Θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή του 2021: Ποιες τάσεις ευνοούνται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η άνοδος παραγωγής των προιόντων unit linked που είναι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις , οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης , η ανάπτυξη του cyber insurance και άλλων εξειδικευμένων ασφαλίσεων θα είναι οι νέες τάσεις για την ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια. Ήδη το 2021 η ασφαλιστική αγορά ξεπέρασε την κάμψη του 2020 και φτάνει στα επίπεδα του 2019 που ήταν ικανοποιητικά. Το 2022 θα ξεκινήσει με τον πήχη υψηλότερα.
Tα επίπεδα παραγωγής του 2019 αναμένεται να πιάσει η ασφαλιστική παραγωγή σύμφωνα με τους ρυθμούς που κινείται μέσα στο 10μηνο του 2021. Η ασφαλιστική παραγωγή του 2019 ήταν στα 4,07 δις. Ευρώ και θεωρείται πολύ πιθανή η προσέγγιση τους μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου εάν δεν συμβεί κάτι αρνητικό στην ελληνική οικονομία. Οι στόχοι των ασφαλιστικών είναι να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου που είναι ο πλέον ευάλωτος, να διευρύνουν τα μερίδιά τους στις υπόλοιπες Γενικές Ασφαλίσεις και ιδιαίτερα στους κλάδους περιουσίας με έμφαση στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών, κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, την διατήρηση και αύξηση των μεριδίων στον κλάδο υγείας (υπάρχει ζήτηση λόγω πανδημίας) και στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις που κερδίζουν έδαφος.
Οι νέες τάσεις και η ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα. Πώς ερμηνεύεται η άνοδος στα Unit Linked προϊόντα
Βέβαια από τα στοιχεία φαίνεται ότι το ισχυρό χαρτί της ασφαλιστικής αγοράς είναι η εκτίναξη της παραγωγής των προϊόντων Unit Linked που αντιστοιχεί σε επίπεδα της δεκαετίας προ κρίσης. Η άνοδος στα Unit Linked προιόντα (πάνω από 60% υπολογίζεται για το 2021) αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και στην αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων από τους καταθέτες που θα είναι πιο προσοδοφόρες.
Η συνέχιση της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων από τις τράπεζες θα διευκολύνει την είσοδο νέων πελατών στα Unit Linked. Το ζητούμενο όμως είναι να μην είναι στα ίδια επίπεδα η παραγωγή με το 2019 αλλά να αυξηθεί το ασφαλιστικό πελατολόγιο. Εκεί υπάρχει σαφές πρόβλημα. Για παράδειγμα ο κλάδος υγείας (ατύχημα και ασθένεια ) αυξάνεται κυρίως από τιμολογιακές αυξήσεις. Αντίθετα ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου υποχωρεί λόγω υποχώρησης τιμολογίων (προσφορές , εκπτώσεις).
Η κίνηση στο β’ εξάμηνο 2021 στις βιομηχανικές και επιχειρηματικές ασφαλίσεις είναι καλύτερη απ’ το α’ εξάμηνο με αύξηση πελατολογίου. Υπάρχει ενδιαφέρον για ασφαλίσεις μεγάλων έργων (Εγνατία), υποδομών και real estate που εκτιμάται ότι θα δώσουν μεγάλη ώθηση από το 2022 και μετά. Eπίσης θα υπάρξει παραγωγή (από πολύ χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα) στο cyber insurance που είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται όσο αυξάνεται η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και του κράτους.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr