές και μία αναχαιτίστηκε. Αναφέρθηκε επίσης ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε προς μια θέση των IDF κοντά στα σύνορα και μαζί με πυρά προς την ισραηλινή πόλη Zar'it area. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα στο περιστατικό.

19.10.2023 16:43

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδικάζουν τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' καταδίκασαν τη "συλλογική τιμωρία" των Παλαιστινίων στη Γάζα, καθώς συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Πριν από τη συνάντηση, η ιορδανική βασιλική αυλή δήλωσε ότι ο Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα θα "συζητήσουν μέσα για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα".

Σε χωριστές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αργότερα, η αιγυπτιακή προεδρία και η βασιλική αυλή δήλωσαν ότι οι δύο ηγέτες "επιβεβαίωσαν την ενιαία θέση τους απορρίπτοντας την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας με την πολιορκία, την πείνα ή τον εκτοπισμό" των Παλαιστινίων.

19.10.2023 16:30

Συνέντευξη Τύπου οικογενειών αγνοούμενων παιδιών στο Τελ Αβίβ

Σε λίγη ώρα ισραηλινές οικογένειες των οποίων τα παιδιά αγνοούνται θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. 

Τα παιδιά πιθανόν να έχουν μεταφερθεί στη Γάζα ως όμηροι.

19.10.2023 16:23

Εν αναμονή διαγγέλματος από τον Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο έθνος την Πέμπτη για να συζητήσει την απάντηση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, λιγότερο από 24 ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ για να προσφέρει στους Ισραηλινούς υποστήριξη και βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σε ένα ταξίδι που ανατράπηκε από την έκρηξη ενός νοσοκομείου στη Γάζα.

Στις δηλώσεις του, που είναι προγραμματισμένο να εκφωνηθούν από το Οβάλ Γραφείο στις 20:00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη, ο Μπάιντεν θα προσφέρει μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Ουκρανίας και του Ισραήλ. Αλλά θα απευθυνθεί επίσης στο έθνος, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών νομοθέτων, για τον αντίκτυπο των δύο συγκρούσεων, δήλωσε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ.

19.10.2023 16:16

Επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ: χρειάζονται 100 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα στη Γάζα

Οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι η Γάζα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια από τα αρχικά 20 φορτηγά που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κατά την αναχώρησή του από τη χθεσινή επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, λέει ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά την ημέρα.

Η Αίγυπτος συμφώνησε να ανοίξει εκ νέου το συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα για να επιτραπεί η διέλευση των παραδόσεων, αν και η προετοιμασία γι' αυτό απαιτεί χρόνο.

19.10.2023 16:10

Ηχούν σειρήνες στο Βόρειο Ισραήλ

19.10.2023 16:03

Προβληματισμός στη Γαλλία για ενδεχόμενη επίσκεψη Μακρόν στο Ισραήλ

Mετά τις επισκέψεις στο Ισραήλ του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς την περασμένη Τρίτη, του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του Ρίσι Σούνακ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι θα του επιτρέψει να επιτύχει ανθρωπιστική και διπλωματική πρόοδο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Παρίσι.

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική άσκηση, γι' αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος ζυγίζει τα πράγματα, αξιολογεί τους κινδύνους και τα οφέλη, ενώ παράλληλα φροντίζει να μην πυροδοτήσει τη γαλλική εσωτερική κατάσταση.

19.10.2023 16:01

Σούνακ σε Νετανιάχου: «Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε από το Ισραήλ ότι είναι σημαντικό η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς να μην κλιμακωθεί διευρυνόμενη προς την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

«Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτόν συζητώ με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε έτσι στην δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως στο πλευρό του ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του είπε «...θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

19.10.2023 15:57

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απορρίπτει τις αιτήσεις που επιβάλλουν στον υπουργό Δικαιοσύνης Λεβίν να συγκαλέσει την επιτροπή διορισμών δικαστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε τις αναφορές για την επιβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, να συγκαλέσει την επιτροπή δικαστικών διορισμών λόγω της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Η προγραμματισμένη ακρόαση, η οποία αρχικά είχε οριστεί για την ερχόμενη Κυριακή, αναβλήθηκε για τις 12 Νοεμβρίου. Η αναβολή αυτή δόθηκε μετά το αίτημα του Λεβίν για παράταση προκειμένου να καταθέσει απάντηση στα αιτήματα.

Ο υπουργός αιτιολόγησε το αίτημά του εξηγώντας ότι πολλοί υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της νομικής του ομάδας, έχουν κληθεί σε εφεδρεία λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Ως αποτέλεσμα, το δικαστήριο του επέτρεψε να υποβάλει την απάντησή του μία εβδομάδα πριν από την επαναπρογραμματισμένη ημερομηνία ακρόασης. Ο Levin εκπροσωπείται στις εν λόγω αιτήσεις από ιδιώτη δικηγόρο.

19.10.2023 15:49

Χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους πλήττει Παλαιστίνιους ενόπλους σε σύγκρουση στη Δυτική Όχθη

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας έπληξε έναν πυρήνα ένοπλων Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, κοντά στην πόλη Tulkarem της Δυτικής Όχθης, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή, όπως πληροφορήθηκαν οι Times of Israel.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό σήμερα το απόγευμα, ενώ ένας τέταρτος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις αργά χθες το βράδυ.

Στρατιώτες και αστυνομικοί του IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στον καταυλισμό προκειμένου να συλλάβουν καταζητούμενους Παλαιστίνιους. Νωρίτερα, η αστυνομία δήλωσε ότι αστυνομικοί συγκρούονταν με ενόπλους στην περιοχή.

19.10.2023 15:34

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό και οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ορισμένων ενόπλων, δήλωσαν μάρτυρες.

Συνολικά 72 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

19.10.2023 15:23

Ο Guardian απολύει τον σκιτσογράφο Steve Bell για το σκίτσο του Νετανιάχου που θεωρήθηκε αντισημιτικό

19.10.2023 15:16

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια, επίσης κατά τη διάρκεια δύσκολων γεγονότων

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επισκέφθηκε την περιοχή στάσης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και δήλωσε: «Είμαι υπεύθυνος για το σύστημα ασφαλείας, επίσης κατά τη διάρκεια δύσκολων γεγονότων».

Πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ακριβείς και αιχμηροί... και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας».

19.10.2023 15:11

Γερμανικά ΜΜΕ: Ευρωπαϊκές πηγές λένε πως «δεν ευθύνεται το Ισραήλ» για το χτύπημα στο νοσοκομείο και ότι «οι νεκροί είναι το πολύ 50»

Διαβάστε αναλυτικά

19.10.2023 15:01

Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους πολίτες στον Λίβανο να φύγουν «το συντομότερο»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο προέτρεψε τους πολίτες της να «σχεδιάσουν να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατό».

19.10.2023 14:55

Παλαιστινιακό Υπ. Υγείας: Τρεις σοβαρά τραυματισμένοι από χτύπημα drone στη Δυτική Όχθη

19.10.2023 14:51

ΜΜΕ της Χαμάς: Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο Χαν Γιουνίς

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

19.10.2023 14:43

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αρτοποιεία-Νεκροί άνθρωποι που περίμεναν να πάρουν λίγο ψωμί

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές βομβάρδισαν πολλά αρτοποιεία στη Γάζα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες που βρίσκονταν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

19.10.2023 14:42

Σειρήνες και στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

19.10.2023 14:38

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, στην περιοχή του Τελ Αβίβ

19.10.2023 14:24

Τουλάχιστον 13 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Γιουνίς

Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο Χαν Γιουνίς αποδεκατίστηκε από αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη, σύμφωνα με τον δρα Μοχάμαντ Ζακούτ, γενικό διευθυντή των νοσοκομείων της Γάζας και διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου Al-Nasser στην πόλη της νότιας Γάζας.

19.10.2023 14:06

Ο Σουνάκ επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, δεν αναφέρθηκε σε κατάπαυση πυρός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σουνάκ, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, επανέλαβε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τη βοήθεια προς την περιοχή.

«Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας στην πιο σκοτεινή ώρα του Ισραήλ. Ως φίλος σας, θα σταθούμε δίπλα σας με αλληλεγγύη, θα σταθούμε στο πλευρό του λαού σας και θέλουμε επίσης να νικήσετε», δήλωσε ο Σουνάκ κατά την ενημέρωση με τον Νετανιάχου.

19.10.2023 14:00

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.785

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου.

19.10.2023 13:56

Ο Σουνάκ «υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Από πλευράς του, ο Σουνάκ είπε πως «υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και «να κυνηγήσει τη Χαμάς».

«Γνωρίζω ότι λαμβάνετε κάθε μέτρο προφύλαξης για να αποφύγετε να βλάψετε αμάχους σε αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιδιώκουν να θέσουν σε κίνδυνο αμάχους», λέει στον κ. Νετανιάχου.

19.10.2023 13:55

Η Χαμάς «είναι οι νέοι Ναζί» και «αυτή είναι η μάχη για το μέλλον»

Ο Ρίσι Σουνάκ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δίνουν συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου λέει ότι η Χαμάς «είναι οι νέοι Ναζί και το νέο ISIS» και ότι αυτός ο σημερινός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι μια «μάχη για τον ελεύθερο κόσμο».

19.10.2023 13:29

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό Nur al-Shams κοντά στο Tul Karm στη Δυτική Όχθη.

19.10.2023 13:28

Εννέα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις, ανάμεσά τους επτά παιδιά

Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα, μια ισραηλινή επιδρομή έπληξε κτίριο, σκοτώνοντας εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, από την οικογένεια al-Bakri, σύμφωνα με το Al Jazeera.

19.10.2023 13:18

Τουρικό υπ. Άμυνας: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε τόσο στην ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στην εκκένωση της Γάζας»

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη σε δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες του πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το πολεμικό μας ναυτικό συνεχίζει αποφασιστικά τις δραστηριότητες αναγνωριστικής επιτήρησης, επίδειξης σημαίας/παρουσίας και εκπαίδευσης/άσκησης με επαρκή αριθμό πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ, Ζεκί Ακτούρκ.

Όσον αφορά τα αεροπλανοφόρα που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, είπε ότι: «Όταν ρωτάμε τους Αμερικανούς συνομιλητές μας για το θέμα αυτό, μας ενημερώνουν ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης μη μαχητών και αμάχων. Παρακολουθούμε κι εμείς στενά το θέμα αυτό».

Για το θέμα της βοήθειας προς την Παλαιστίνη, υποστήριξε ότι: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να συμμετάσχουν τόσο στην ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στην εκκένωση σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν».

19.10.2023 13:14

Χαμάς: Επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας μας νεκρός σε αεροπορική επιδρομή

Επικεφαλής των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας υπό την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα έπεσε νεκρός από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Η οικογένειά του σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

19.10.2023 13:08

Ο ισραηλινός στρατός απαντά σε αντιαρματικά πυρά από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι απαντά στον Λίβανο μετά από αντιαρματικά πυρά που στόχευσαν περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

19.10.2023 13:06

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: 3.500 Παλαιστίνιοι νεκροί

3.500 Παλαιστίνιοι νεκροί και 12.000 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

19.10.2023 12:58

Οι IDF δεν αποκλείνουν να υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) σε ενημέρωση την Πέμπτη.

19.10.2023 12:52

Σειρήνες σε Ασκελόν και Ζικίμ, στο νότιο Ισραήλ

19.10.2023 12:33

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει τα έργα επισκευής των δρόμων στο πέρασμα της Ράφα

Στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, οι Αιγύπτιοι προσπαθούν σήμερα να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, έπειτα από τη σχετική συμφωνία Ουάσινγκτον-Καΐρου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

19.10.2023 12:32

Αεροπλανοφόρα εστάλησαν κοντά στο Ισραήλ εάν χρειαστεί εκκένωση, λένε οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους ότι αεροπλανοφόρα μετακινήθηκαν πιο κοντά στο Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο για μία πιθανή εκκένωση αμάχων, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα -και τα πλοία υποστήριξής τους- στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση.

19.10.2023 12:27

Σουνάκ: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στους ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι «πάνω απ' όλα, είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό. Υποστήκατε μια ανείπωτη, φρικτή τρομοκρατική πράξη και θέλω να ξέρετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ είμαστε μαζί σας».

19.10.2023 12:04

Καύσιμα τέλος σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας

Δεν έχουν μείνει καύσιμα στο νοσοκομείο al Shifa στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ένας Βρετανός χειρουργός που βοηθάει τους γιατρούς στην περιοχή εδώ και 15 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι αναπνευστήρες, ούτε άλλος ηλεκτρικός εξοπλισμός, δήλωσε ο Δρ Νικ Μέιναρντ, σύμφωνα με το Sky News.

«Δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τα χειρουργεία, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών απλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τώρα και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση», πρόσθεσε.

19.10.2023 11:55

Ισραηλινός στρατός: Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε προς ισραηλινή πόλη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

19.10.2023 11:50

Έπειτα από 11 ημέρες, ταυτοποιήθηκαν ένα αγόρι και μια γυναίκα

Ένα αγόρι και μια γυναίκα, που ήταν μεταξύ των πολυαρίθμων ανθρώπων που σκότωσαν ένοπλοι της Χαμάς σε χωριό στα ισραηλινά σύνορα, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, 11 ημέρες μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε από τη Γάζα, δήλωσε η οργάνωση Zaka, που ειδικεύεται στην παροχή πρώτων βοηθειών και την περισυλλογή και ταυτοποίηση νεκρών.

19.10.2023 11:48

3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, λένε οι παλαιστινιακές Αρχές

Τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά των κατοχικών δυνάμεων σήμερα το πρωί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

19.10.2023 11:35

Και η Βρετανία στο πλευρό του Ισραήλ-Ο Σουνάκ συναντά τον Ισραηλινό πρόεδρο

Ο Ρίσι Σουνάκ συναντάται με τον Ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Σουνάκ δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στο Ισραήλ σε αυτή τη σημαντική στιγμή. Πάνω απ' όλα βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό».

«Βιώσατε μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση και θέλω να ξέρετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ στεκόμαστε στο πλευρό σας. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις μου αργότερα σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο και ελπίζω ότι θα είναι παραγωγικές ».

19.10.2023 11:25

Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα-Βομβαρδισμός σε δρόμο κοντά στο πέρασμα της Ράφα

Οι δρόμοι που οδηγούν στο πέρασμα της Ράφα και το ίδιο το κρατίδιο της Ράφα έχουν βομβαρδιστεί πολλές φορές από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών.

Πριν από περίπου μισή ώρα, ο ισραηλινός βομβαρδισμός στόχευσε έναν δρόμο που οδηγεί στο πέρασμα, σύμφωνα με την απεσταλμένη του Al Jazeera.

Για τους αξιωματούχους στη Γάζα, η επαναλειτουργία του περάσματος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα είναι δυνατή μέχρι να ανοίξει ξανά το πέρασμα και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του οδικού δικτύου.

19.10.2023 11:22

Το Ισραήλ σχεδιάζει να στεγάσει άτομα που άφησαν τα σπίτια τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Ορισμένοι κάτοικοι κοινοτήτων κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο θα αναγκαστούν να εγκατασταθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις εντολές εκκένωσης του υπουργού Άμυνας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Χεζμπολάχ.

19.10.2023 11:11

Η «ακτινογραφία» του πολύνεκρου χτυπήματος στο νοσοκομείο

Εν μέσω των συνεχιζόμενων αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, η υπηρεσία Verify του BBC ερευνά σε βάθος το περιστατικό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19.10.2023 11:06

Ο Σολτς καταγγέλλει τις «κυνικές» προειδοποιήσεις του Πούτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις προειδοποιήσεις του σχετικά με τις απώλειες αμάχων.

«Είμαι κάτι παραπάνω από εξοργισμένος όταν ακούω ότι ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν απώλειες με νεκρούς αμάχους από τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Πραγματικά, δεν υπάρχει πιο κυνικό από αυτό», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

19.10.2023 10:52

Αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 203 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα, μεταδίδει το Sky News.

Πρόκειται για τέσσερα άτομα περισσότερα από τον τελευταίο επίσημο αριθμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ.

19.10.2023 10:48

Εκπρόσωπος του IDF: Τουλάχιστον 306 στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 306 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέει ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

19.10.2023 10:37

Αναφορές για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία

Δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία δέχθηκαν επίθεση, μετέδωσε η τηλεόραση Al Mayadeen του Λιβάνου που πρόσκειται στο Ιράν.

Δεν υπάρχει -προς το παρόν- επίσημη επιβεβαίωση.

19.10.2023 10:29

Al Jazeera: Καμία κίνηση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα της Ράφα

Το Al Jazeera βρίσκεται στο πέρασμα της Ράφα, όπου υπάρχει η ελπίδα ότι θα ανοίξει για να επιτραπεί στα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εγκλωβιστεί στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων να περάσουν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Τα φορτηγά χρειάζονται έγκριση από το Ισραήλ για να μπορέσουν να περάσουν στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει πει ακόμα το «ναι», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

19.10.2023 10:26

Ο ισραηλινός στρατός στοχοποίησε «τρομοκράτες της Χαμάς που ηγήθηκαν της εισβολής»

«Κατά τη διάρκεια των μαχών, στο στόχαστρο μπήκαν πολυάριθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ανήκαν στις δυνάμεις "Nukbha", οι οποίοι ηγήθηκαν της βάρβαρης εισβολής στις κοινότητες που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός (IDF).

19.10.2023 10:20

600 παιδιά παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Από τους 3.478 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και τους 12.065 που τραυματίστηκαν, το 70% ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, περίπου 600 παιδιά παραμένουν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που χτυπήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, από τα συνολικά 1.300 άτομα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άσραφ αλ Κούντρα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

19.10.2023 10:12

Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Αμερικανούς ώστε να στηρίξουν το Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας δεύτερη θητεία, θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Αμερικανούς πίσω από την άμυνα του Ισραήλ και της Ουκρανίας, ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των αντιπάλων του και να αποξενώσει μέρος της εκλογικής του βάσης.

Ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα, 03:00 τα ξημερώματα) στους Αμερικανούς από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με «την απάντηση των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

19.10.2023 10:00

Η Γάζα το πρωί της 19ης Οκτωβρίου

Γάζα

19.10.2023 09:46

Στην Ιερουσαλήμ ο Σουνάκ

Ενώ όλοι οι ηγέτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ είχαν τις συναντήσεις τους με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιερουσαλήμ.

19.10.2023 09:39

Η Ρωσία θα παραδώσει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Ρωσία θα παραδώσει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως τρόφιμα, για τον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

19.10.2023 09:12

Πάνω από 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις το πρωί της Πέμπτης

Περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί, καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας για 13η ημέρα, σύμφωνα με μάρτυρες και ιατρικές πηγές που επικαλείται το Al Jazeera.

19.10.2023 09:07

5 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Πέντε οι Παλαιστίνιοι που φέρονται να σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει η Haaretz.

19.10.2023 09:06

Ο Ρίσι Σουνάκ έφτασε στο Τελ Αβίβ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

19.10.2023 09:00

IDF: Εκατοντάδες υποδομές της Χαμάς καταστράφηκαν και μαχητές σκοτώθηκαν

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι κατέστρεψε εκατοντάδες υποδομές της Χαμάς στη Γάζα.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν ορισμένοι Παλαιστίνιοι μαχητές που ηγήθηκαν της εισβολής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και άλλα 10 μέλη της ένοπλης ομάδας.

19.10.2023 08:51

Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: 309 άτομα νοσηλεύονται σήμερα, 80 σε σοβαρή κατάσταση

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 309 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, με 80 από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

159 άνθρωποι είναι σε μέτρια κατάσταση και 70 ελαφρά τραυματισμένοι.

19.10.2023 08:39

Οι αψιμαχίες της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί σημαντικά, λένε οι IDF

Υπάρχει μια «σημαντική κλιμάκωση» στις αψιμαχίες της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πολυάριθμους αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο στο Ισραήλ, στοχεύοντας τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές θέσεις και προκαλώντας απώλειες και στις δύο πλευρές, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους στο CNN.

19.10.2023 08:23

Στοιχεία δείχνουν ότι η Χαμάς πιθανόν χρησιμοποίησε όπλα της Βόρειας Κορέας

Οι ένοπλοι της Χαμάς πιθανότατα χρησιμοποίησαν βορειοκορεατικά όπλα κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από ένα βίντεο τρομοκρατών και όπλα που κατασχέθηκαν από το Ισραήλ, παρά τις διαψεύσεις της Πιονγκγιάνγκ ότι πουλάει όπλα στην οργάνωση.

Το βίντεο αναλύθηκε από δύο εμπειρογνώμονες σε θέματα βορειοκορεατικών όπλων. Μαζί με μια ανάλυση του Associated Press για τα όπλα που κατασχέθηκαν σε πεδίο μάχης και τις στρατιωτικές πληροφορίες της Νότιας Κορέας, το βίντεο δείχνει ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε την πυραυλοκίνητη χειροβομβίδα F-7, μεταδίδουν οι Times of Israel.

19.10.2023 08:16

20 φορτηγά με βοήθεια δεν θα κάνουν πολλά για τη Γάζα

Η Γάζα έχει ξεμείνει από τα πάντα, όχι μόνο από τρόφιμα, νερό και καύσιμα, σχολιάζει δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Είκοσι φορτηγά με βοήθεια δεν θα βελτιώσουν πολύ την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Αλλά τουλάχιστον το Ισραήλ συμφώνησε στο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα μετά από τόσες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα.

19.10.2023 08:13

Ο Σουνάκ στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται στο Ισραήλ το πρωί της Πέμπτης για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

19.10.2023 08:09

Προειδοποίηση και από τον Ρώσο ΥΠΕΞ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Γάζα να γίνει περιφερειακή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες να κατηγορηθεί το Ιράν για τη σύγκρουση στη Γάζα είναι προκλήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

19.10.2023 08:04

Βίντεο με τεράστια έκρηξη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, κατέγραψε τη στιγμή μιας τεράστιας έκρηξης στη βόρεια περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το ίδιο μέσο αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς.

19.10.2023 08:02

Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα

Ένα υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, η Τζαμίλα αλ-Σάντι, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, σύμφωνα με αναφορές από τη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

19.10.2023 07:59

Η Αίγυπτος επιτρέπει τη διέλευση από τη Ράφα ως και 20 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας, γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

19.10.2023 07:58

Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

19.10.2023 07:56

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε την Τετάρτη τριήμερο εθνικό πένθος, την επομένη πλήγματος σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς, για το οποίο αλληλοκατηγορήθηκαν Ισραήλ και Παλαιστίνιοι.

19.10.2023 07:54

Ισραηλινές δυνάμεις «πυροβόλησαν και σκότωσαν» έφηβο σε προσφυγικό καταυλισμό

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εφήβους, στη Δυτική Όχθη νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Πυροβόλησαν έναν 14χρονο στο κεφάλι σε προσφυγικό καταυλισμό νότια της Βηθλεέμ, ενώ ένας 16χρονος πέθανε μετά από πυροβολισμό στην πόλη Τουλκάρμ.

19.10.2023 07:54

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συνελήφθη στη Δυτική Όχθη, λένε οι Παλαιστίνιοι

Ένα κύμα συλλήψεων σε όλη τη Δυτική Όχθη οδήγησε σε συγκρούσεις με δεκάδες νέους κατά τη διάρκεια της νύχτας, με έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς στη Δυτική Όχθη μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστινίων.

19.10.2023 07:52

Παλαιστίνιοι: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συγκρούσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στις πόλεις Tul Karm και Dahayshah της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με τις αναφορές, υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και στις δύο τοποθεσίες, μεταδίδει η Haaretz.

19.10.2023 19:00

Ο Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να προσγειωθεί στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίσκεψή του έρχεται μετά τη χθεσινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος φάνηκε να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι δεν ευθύνεται για την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας. Οι ισχυρισμοί και οι ανταπαντήσεις συνεχίζουν να ανταλλάσσονται σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο 471 ανθρώπων. Αλλά ακόμη και ο αριθμός των νεκρών αμφισβητείται, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι η Χαμάς έχει «φουσκώσει» τους αριθμούς. Την Τετάρτη, επίσης, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, με κάποιες από αυτές να οδηγούν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στην περιοχή και χτυπούν και προσφυγικούς καταυλισμούς.